Wat geduw en getrek, en dan staan ze buiten

Om 10 uur zaterdagmorgen arriveert dan toch echt de ME. De bezetting is dan snel voorbij. Het Maagdenhuis zijn de studenten kwijt, maar hun acties gaan door, kondigen ze aan.

Nadia Ezzeroili
De ontruiming bij het Maagdenhuis. Beeld Julius Schrank
De ontruiming bij het Maagdenhuis.Beeld Julius Schrank

Ach, dachten de bezetters vrijdagavond nog, de Universiteit van Amsterdam laat het Maagdenhuis dit weekend vast niet ontruimen. Er stond nog een 'festival van de wetenschappen' gepland. En een ontruiming zou de gemeente Amsterdam toch alleen maar onnodig veel geld kosten?

Verkeerd gedacht. Vrijdag dringt de UvA er bij burgemeester Eberhard van der Laan op aan het gebouw te ontruimen. Diezelfde avond bezoekt een deurwaarder het Maagdenhuis met een dagtekening voor de bezetters: ze hebben tot middernacht te tijd om het pand vrijwillig te verlaten.

Dat doen ze niet. Het is deze nacht juist drukker dan ooit in het Maagdenhuis. Buiten hangt een ontspannen sfeer. Overal staan studenten in groepjes te keuvelen en te dansen. Om een uur of 5 in de ochtend gaan de laatste mensen naar hun slaapplek in het Maagdenhuis.

Geruchten

Met kleine oogjes loopt een twintigtal studenten van actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU) een paar uur later door het gebouw. Ze maken het ontbijt klaar en werken aan de laatste punten van het festivalprogramma. Een draaiboek voor een mogelijke ontruiming hebben ze niet. De actievoerders gaan er nog steeds van uit dat het niet nodig is.

Om 9 uur gonzen de eerste geruchten door het Maagdenhuis: de Mobiele Eenheid (ME) zou zich gereedmaken voor een actie. Via sociale media zien ze de beelden van opgetrommelde ME-busjes bij het depot. Gezichten trekken bleek weg. Zouden ze echt komen? De actievoerders roepen iedereen bij elkaar voor een spoedvergadering. Het overleg duurt nog geen kwartier.

DNU heeft besloten dat het festival doorgaat. Mocht de ME toch komen, dan verplaatsen ze het festival naar het Spuiplein voor de deur. Even later arriveert een busje van de ME, maar dat rijdt na een half uur weer weg. Ondertussen druppelen meer actievoerders het gebouw binnen. De stemming is gespannen - persoonlijke eigendommen worden haastig verzameld.

Menselijke ketting

Om 10 uur stormt een jongen naar binnen. De ME is weer terug, nu met zeker tien busjes. 'Vorm een menselijke ketting!', roept een actievoerder. Maar de ME lijkt geen haast te hebben met de ontruiming. De agenten zetten eerst het plein voor het Maagdenhuis af met politielinten.

Op het bordes van het Maagdenhuis wordt het festival vervroegd geopend. De ceremonie verloopt rommelig, alles is nu improvisatie. Studenten rennen het gebouw in en uit om stoelen op het plein te zetten. Een ME'er sommeert de bezetters via een megafoon het gebouw te verlaten.

Even later wordt de eerste arrestatie verricht: een man, van wie niet duidelijk is of hij bij de actievoerders hoort, verzet zich als agenten hem wegsturen. Hij begint te schreeuwen en gooit een glas kapot.

Strijdbaar

Nu heeft het lang genoeg geduurd voor de ME. De actievoerders moeten onmiddellijk het gebouw uit. Er wordt geduwd en getrokken. Sommige actievoerders ontvangen klappen. Nog eens negen mensen worden aangehouden voor het beledigen van agenten, belemmering en het gooien van een verfbommetje naar een politiepaard.

Het verdreven groepje bezetters gaat buiten arm in arm op de grond zitten. Steeds meer studenten voegen zich bij het groepje, het zijn er zeker honderd. Ze worden toegesproken door sympathiserende docenten. De ME grijpt niet in, maar blijft in de buurt staan.

Na een paar uur in de motregen houden de meeste studenten het voor gezien. Het Maagdenhuis zijn ze definitief kwijt. Maar ze blijven strijdbaar. De actievoerders hebben aangekondigd door te gaan met de protesten. Voor vanmiddag hebben ze een demonstratie gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden