Wat Heeft u gedaan?

Lezers vroegen elkaar in Volkskrant magazine om raad in de rubriek Wat Zou U Doen? Wij vroegen ons af wat de vragensteller vervolgens deed met die wijze raad.
Deel 4: bij elkaar blijven of scheiden na vreemdgaan?

In een e-mail heb ik ontdekt dat mijn vrouw is vreemdgegaan en twee jaar een relatie heeft gehad met een kennis. Oorzaak: een gemis aan seksuele ervaring in haar jeugd en een zoektocht naar haar eigen ik.


De relatie is nu gestopt. Ze zegt al lang een keuze te hebben gemaakt voor mij en de kinderen en wil koste wat het kost ons huwelijk redden. Ze heeft er geen spijt van wat haar is overkomen, maar betreurt wel wat ze mij heeft aangedaan.


Moet ik het haar vergeven of scheiden en een nieuw leven opbouwen?


Man (47), 15 januari 2011


Lezers schreven toen

Excuus


Ook mijn ex kreeg deze 'gekte' en wilde koste wat het kost het gezin redden. Ik zocht een excuus voor haar gedrag en accepteerde haar verklaring. Na een jaar gebeurde het weer. Zo heb ik een paar jaar met mijn gevoel overhoop gelegen. Het vertrouwen is gewoon weg. Zoek niet naar een excuus. Ik zeg: scherven van je gebroken geluk opruimen en een leven opbouwen zonder je vrouw.


Joost Jobse (48), Amsterdam


Onrust


Ik ben ook ooit verliefd geworden en vreemdgegaan met een ander. Ik heb het mijn man verteld en heb spijt en verdriet van het feit dat ik hem zo veel pijn heb gedaan. En wat ik nu weet: mocht ik nog ooit verliefd dreigen te worden, loop ik heel hard weg.


Maartje Kunen (39), Rosmalen


Verscheurd


Je vrouw houdt nog steeds van je en ze kiest zelfs voor jou! Ze heeft er geen spijt van. Hoe mooi kan het zijn? Je vrouw is een ervaring rijker die ze in haar jeugd heeft gemist. Het had ook anders kunnen lopen. Het is gewoon verkeerd dat in deze tijd mensen direct aan scheiden denken. Je vrouw is gelukkig met jou. En van hem houdt ze ook. Is het in deze verscheurde wereld niet ontzettend mooi als dit zou kunnen?


De kennis


Supermarkt


Mijn advies: scheiden, absoluut, vrouw en kinderen vaarwel zeggen, bij de supermarkt een nieuwe vrouw aanschaffen, op naar die fantastische nieuwe toekomst. Wel héél goed opletten natuurlijk dat u nooit een fout maakt, anders is het niet eerlijk. Veel geluk.


Agaath Riedel (77), Alkmaar


Transparant


Het is mij ook overkomen. Nu gaan we scheiden. En het is pijnlijk als je ziet hoeveel verdriet je kinderen ervan hebben. Dus probeer er samen uit te komen en kijk vooruit.


Henriette Kerkman (47), Arnhem


En wat heeft u gedaan?

'We zijn, een half jaar later, nog steeds bij elkaar. Het speelt zo af en toe nog behoorlijk en het kan nog steeds voor fikse spanningen zorgen, hoewel er een hoop ten goede is veranderd.


'Helaas, de mens heeft geen vergeetknop. Wel kun je proberen er minder aan te denken, de pijn niet op te zoeken. Dat doe ik.


'Mijn vertrouwen in mijn vrouw heeft een enorme deuk gehad en ja, het kan zijn dat mijn vertrouwen weer wordt beschaamd. Geen fijne situatie, honderd procent vertrouwen is er simpelweg niet meer. Vooralsnog wil ik erop vertrouwen dat het niet nog een keer gebeurt.'


Heeft u in die twee jaar eigenlijk nooit iets gemerkt?


'Nee. Niets. Ik wist dat ze met iemand omging, dat ze wel met hem naar de bibliotheek ging, maar ik vermoedde niets.


'Achteraf vraag ik me natuurlijk af of ik nou zo idioot naïef ben, want ik dacht echt dat zij nooit zoiets zou doen.'


Waarom bent u niet toch gescheiden?


'Ik hou zielsveel van mijn vrouw en zij houdt zielsveel van mij. Dat is zo, dat voel ik en dat weet ik. Dat is de reden waarom we bij elkaar blijven.


'Los van wat er is gebeurd, is mijn vrouw echt een bijzondere, warme, spontane, fijne vrouw. Er is veel warmte en passie tussen ons.


'Nieuw geluk vinden is verdomd lastig. Ik weet dat uit ervaring, met mijn eigen gescheiden ouders en de gescheiden ouders van mijn vrouw. Niemand is perfect en perfecte levens of huwelijken bestaan net zomin. Ik probeer realistisch te zijn.


'Scheiden is voor kinderen geen pretje, ik kan erover meepraten. Kinderen hebben is voor mij niet voldoende om bij elkaar te blijven.'


Welke invloed hebben de reacties gehad?


'De lezers hadden gelijk dat het vreemdgaan een signaal is dat er iets langere tijd fout zat. En inderdaad hebben mijn vrouw en ik nog nooit zo goed en open kunnen praten als in de afgelopen zes maanden. Wel cru dat hetgeen gebeurd is hiervoor nodig was.'


Heeft u uw verdriet kunnen delen?


'Na zo'n voorval kun je eigenlijk met maar heel weinig mensen overleggen. Zolang je huwelijk nog niet definitief verloren is en er iets te redden valt, praat je er niet over met je familie. Ze weten nog steeds van niets. Ook met naaste vrienden is er een drempel.'


Hoe is het nu met uw beiden?


'Het gaat in veel opzichten heel goed tussen mij en mijn vrouw, hoewel er, vanzelfsprekend, ook mindere momenten zijn.


'Mijn vrouw heeft in de afgelopen periode echt laten zien dat ze helemaal voor mij gaat.'


En u?


'Ik ga voor haar.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden