LezersbrievenCultuurcrisis

Wat is belangrijker: museum, theater en bioscoop of de vliegvakantie?

Lezers reageerden massaal op de maatregelen die het kabinet treft om KLM te redden. Het verbaast velen dat de cultuursector het met 300 miljoen moet stellen. Een bloemlezing.

Redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Er het beste van maken

Jammer dat Rene Broeders zich in zijn opiniestuk zo negatief uitlaat over de pogingen van de cultuursector om er nog iets van te maken. Ik deel zijn bezorgdheid en zie ook dat we voorlopig uit ons hoofd moeten zetten dat we theater kunnen blijven maken zoals we dat gewend waren.

Natuurlijk zijn er theaters en gezelschappen die met al hun personeel nu in de problemen komen en dat zullen er nog meer worden naarmate de crisis langer voortduurt. Ook de vele freelancers hebben het zwaar; normaal verdienen zij het hele jaar op de planken of achter de schermen hun brood, nu zitten ze werkloos thuis.

Ik denk dat het de taak van de theatermakers en de schouwburgen is om samen te werken en er met de beperkte financiële middelen het beste van te maken. Dat er straks veel minder geld binnenkomt als theaters en cultuurinstellingen straks nog maar een klein aantal bezoekers kunnen ontvangen, moge duidelijk zijn. Maar dat een mooie theaterervaring valt of staat met afgeladen volle zaal, zoals Broeders suggereert, is onzin. Het zou een mooie wereld geweest zijn als de theaterzalen elke avond vol zaten. Ik heb genoeg voorstellingen meegemaakt waar helaas weinig mensen op af kwamen, maar die bezoekers genoten van wat ze kregen voorgeschoteld en waren verheugd dat zij wel de moeite hadden genomen om te komen. Die voorstellingen kosten meer dan ze opbrengen, maar niemand die ik ken, zit in dit vak om er rijk van te worden.

Laten we daarom maken wat we kunnen met de middelen die er zijn, in plaats van de handdoek in de ring te gooien en proberen zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Koester iedereen die zijn best doet creatieve oplossingen te bedenken om ons vak draaiende te houden.

Maarten Streefland, theatertechnicus Stadsschouwburg Utrecht

Het liberale masker van Rutte

De coronacrisis maakt de scheuren in de winstzieke economie duidelijk zichtbaar. Uitzendkrachten, oproepkrachten, nulurencontractanten en vele andere flexers krijgen te horen dat ze niet meer hoeven te verschijnen op werk. Ook zzp’ers verliezen in één keer de opdrachten en moeten terugvallen op een buffer die ze door lage vergoedingen nooit hebben kunnen opbouwen. En ze zijn onverzekerd. Vaste werknemers worden eveneens ontslagen, maar zij hebben vaak nog recht op een WW – een regeling die van vijf naar twee jaar is uitgekleed. Cruciale beroepen, zoals in de zorg, vragen al jaren om betere cao’s en minder werkdruk. Zij moeten applaus én goede arbeidsvoorwaarden krijgen.

Aan de andere kant zagen we de laatste jaren belastingontwijking en de fiscale trucs waardoor onder andere de vennootschapsbelasting nooit betaald hoeft te worden. De diepe zakken van de overheid zijn zo diep niet en in elk geval niet gevuld door de multinationals, miljardairs en de aandeelhouders. De mkb’er, de gewone werknemer, de flexwerker en de consument betalen gewoon belasting, maar zij zijn nu de sigaar. Het wordt echt tijd voor een herziening van de economie. Zo kan het niet langer. De geschiedenis van de bankencrisis mag zich niet herhalen. Zeker niet omdat de klimaatcrisis ook nog opgelost moet worden. Ewald Engelen en anderen bepleiten dan ook een herziening van de economie.

Er moeten strenge voorwaarden komen voor leningen als staatssteun om de verziekte economie te veranderen in een duurzame, circulaire en sociale economie. Investeren in goede bedrijven waar het goed en veilig werken is met een goed contract. We willen bedrijven met vet op de botten die nooit meer hun hand hoeven op te houden en een bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord. Rutte, laat je liberale masker vallen en draai die grote knop om. De mensen zullen je dankbaar zijn.

Niko Manshanden, Amsterdam

KLM of cultuur?

Wat is er belangrijker: in het najaar weer naar de bioscoop, theater en concert kunnen of misschien over een jaar of meer een verre vliegvakantie met de KLM? Als we KLM redden, moeten we zeker ook de culturele sector redden. Niet alleen biedt die een mooie vrijetijdsbesteding dicht bij huis, maar deze sector houdt ook 300 duizend mensen aan het werk. Dat is meer dan de KLM. En ja, de cultuursector wordt gesubsidieerd, maar de KLM evengoed. Als het dan gelukt is om onze ‘nationale trots’ voor miljarden op de been te houden, gaat de winst uiteindelijk weer naar aandeelhouders en ceo’s. Op lekker ver (en vervuilend) vliegen verdient de staat niets. Het verdienmodel in de luchtvaart is immers belastingvrij en de reiziger geeft z’n geld vooral elders uit. Kom daar in de culturele sector maar eens om. Over alle tickets, horeca en andere aanverwante diensten wordt belasting geheven. Vaak gaat ook de huurafdracht naar de lokale overheid. Laat de culturele sector dus niet neerstorten. We hebben deze straks misschien harder nodig dan de KLM.

Ronald van Wagtendonk, Velserbroek

Rustig slapen

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kan rustig gaan slapen. Ze werpt de kunstenaars een fooi toe, de scharminkels die al jaren met een fooi fijn kunst mogen blijven maken. En zie, ze strijden erom het braafste jongetje van de klas te zijn. ‘Kijk eens hoe wij van de cultuursector die (onbestaanbare) anderhalve meter kunnen realiseren. Het kan echt in ons theater.’ De dictatuur is ingetreden en willoos laten we ons knechten.

Waar zijn de tijden van Aktie Tomaat. Of liever gevoeliger actie. Wie denkt degenen die pas echt de samenleving levend houden te kunnen afschepen, verdient het te worden aangepakt. We ervaren nu dagelijks wat een kaalslag het is zonder de kunsten. Van Engelshoven, waar is je rechte rug?

Helen Gerretsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden