RECONSTRUCTIE
Wat gebeurde er precies met Mitch Henriquez?
Dat Mitch Henriquez tegen de politie zei dat hij een wapen had, lijdt geen twijfel. Maar hij bedoelde iets anders. Zijn dood was de aanleiding van nachten vol onlusten en arrestaties in de Haagse Schilderswijk. Twee agenten worden nu vervolgd voor zijn dood. Maar wat gebeurde er met Mitch Henriquez?
Den Haag, zaterdag 27 juni. Het uitverkochte festival Night at the Park is rond 21.45 uur in volle gang. De Britse reggaeband UB40 heeft net opgetreden en rockband Duran Duran is aan z'n tweede nummer bezig. Het is een zonnige dag geweest en de sfeer onder de 30 duizend bezoekers van het Haagse Zuiderpark is goed.
Mitch Henriquez is één van hen. De 42-jarige man uit Aruba is op vakantie in Nederland om zijn dochter te bezoeken. Die verwacht over een maand haar eerste kind; voor Henriquez betekent het dat hij opa wordt. Henriquez komt naar Night at the Park voor het concert van UB40. Nadat hij heeft genoten van twee knallende afsluitnummers van de band Food for Thought en Red Red Wine keert hij met zijn vrienden huiswaarts.
Als hij het terrein afloopt, vangt hij de aandacht van een groepje politieagenten dat bij de toegangspoortjes staat. Ze blijven hem nakijken en Henriquez voelt zich genoodzaakt te reageren, blijkt uit getuigenissen van omstanders in de diverse media en uit beschikbare filmpjes. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich heeft. 'Ik ben niet bang voor jullie, ik heb ook een gun.' Daarbij bracht Henriquez zijn hand naar het kruis van zijn broek, een greep naar zijn geslachtsdeel. Zijn uitspraak zou daarom volgens getuigen niet duiden op vuurwapenbezit maar puur een macho-opmerking zijn, waarbij hij zijn geslachtsdeel benoemde als wapen.
Over wapens moet je geen grappen maken, reageren de agenten. Ze laten Henriquez doorlopen. Maar die maakt nog een opmerking: wie denken die agenten wel niet dat ze zijn?
'Niet slaan'
Dat is voor de politie de druppel. Twee agenten rennen op Henriquez af en bespringen hem van achteren. Er komen meer agenten toegesneld. Binnen de kortste keren wordt Henriquez door zeker vijf agenten tegen de grond gewerkt. Hij ligt op zijn buik. Eén van de politiemannen klemt zijn armen om de nek van Henriquez, een ander houdt zijn benen vast. Een derde heeft een knuppel, waarmee hij Henriquez volgens verklaringen van omstanders zou hebben geslagen op zijn hoofd en benen.
Naast de vrienden van Mitch staan ook onbekenden toe te kijken. Ze zijn geschokt. Niet slaan, niet slaan, roepen ze. Ze schreeuwen naar de politie dat die 'normaal' moet doen. Een paar mensen filmen de worsteling met hun smartphone.
Vrienden van Mitch proberen dichterbij te komen, maar vier agenten gaan om hun collega's heen staan en beletten hen de doorgang. 'Achteruit, afstand bewaren', schreeuwen ze. 'Blijf op afstand, opdonderen, kom op!'
Henriquez lijkt tegen te stribbelen. Hij probeert zich op te drukken, maar dat lukt niet. 'Armen op je rug', roepen de agenten. Een van hen pakt zijn handboeien uit de gordel. 'Mitch, Mitch, laat je hoofd eens zien, laat je hoofd gewoon zien!', roept een vriendin. Ook andere vrienden roepen zijn naam.
Paars
De worsteling duurt ruim een kwartier. Henriquez loopt paars aan. Dan beweegt hij niet meer. Hij ligt nog op zijn buik op de grond. De agenten duwen hem op zijn zij en voelen aan zijn pols. Ze duwen zijn hoofd omhoog, maar zodra ze loslaten zakt dat weer naar beneden. Ze zetten hem in zithouding om te kijken of hij nog kan ademen en geven hem tikken in zijn gezicht om hem wakker te maken. Henriquez zit nu op de grond, zijn hoofd voorovergebogen en zijn voeten slap naar buiten gevallen.
In zijn nek voelen de agenten naar zijn hartslag. Ze proberen hem in een ME-busje te krijgen. Dat gaat moeizaam, want Henriquez reageert niet. Met moeite slepen twee agenten hem op zijn knieën het busje in. 'Goed gedaan jongens', roepen de omstanders sarcastisch.
Het OM verklaart in eerste instantie dat Henriquez pas in de ME-bus onwel werd. Ruim 10 minuten nadat Henriquez in het busje is gelegd, komt een ambulance aanrijden bij het politiebureau in het Zuiderpark. Mitch Henriquez wordt naar het ziekenhuis gebracht. Hij overlijdt de volgende dag aan de gevolgen van zuurstofgebrek.
In de nachten erna breken ongeregeldheden uit in de Schilderswijk. Honderden personen worden gearresteerd.
De zaak-Henriquez
Agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez. Wat deden zij fout?
Het Openbaar Ministerie gaat twee van de vijf agenten vervolgen voor de dood van Mitch Henriquez. De twee agenten wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd.
Korpschef beloofde verdachte agenten niet te ontslaan
Voormalig korpschef Gerard Bouman heeft de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez de garantie gegeven dat ze niet zouden worden ontslagen. De 'blauwe baas' draaide bovendien de gevolgen van het besluit om het vijftal buiten functie te stellen, terug.
'Onderlinge afstemming ontbrak, niemand had het overzicht'
Het optreden van vijf agenten tijdens de fatale arrestatie van Mitch Henriquez was 'te hard, te veel en te ongecoördineerd'. Dat concludeert politiechef Paul van Musscher in december na een uitvoerig intern onderzoek.