Wat heeft u gedaan?

Lezers vroegen elkaar in Volkskrant magazine om raad in de rubriek Wat Zou U Doen? Wij vroegen ons af wat de vragensteller vervolgens met die wijze raad heeft gedaan.
Deel 6 moeten we mijn dochter verbieden bij dat vriendinnetje te spelen?

Onze 8-jarige dochter heeft op school een leuk nieuw vriendinnetje. Ze woont afwisselend bij haar gescheiden ouders. De moeder is een stabiele vrouw, maar de vader vertrouwen we niet. Eigenlijk willen we niet dat onze dochter bij hem speelt. Hij manifesteert zich als zwak sociaal, is erg druk, hitst kinderen tegen leraren op en is grensoverschrijdend in grof en seksueel getint taalgebruik. Kinderen vinden hem geweldig, onze dochter ook, want hij is ook grappig, spontaan en grenzeloos. We proberen het zo te sturen dat het vriendinnetje bij ons speelt, of onze dochter bij haar als ze bij haar moeder is. Dat lukt niet altijd, want speelafspraken worden vaak al op het schoolplein gemaakt. Moeten we onze dochter verbieden bij de vader te spelen?


Vader (38), Den Haag, 12 maart 2011


Lezers schreven toen

Serieus

Toen ik klein was hebben mijn ouders ook van dit soort twijfels gehad. Ze hebben hier altijd openlijk met mij over gepraat. Achteraf ben ik hier blij mee. Dankzij die gesprekken voel ik nu zelf sneller aan of iets klopt of niet. Ze hebben mij altijd serieus genomen, al vanaf het moment dat ik heel klein was.


Fanny de Vries (13),Utrecht


Vooroordelen

Kinderen zijn weerbaar, hoor - als ze de kans krijgen. Met verbieden en vooroordelen schiet het niet op. Ik ben benieuwd van wie je de geruchten gehoord hebt. Niet van de kinderen, die zijn dol op hem. Niet van de stabiele moeder, zij deelt in vertrouwen de opvoeding met haar ex-man.


Coby Dubbeld (68),Capelle a/d IJssel


Feestje

Gewoon een beetje afwisselen in smoesjes. Speelt uw dochter met haar vriendin bij u thuis, maak er een feestje van. En laat uw dochter vooral bij haar vriendin spelen als ze bij de moeder verblijft. Manipuleren mag... Ik zou niet aangeven dat u de vader van haar vriendin niet vertrouwt, dat is echt heel moeilijk te begrijpen op die leeftijd.


Nicole Conradi (46),Roermond


Impuls

Gezien uw zorgen, vermoed ik dat uw dochtertje in uw gezin (meer dan) genoeg Rust, Reinheid en Regelmaat krijgt. Ervan uitgaande dat die wilde vader zijn 'handen thuishoudt', lijkt het mij een leuke man en een interessante en nuttige impuls voor uw kind.


Jeroen Verkuyl (50),Bennekom


Vertellen

Vertrouw uw onderbuikgevoel! Het is het enige verweer dat u heeft tegen pedofielen. Ze zijn vaak slim, geraffineerd en (in eerste instantie) erg leuk voor uw kinderen. Mijn ouders hebben destijds dit eerste gevoel helaas weggeredeneerd, met een aanranding van mijn broer tot gevolg.


Meisje (15), Amsterdam


En wat heeft u gedaan?

'Gelukkig loste het dilemma zich vanzelf op. Er was in de klas van onze dochter gepraat over pleeggezinnen en adoptie, kortom over waar je komt te wonen als je ouders niet meer voor je kunnen zorgen. Onze dochter wist wel een aantal vriendinnetjes en familieleden bij wie zij zou willen wonen.


Met in het achterhoofd de adviezen 'Vertrouw op uw onderbuikgevoel', 'U weet best wat u wilt' en 'Manipuleren mag', was onze vraag aan onze dochter of ze in dat geval bij het betreffende vriendinnetje en haar vader wilde wonen.


'Nee, echt niet!', riep ze. 'Hij is zelf een groot kind en een beetje gek.' Nog wat doorgevraagd en hm, ja, nu ze het zei, vond ik dat natuurlijk ook - dat laatste was afkomstig uit het advies 'Je kind serieus nemen'. Dus ik zei: 'Dan moet je misschien met je vriendinnetje wat minder bij haar vader thuis en wat meer bij ons spelen.'


Et voilà, ze is, zonder probleem, nooit meer bij deze vader thuis geweest.'


Zou u uw bezwaar tegen deze vader nog kunnen toelichten?

'Ik vind het bijvoorbeeld vervelend dat hij tegen kinderen op het schoolplein dingen zegt als: 'Juffouw X is een zuur-pruim, vind je niet?' Ook neemt hij weleens zijn vechthond mee op het schoolplein. En dan zegt hij tegen kinderen die bang zijn voor die hond: 'Aai maar, deze hond is zo lief, die doet niets, dat durf je toch wel?' En als kinderen dat niet willen, doet hij laatdunkend over hen en gaat hij door: 'Je bent toch niet bang voor dit hondje? En wat dan nog als hij in je arm bijt, dan heb je er toch nog een?'


Ik vind het een afschuwelijke man. Maar dat vinden niet alle kinderen. Want hij maakt ook grappen met ze. En kent leuke trucjes. Of heeft weer een wild plan voor na school. In vind hem totaal onverantwoordelijk. Maar hij is beslist geen pedofiel, zoals het meisje van 15 schreef. Dat weet ik zeker.'


Wat zou u gedaan hebben als het niet in de klas ter sprake was gekomen?

'Erop los manipuleren. Zoals ook Nicole Conradi aangeeft, hebben wij besloten dat het geen zin heeft om plompverloren de waarheid aan onze dochter te vertellen, dat wij de vader van haar vriendin een verschrikkelijke man vinden. Wat moet een meisje van 8 daarmee tegenover haar vriendinnetje en wat moet ze tegen andere kinderen zeggen? Ze is voor zo'n belasting te jong. Dus ik zou inderdaad met smoezen en manipuleren hebben gezorgd dat haar vriendinnetje voortaan bij ons komt spelen.'


Hoe gaat het nu verder?

'Het is wel opmerkelijk, maar de vriendschap is verminderd. Het vriendinnetje is de laatste maanden een beetje gaan pesten. Dit is door de juf besproken in de klas. Het meisje en mijn dochter zijn minder innig met elkaar. Ik weet niet precies wat er is voorgevallen, want mijn dochter wil er niet graag over praten. Maar wij weten het via de juf. We laten het nu los verder. Het staat buiten onze macht.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden