Wat ging er mis in het Zuiderpark?

Een Arubaanse man die ongewapend bleek, is overleden nadat de Haagse politie hem hardhandig had overmeesterd. Maandagavond escaleerde een protest in de Schilderswijk.

Jeroen Visser
Voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk zijn honderden betogers samengestroomd. Zij protesteren tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez afgelopen weekend na een confrontatie met de politie. Beeld ANP
Voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk zijn honderden betogers samengestroomd. Zij protesteren tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez afgelopen weekend na een confrontatie met de politie.Beeld ANP

Een demonstratie in de Haagse Schilderswijk is maandagavond uit de hand gelopen. Tientallen jongeren bestormden het politiebureau en riepen 'moordenaars, moordenaars!' De ME voerde daarop enkele charges uit.

De politie in Den Haag is onder grote druk komen te staan door de dood van een arrestant, zaterdag in het Zuiderpark. Op amateurbeelden is te zien hoe de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba bewusteloos raakt nadat hij op een popfestival met geweld is overmeesterd door agenten. Hij overleed zondagavond in het ziekenhuis.

Het politieoptreden leidde tot grote publieke verontwaardiging. Zo schreef tv-presentator Jörgen Raymann op Twitter: 'Ik ben fan van de politie, maar deze rotte appels...'

Maandagavond kwamen ongeveer vijfhonderd mensen naar het politiebureau aan de Heemstraat om hun ongenoegen te uiten. Aanvankelijk verliep het protest rustig. Rond kwart over negen, toen veel deelnemers alweer vertrokken, telden naar schatting ruim honderd jongeren hardop af: 'drie, twee, één, nul'. Daarop renden ze op het politiebureau af.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Agenten staan opgesteld voor politiebureau De Heemstraat in de Schilderswijk. Beeld anp
Agenten staan opgesteld voor politiebureau De Heemstraat in de Schilderswijk.Beeld anp

Verstikking

De dood van Henriquez wordt vergeleken met recente incidenten in de VS, waar de politie de laatste tijd meermalen in opspraak kwam nadat blanke agenten ongewapende zwarte mannen hadden gedood. Zo gingen de beelden van de arrestatie van Eric Garner de wereld over. De 43-jarige Amerikaan werd in juli 2014 door de politie gearresteerd voor het verkopen van onbelaste sigaretten. Toen hij zich verzette, namen de agenten hem in de houdgreep, waarna hij overleed door verstikking. 'Dit is de Nederlandse versie van Eric Garner', werd er getwitterd over de dood van Henriquez.

Mitch Henriquez uit Aruba was een van de 30 duizend bezoekers van het popfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark, waar De Dijk, UB40 en Duran Duran optraden. Zeker is dat het rond 21.45, na het concert van UB40, misging. Waarom, is onduidelijk. De zus van het slachtoffer, Lila, verklaart op de website masnoticia.com dat hij 'gewoon aan het dollen was met zijn vrienden'.

Volgens het OM zou hij echter 'stampij hebben gemaakt' en hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Toen de politie hem wilde aanhouden, verzette hij zich. 'Daarom gebruikte de politie geweld.' Een getuige beschrijft op Facebook hoe het er volgens haar aan toeging: 'Bij de uitgang rende een hele groep agenten op hem af en besprongen hem van achter. Hij viel op de grond en zeker zes agenten zaten op hem. Een agent met een knuppel bleef slaan op zijn hoofd en benen.'

Mitch Henriquez met een familielid op een Facebook-pagina. Beeld .
Mitch Henriquez met een familielid op een Facebook-pagina.Beeld .

Onderzoek

De door omstanders gemaakte filmpjes laten alleen zien wat er gebeurde toen de arrestant al enige tijd op de grond lag. Te zien is hoe Henriquez door zeker vier politieagenten in bedwang wordt gehouden. Even is te zien hoe Henriquez zijn been optilt, maar daarna is geen beweging meer te zien.

Als Henriquez even later door de agenten omhoog wordt getild, lijkt hij buiten bewustzijn te zijn. Een van de agenten controleert zijn hartslag om te kijken of hij nog leeft.

De beelden leidden ertoe dat het OM een zondag uitgestuurde persverklaring introk. Het OM schreef toen dat de man 'onderweg naar het politiebureau onwel' werd. 'De agenten begonnen met reanimatie en een ambulance heeft de man in zeer kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.'

Maandagochtend werd die verklaring gecorrigeerd. Ja, de politie gebruikte geweld omdat de arrestant zich verzette. Maar: 'Wat er vervolgens gebeurde, wordt nader onderzocht'. Volgens een woordvoerder van het OM was de eerste verklaring gebaseerd op 'te summiere informatie'. Waar de informatie vandaan kwam, is een van de vragen in het onderzoek.

Lila, de zus van het slachtoffer, verklaarde dat Henriquez bij aankomst op het politiebureau al geen adem meer haalde. 'Twee agenten hebben hem naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij hersendood verklaard. De arts heeft ons verteld dat het zeker geen natuurlijke dood was.' Op door de familie vrijgegeven foto's uit het ziekenhuis is te zien hoe het gezicht van Henriquez is opgezwollen en dat hij verwondingen heeft aan ogen en neus.

'Op basis van de filmpjes zie je dat er mogelijk in het park al wat aan de hand is', aldus het OM. 'Maar het is nog te vroeg om te oordelen, we kennen de doodsoorzaak nog niet.'

Een voorbijganger filmde de arrestatie van Henriquez en plaatste de beelden op YouTube. Beeld YouTube
Een voorbijganger filmde de arrestatie van Henriquez en plaatste de beelden op YouTube.Beeld YouTube

Etnisch profileren

Raadslid Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) wil weten waarom de politie niet meteen een ambulance heeft gebeld. Ook wil ze een onderzoek naar 'de cultuur binnen het Haagse politiekorps met betrekking tot het gebruik van geweld en etnisch profileren'.

Al eerder werden Haagse politieagenten daarvan beschuldigd: het zonder reden mensen staande houden vanwege hun achtergrond of huidskleur. Leidse criminologen deden hier onderzoek naar, maar vonden er geen bewijs voor.

Het fatale incident heeft ook tot beroering geleid op Aruba. 'De beelden hebben de Arubaanse samenleving zeer geschokt', schreef oppositiepartij Electorale Volksbeweging (MEP) aan premier Rutte. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) belde met de Arubaanse premier Eman om hem te verzekeren dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

De rijksrecherche is begonnen met het onderzoek. Vandaag wordt sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen. Feit is dat het slachtoffer geen wapen bij zich had.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden