'Wat ik zeer goed weet: tijdens de overval in Oosterbeek was mijn mededader Bobby B. en niet Piet B.' Getuigenis Appie A. in zaak AH-roof lijkt op een film

Als er een scenarioschrijver in de zaal had gezeten, zou hij aan pen en papier genoeg hebben gehad. Zijn fantasie had hij thuis kunnen laten, want de ontknoping van de rechtszaak over de bloedige overval op het filiaal van Albert Heijn in Oosterbeek had alle elementen van een spannende film:...

Van onze verslaggever

ARNHEM

De tot levenslang veroordeelde Bussummer gaf woensdag meer dan vijf jaar na de overval als getuige openheid van zaken voor het gerechtshof in Arnhem. Daar dient het hoger beroep van Piet B. (31), die ervan wordt verdacht twee overvallen met Appie A. te hebben gepleegd: die in Oosterbeek, waarbij twee doden vielen, en een op een supermarkt in Baarn in 1989, waarbij geen gewonden vielen en 270 duizend gulden werd buitgemaakt.

Appie A. heeft steeds verklaard dat B. niet bij de overval in Oosterbeek was betrokken, maar weigerde de namen te noemen van degenen die daarbij wel aanwezig waren. Piet B., die door de rechtbank voor beide overvallen tot negen jaar gevangenisstraf is veroordeeld, vroeg A. vorige week met de tranen in de ogen of hij hem wilde helpen door de waarheid te vertellen. A. verzocht het hof daarop hem een week bedenktijd te geven, omdat hij voor een vreselijk dilemma stond. Het hof gunde hem die week.

Gisteren nam Appie A. weer plaats achter de microfoon. Na een vruchteloze ondervraging door de president van het hof mocht A. uiteindelijk zelf een vraag aan Piet B. stellen. Appie A. draaide zijn stoel richting B. en zei: 'Vorige week heb je mij gevraagd of ik oprecht de waarheid wil vertellen. Ik heb gezegd dat ik dat wil, maar dan moet wel de gehele waarheid op tafel komen. Sta je daar nog steeds achter?' 'Ja', antwoordde Piet B.

'Dan komt de hele waarheid op tafel, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Ik heb een heel slecht leven achter de rug, waar ik bewust voor had gekozen. Maar ik ben veranderd, ik wil niks meer met de misdaad te maken hebben', begon A., die na de overval in Oosterbeek tot de Jehova's Getuigen is bekeerd.

'Ik zal absoluut, maar dan ook absoluut geen leugen om niets niet verkondigen. Ik zeg de waarheid, of ik zwijg. Wat wil je dat ik doe?' 'Ik wil de waarheid', zei Piet B.

'Het is niet veel en niet gedetailleerd. Ik heb doelbewust geleefd als een crimineel. Nu heb ik een andere levenshouding geproefd, en daar worstel ik mee. Ik probeer het goede na te streven, en dat is niet eenvoudig. Ik heb alles weggeduwd. Ik wilde er niets meer van weten. Daarom kan ik er nu niet meer gedetailleerd over nadenken; het is me ontschoten. Maar wat ik zeer goed weet: tijdens de overval in Oosterbeek was mijn mededader Bobby B. en niet Piet B. De overval in Baarn heb ik wel gepleegd met Piet B. Dit is de waarheid.'

Voor de rechercheurs in de rechtszaal, die jarenlang aan de zaak hebben gewerkt, moet het hebben geklonken alsof De Verlosser zelf had gesproken. Er waren dus geen drie overvallers in Oosterbeek, Bobby B. heeft méér gedaan dan alleen het besturen van de vluchtauto, en Piet B. is mogelijk ten onrechte veroordeeld voor de overval in Oosterbeek.

Maar nog kon de scenarioschrijver zijn notitieblok niet opbergen. Want nadat procureur-generaal J. Denie had verklaard dat hij Appie A. geloofde, liet Piet B. het hof ijskoud weten dat hij de overval in Baarn ook niet heeft gepleegd.

Daarop explodeerde Appie A. bijna. 'Zo eerlijk als je vorige week was - wees nu ook zo eerlijk. Jij hebt een beroep op me gedaan, ik heb je geholpen. Durf je nu dìt tegen me te zeggen, Piet? Als jij op dit moment hier recht tegen mij durft te zeggen dat je er niet bij was in Baarn, dan heb ik je niets meer te zeggen. Dan heb ik me in je vergist.' Piet B. vertrok geen spier. 'Ik doe een beroep op je om echt de waarheid te zeggen', hield hij vol. Giftig repliceerde Appie A.: 'Waar zijn nu je tranen, Piet?'

De drie raadsheren zouden er slapeloze nachten van kunnen krijgen. Omdat Appie A. zegt zich geen details te kunnen herinneren, kan nauwelijks worden geverifieerd of hij de waarheid spreekt. Piet B. zit al meer dan twee jaar vast en heeft steeds verklaard onschuldig te zijn.

Het hof besloot de zaak aan te houden tot 7 juli, zodat het rechercheteam nog meer onderzoek kan verrichten. Hun interesse zal ongetwijfeld uitgaan naar Bobby B., die vrij rondloopt en vorige week als getuige niets wilde zeggen.

Bobby B. werd ervan verdacht bij de overval in Oosterbeek te hebben geholpen, heeft ook vastgezeten, maar werd in oktober 1993 bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. De officier van justitie moest in zijn zaak zelfs om vrijspraak vragen. De rechtbank besloot echter nog geen uitspraak te doen in afwachting van de uitkomsten van de processen tegen Appie A. en Piet B.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden