Wat houdt een 'signaal' van dreiging in?

Wegens een 'signaal' van dreiging 'dat betrekking heeft op de luchthaven' zijn er al drie dagen lang extra veiligheidscontroles op de toegangswegen naar Schiphol. Wat houdt zo'n signaal in?

Redactie
Leden van de Marechaussee voeren controles uit bij voertuigen rond de luchthaven. Beeld ANP
Leden van de Marechaussee voeren controles uit bij voertuigen rond de luchthaven.Beeld ANP

Vrijdag besloot de zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer, in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, maatregelen te treffen wegens het binnenkomen van een 'signaal'.

Volgens de gemeente past het signaal 'binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is'. Dat wil zeggen dat er 'mogelijk' aanwijzingen zijn dat terroristen een aanslag op Nederland voorbereiden.

Een signaal betekent dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag en dat er geen specifieke personen in beeld zijn. De gemeente Haarlemmermeer was in de verklaring weinig concreet over de dreiging, net zoals de gemeente Amsterdam dat was bij een soortgelijke dreiging rondom het dancefeest Sensation in de Arena, eerder dit jaar.

Overheidsdiensten, van gemeente tot inlichtingendienst AIVD, hebben kennelijk ergens iets gezien, gelezen, gehoord of toegestuurd gekregen, zoals een tip of een opmerking in een jihadistisch forum, die wijst op een mogelijke dreiging tegen de luchthaven. Te weinig informatie om de hele luchthaven af te sluiten, te veel om risico's te nemen en niets te doen.

Dit laat het dilemma van de overheid goed zien. Hoe specifiek ben je in het delen van informatie en hoe groot mag de belasting voor het publiek zijn als er sprake is van een onduidelijke dreiging?

null Beeld anp
Beeld anp

Onzichtbare maatregelen

Bij Sensation waren de veiligheidsmaatregelen te merken voor de bezoekers van het feest. Zo werd iedereen bij binnenkomst gefouilleerd, werd het gebied om de ArenA gecontroleerd en mochten er geen auto's onder het stadion komen. Ook werden er onzichtbare maatregelen getroffen.

De afgelopen dagen werden rond Schiphol vooral automobilisten aangehouden, waarbij de voertuigen helemaal werden doorzocht. Treinpassagiers werden niet gecontroleerd.

De extra veiligheidsmaatregelen rond Schiphol blijven voorlopig van kracht. Hoe lang dat dan precies zal duren, is nog onduidelijk.

Bus op A4
Vanmorgen werd een vermoedelijk verwarde passagier van een volle touringcar aangehouden op de A4 richting Schiphol. De man zou een vreemde opmerking hebben gemaakt met daarin het woord 'bom', meldde de politie in een verklaring. De buschauffeur bracht hierop de bus tot stilstand gebracht ter hoogte van de afslag Sloten. Volgens RTV Noord-Holland zou de bus onder schot zijn gehouden door de politie. De man zou zich, waarschijnlijk op verzoek van de politie, hebben moeten uitkleden. Alle andere inzittenden werden uit de bus gehaald. Het voertuig en de man werden vervolgens onderzocht, maar er werd niets verdachts gevonden.

De bus kon zijn weg naar de luchthaven vervolgen. De man is gearresteerd.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Leden van de Marechaussee controleren voor de ingang van vertrekhal 2 op Schiphol. Beeld anp
Leden van de Marechaussee controleren voor de ingang van vertrekhal 2 op Schiphol.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden