Wat Gus Dur wil weet niemand

De populaire Abdurrahman Wahid (58), beter bekend als Gus Dur, is de meest onberekenbare van de presidentskandidaten. Als leider van de moslimbeweging Nahdlatul Ulama beweerde hij altijd geen politieke ambities te koesteren, en tot voor kort steunde hij de kandidatuur van zijn jeugdvriendin Megawati....

Gerrit de Boer

Totdat hij zich plots kandidaat liet stellen door de man die jarenlang zijn grootste rivaal was als moslimleider: Volkscongresvoorzitter Amien Rais. Zijn kandidatuur wordt zelfs niet officieel gesteund door zijn eigen Partij voor het Nationale Ontwaken (PKB).

De uit een geslacht van moslimleiders afkomstige Gus Dur staat bekend om zijn democratische, nationalistische en secularistische standpunten. Religie en staat gaan volgens hem niet samen. Door die overtuiging kon hij altijd rekenen op de sympathie van het leger en Soeharto's Golkarpartij.

Maar zijn politieke wegen zijn ondoorgrondelijk. Ondanks zijn kritiek op Soeharto steunde hij diens dochter Tutut tijdens de verkiezingen van 1997. Voor de parlementsverkiezingen van juni sloot hij een akkoord met Rais en Megawati, waarbij ze beloofden geen steun te verlenen aan een regering die de 'status quo' van het Soeharto-bewind wil handhaven. Maar hij loopt de deur plat bij president Habibie, en heeft zelfs Soeharto al herhaaldelijk opgezocht. Hij zegde Megawati zijn steun toe, maar treedt nu als haar tegenstander in het strijdperk.

Wat zijn volgende stappen zullen zijn, valt dan ook niet te voorspellen. Twee recente hersenbloedingen hebben de krachten van de vrijwel blinde moslimleider ernstig ondermijnd. Tegenstanders beweren dat de ziekte ook zijn geestelijke vermogens heeft aangetast. Maar volgens zijn aanhangers is Gus Dur een groot strateeg, die precies weet wat hij wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden