Vijf vragen over...

Wat Holleeder gedaan zou hebben en wie dat heeft gezegd

Welke strategie volgt het Openbaar Ministerie om Willem Holleeder levenslang achter de tralies te krijgen?

Wil Thijssen
Willem Holleeder in december vorig jaar. Beeld ANP
Willem Holleeder in december vorig jaar.Beeld ANP

Wat maakt de verklaringen van Holleeders zussen zo bijzonder?

Voor nabije familieleden van een verdachte geldt het verschoningsrecht - je hoeft geen belastende verklaringen af te leggen tegen je broer. Ook mogen personen die zichzelf met een belastende verklaring in gevaar zouden brengen zich beroepen op het verschoningsrecht. Dit laatste geldt zeker voor de zussen van Holleeder; hij heeft hen meerdere malen met de dood bedreigd. Toch zijn deze zussen uit zichzelf naar het Openbaar Ministerie gestapt om - zeer - belastend te verklaren over hun 'onmenselijke' broer, in de hoop dat hij tot levenslang wordt veroordeeld. Dit eigen initiatief tot belastend verklaren door familieleden is in het strafrecht een grote zeldzaamheid. Zij krijgen nu bescherming van justitie; in welke mate is niet bekend.

Waarvan wordt Willem Holleeder beschuldigd?

De oud-Heinekenontvoerder wordt ervan verdacht dat hij lid is van een criminele organisatie die onder meer personen laat liquideren. Hij zou opdracht hebben gegeven tot de liquidaties van hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman (in 2005) en hasjhandelaar annex caféhouder Thomas van der Bijl (in 2006). Kort voor zijn dood verklaarde Van der Bijl bij de recherche dat Holleeder niet alleen hemzelf, maar ook zijn vriend Houtman afperste. De schutters van deze liquidaties zijn al veroordeeld.

Waarschijnlijk wordt de aanklacht vandaag, tijdens een pro-formazitting, uitgebreid met de kluisverklaringen van Holleeders zussen en ex-vriendin dat hij ook zijn zwager Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004) en hasjhandelaar Sam Klepper (2000) liet doodschieten. Ook wordt Holleeder genoemd als opdrachtgever voor de dood van Sam Kleppers partner-in-crime, John Mieremet (2005).

Waarom werd Holleeder pas op 13 december 2014 gearresteerd?

Het Openbaar Ministerie arresteerde de 56-jarige Holleeder in 2006 en kreeg hem in 2009 in hoger beroep veroordeeld voor de afpersing van meerdere vastgoedhandelaren, onder wie de geliquideerde 'onderwereldbankier' Willem Endstra. De aanklagers hadden echter onvoldoende bewijs om hem aan te pakken wegens moord op deze vastgoedhandelaar. Wel bleef Holleeder daarvan verdachte. In september 2011 verklaarde kroongetuige Peter la S. in het liquidatieproces dat Holleeder betrokken was bij de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Eind vorig jaar kwam daar de getuigenis bij van een tweede kroongetuige, Fred R. Deze tweede verklaring was reden om Holleeder vast te zetten. Daar is inmiddels de verklaring van een derde getuige, Hidr K., aan toegevoegd. De kluisverklaringen van Holleeders zussen en ex-vriendin dienen vermoedelijk als ondersteunend bewijs.

Waarom komen de verklaringen van Holleeders zussen en zijn ex nu naar buiten?

In De Telegraaf zegt Sonja Holleeder dat ze zich realiseert dat haar verklaring in de buitenwereld veel vragen zal oproepen, daarom wil ze eenmaal, aan de vooravond van de pro-formazitting, haar verhaal doen. 'De buitenwereld moet weten dat hij niet de charmante knuffelcrimineel is die met iedereen op de foto gaat.' In NRC Handelsblad voegt haar zus Astrid daaraan toe: 'Ik wil laten zien wat voor man mijn broer is: een psychopaat. (...) 'Hij schept er genoegen in mensen te vernietigen.'

Welke straf hangt Holleeder boven het hoofd?

Gezien de veroordelingen in het liquidatieproces Passage tot dusver, lijkt levenslang voor Willem Holleeder de meest logische straf indien hij schuldig blijkt te zijn. Drie van de elf verdachten in dit proces zijn tot levenslang veroordeeld, en dat waren volgens het OM alleen uitvoerders, geen opdrachtgevers. Het Openbaar ministerie is juist met twee kroongetuigen in zee gegaan om de opdrachtgevers, waartoe Willem Holleeder samen met Dino S. wordt gerekend, aan te pakken. 'Grote vissen vangen met kleinere vissen', worden de deals met kroongetuigen genoemd. En zelfs zo'n kleine vis mag je al rekenen tot de meest dodelijke soort, met een veroordeling van 30 jaar celstraf - de hoogste straf na levenslang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden