Wat hebben die bobo's gedaan?

De ingezonden brieven van donderdag 11 augustus.

Beeld epa

Brief van de dag: Wat hebben die bobo's gedaan?

De afgelopen dagen is enkele keren de vraag gesteld: wat was je eerste gedachte toen je het nieuws over Yuri van Gelder hoorde? Mijn eerste gedachte was aan schaatser Bob de Jong, die in de laatste 10 kilometer van zij schitterende carrière gediskwalificeerd werd door een sportbobo (hij had zijn armband weggegooid) met een reglement in zijn hand. Een volkomen misplaatste maatregel die deze grote sportman niet had verdiend. Als er dan toch ingegrepen moest worden, was een waarschuwing op zijn plaats geweest. Iedereen herinnert zich Bob de Jong. Die bobo zijn we vergeten.

De bobo's die de maatregel van het naar huis sturen van Yuri van Gelder op hun geweten hebben, zullen ook een reglement in hun handen hebben gehad. Maar wat hebben ze aangericht? Zeker, Yuri heeft in het verleden steken laten vallen en wat hij nu gedaan heeft, is niet goed. Daar staat tegenover dat hij ondanks het missen van enkele Olympische Spelen op 33-jarige leeftijd op olympisch niveau was, met een kans op een medaille. Weggestuurd worden is de meest vergaande en meest vernederende maatregel die te bedenken is. Hij gaat de geschiedenisboeken in, niet als die topatleet met die uitzonderlijke carrière, maar als die atleet die weggestuurd is. Hij zal het zijn leven lang meedragen. De schade aan zijn persoon is gigantisch en niet te herstellen. Als er dan toch ingegrepen moest worden, was een waarschuwing op zijn plaats geweest. Dat was mijn eerste gedachte.

Clemens van Rossum, Angeren

Om je kapot te schamen

Het NOC*NSF heeft Yuri van Gelder naar huis gestuurd omdat hij de normen en waarden die gelden binnen TeamNL en de turnbond KNGU op grove wijze heeft overschreden. Aldus chef de mission Maurits Hendriks. Dezelfde Maurits Hendriks die de aanvankelijk bizarre gebreken aan de huisvesting van de Nederlandse sporters in het olympisch dorp heeft geprobeerd stil te houden. Tja, normen en waarden.

Dezelfde Maurits Hendriks ook die er geen probleem mee heeft dat zijn ploeg de competitie aangaat met aantoonbaar tot op het bot gedrogeerde Russische sporters. Tja, normen en waarden. Dan is het veel makkelijker een Nederlandse sporter die (dom, dom, dom) in de euforie van een groot succes met zijn Braziliaanse vriendin een drankje teveel doet, naar huis te sturen. Maurits Hendriks moet zich werkelijk waar kapot schamen!

Rob Zeilinga, Utrecht

Begeleid Van Gelder

Schuimbekkend van irritatie stond ik onder de douche na het push-bericht dat Yuri van Gelder naar huis is gestuurd vanwege het verlaten van het olympisch dorp en het nuttigen van alcohol. Waarom wordt bij een sportevenement waar miljarden in omgaan, niet standaard psychologische ondersteuning geregeld voor de sporters?

Sporters en hun teams hebben klaarblijkelijk de middelen om zich zonder enig bewijs dat het werkt te werpen op behandelingen als cupping en stamceltherapie en de ontwikkeling van compressiepakken en kinesiotape (Ten Eerste, 9 augustus).

Hoe kan het dan dat Van Gelder, die bewezen slecht met hoogspanning en verslavende middelen kan omgaan, niet intensief begeleid wordt op mentaal vlak?

Zelf worstel ik al lange tijd met een depressie. De schaamte, de paniek en het onbegrip bij anderen die Ianthe Sahadat omschrijft (V, 9 augustus), komen helaas bekend voor. In mijn geval wenste mijn leidinggevende mij 'veel plezier, hè!', toen ik twee jaar geleden nog dacht na een zomer rust wel over mijn postnatale depressie heen te zijn. Tegenwoordig ontwijken collega's mij op straat nu ik waarschijnlijk ontslagen ga worden. Wordt het niet eens tijd om over onze collectieve psychogêne heen te stappen en psychische aandoeningen 'gewoon' als ziekte (of blessure) te beschouwen?

Sara Wijma, Groningen

Stoom afblazen

Yuri is door 'chef de mission' Maurits Hendriks van de Olympische Spelen in Rio naar huis gestuurd wegens wangedrag. Wangedrag is een interpretabel begrip. Wat zou hij gedaan hebben? Zou hij iemand vermoord hebben?

Iemand een klap op zijn bek hebben gegeven? Betrokken geweest bij een vechtpartij? Een Braziliaanse hebben verkracht? Niets van dit alles. Hij is, na zich zaterdagmiddag gekwalificeerd te hebben voor de turnfinale aan de ringen, 's avonds op stap geweest in Rio en in de vroege uurtjes naar het olympisch dorp teruggekeerd. Hij heeft alcohol gedronken buiten het olympisch dorp, is de officiële lezing.

Is hij de volgende ochtend ladderzat het dorp binnen gekropen of zou het bij vier bier gebleven zijn? Eén ding is duidelijk, de jongen moest overduidelijk even stoom afblazen. Even ontladen.

Even uitzoomen in plaats van focussen of inzoomen. Hij had de finale bereikt en daarmee zijn olympische droom verwezenlijkt. Dit stoom afblazen lijkt me een hele menselijke reactie.

Gelukkig ontlaadt iedereen op zijn eigen manier en daarmee is dit gedrag niet te vangen in plannen, regels of protocollen.

En daar weet de leiding van de Nederlandse equipe zich overduidelijk geen raad mee.

Michiel Bienert, Waalwijk

Testen

Afgelopen weekend is er in Rio veel gevallen in de afdaling tijdens het wielrennen. Vaak met ernstig letsel tot gevolg. Een afdaling met én nieuw asfalt én een diepe goot én een hoge betonnen rand.

Waar je anders tijdens een valpartij nog wel eens goed weg kan komen, was dit door deze combinatie onmogelijk. En als ik dan lees dat de 'UCI het parcours heeft getest' (Sport, 9 augustus), dan vraag ik me af hoe deze test er dan uit zag.

Zijn er 'proefvallen' uitgevoerd?

Hans de Jong, Nieuwpoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden