Wat hebben Suske en Wiske met bloemetjes?

Vraag: wat is de titel van de nieuwste Suske en Wiske? Tip: het avontuur speelt zich af op de Floriade....

Woensdag werd het album (deel 274 alweer) gepresenteerd op het Floriade-terrein. Te midden van ontelbare hoeveelheden opa's en oma's uit alle windstreken, bezig met een dagje wereldtuinbouwtentoonstelling. Ze hebben hun eigen boterhammen mee, knijpen eens in een plantje en hebben rond het middaguur al kramp in hun benen van het wandelen in het uitgestrekte park.

Ideale omstandigheden voor Suske en Wiske, die dan ook zijn meegekomen naar de Haarlemmermeer. Kinderen zijn schaars op de Floriade, maar het verklede stel - mooie Suske en Wiske-hoofden - gaat braaf op de foto met een aantal belangstellende rolstoelers.

Ook tekenaar Paul Geerts is van de partij: 'Goedenmiddag dames en heren, jongens en meisjes. Ook namens Suske en Wiske.' Geerts kwam in 1968 in dienst van Willy Vandersteen, de geestelijk vader van de strip, die hem jaren later aanwees als zijn 'enige opvolger'. Maar er is groot nieuws en nu maar hopen dat Vandersteen zich niet omdraait in zijn graf: de fakkel wordt weer overgedragen, nu aan Marc Verhaegen.

Geerts (115 albums): 'Over een paar weken word ik 65, de tijd is gekomen om afscheid te nemen. Ik weet nog niet of het definitief is, en blijf waarschijnlijk wel in de buurt om te stimuleren en voor pr-activiteiten. We zien wel.'

De nieuwe man is al lekker ingewerkt. Wat heet, hij werkt al tien jaar samen met Geerts, die vol lof is. 'Hij is een creatieve vent, met veel fantasie en algemene kennis. Hij begon als mijn klankbord, maar de laatste drie, vier jaar zijn de rollen omgedraaid en is het leeuwendeel van Marcs hand.'

Dus ook De Fleurige Floriade heeft Verhaegen getekend en verzonnen. Ook verzonnen, ja. Wie veronderstelt dat de Belgen onder druk zijn gezet door de organisatie van de Floriade, denkt veel te negatief. 'Toen we twee jaar geleden hoorden dat de Floriade in aantocht was, hebben we zelf contact opgenomen', zegt Geerts. Er volgden gesprekken, er werden foto's gemaakt tijdens de opbouw en een halfjaar geleden was het album klaar.

Tussendoor moest Verhaegen nog even een verhaal bedenken. Want wat komen Suske en Wiske eigenlijk doen op de Floriade. 'Wat is hun verbinding met bloemetjes?', zoals de tekenaar zelf zegt. Nou ja, dat heeft kort gezegd iets te maken met de piramide van Cheops, een legende over Egyptische goden en big spotters hill, die uitzicht biedt op het Floriade-terrein. Verhaegen: 'De afloop ga ik niet vertellen, maar het was heel leuk om te maken.'

'Wat heb ik gezegd? Hij is goed, hè?', zegt Geerts voor de tweede keer over zijn opvolger. Een pr-functie zit er voor Geerts wel in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.