Column

Wat heeft ING tegen uitroeptekens?

Beeld anp

Alsof het leven nog niet ingewikkeld genoeg is, stuitte ik gisterochtend weer eens op een even bespottelijk als hardvochtig obstakel bij de afwikkeling van alledaagse zaken: ik bedoel natuurlijk het vakje 'mededeling' op het online-overschrijfformulier van de ING Bank.

Stel: uw lievelingsnichtje in Vaals heeft succesvol eindexamen gedaan en u wilt de feestvreugde wat extra luister bijzetten met een geldbedrag. U vult haar IBAN in (en wel uiterst zorgvuldig, want bij de minste tikfout valt uw schenking in handen van onverlaten! Daar was vóór invoering van die ellendige IBAN geen sprake van!) plus haar naam, adres en het gewenste bedrag. Tot dusver niets aan de hand.

In het vakje 'mededeling' schrijft u vervolgens enthousiast 'gefeliciteerd! Koop er maar iets moois van!'

Maar dan valt de bijl: 'Dit teken kunt u niet gebruiken: (!) 'Vervang het door een ander teken.' Een ander teken? Wat heeft de ING tegen uitroeptekens? Ha, daar is al redding: de tekst 'Help mij hierbij' springt in beeld. Getroost klikt u erop en wat gebeurt er? Uw uitroeptekens veranderen in vraagtekens!

Maar 'Gefeliciteerd? Koop er maar wat moois van?' heeft helemaal niets feestelijks. Sterker nog, het lijkt alsof u alles in twijfel trekt: uw geschenk, haar verse diploma, ja, wellicht de hele zin van het leven, en daar zit een pas geslaagd nichtje bepaald niet op te wachten.

Toen mij dit gisteren voor de zoveelste keer overkwam, was de maat vol. Wat denkt zo'n ING wel, dat leestekens naar willekeur inwisselbaar zijn? Ik greep de telefoon en kreeg na enig wachten een man aan de telefoon die mij met sonore stem een goede morgen wenste. Ja, die wenste ik hem op mijn beurt retour.

'Ik heb een lastig probleempje', zei ik vervolgens. 'Als ik bij een overschrijving in het vakje 'mededelingen' een uitroepteken probeer te gebruiken, dan mág dat niet...'

De man reageerde met een gespannen 'Ja... klopt.'

Ik wachtte op zijn verklaring, maar die kwam niet. 'Waarom is dat?', vroeg ik door.

'Dat zou ik u zo niet kunnen zeggen', hernam hij. 'Maar (en dit niet zonder triomf) een vraagteken mag bijvoorbeeld óók niet.'

Ha! Nu had ik hem. 'Een vraagteken mag wél, hoor!' Ja, dat begreep de man dan ook niet. Nee, hij kon er verder ook niets aan doen. Het speet hem zeer en hij hoopte dat ik toch nog een prettige dag zou hebben.

Ik hing op en probeerde aanhalingstekens. Die mochten wél. Accent aigu: niet. Haakjes: wél. Tilde: niet. Enzovoort.

En met zo veel willekeur zou ik 'toch nog een prettige dag' moeten hebben?

Niks daarvan. Ik wil een andere bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden