Reconstructie

Wat gebeurde er precies in Keulen?

Tijdens de jaarwisseling zijn in Keulen honderden vrouwen lastiggevallen en beroofd door Noord-Afrikaans of Arabisch uitziende mannen. Negentig mensen deden aangifte van ongewenste intimiteit of diefstal, in één geval staat vast dat er sprake was van verkrachting.

Reizigers lopen dinsdag van het station in Keulen het plein met de Domkerk op waar tijdens Oud en Nieuw honderden vrouwen werden belaagdBeeld Marcel van den Bergh/De Volkskrant

Geen enkele dader werd tot nu toe opgepakt. Politiechef Wolfgang Alberts sprak van 'een massa-aanranding.' Duitsland verkeert in shock.

Maar het is een vertraagde shock, want de Keulse politie hield pas op maandag, vier dagen na de gebeurtenissen, een persconferentie over de angstaanjagende gebeurtenissen. Pas vanaf dat moment besteedde het leeuwendeel van de media aandacht aan de zaak en werd duidelijk dat in Hamburg en Stuttgart zich vergelijkbaar onheil heeft voorgedaan.

Actieplan

De pas aangetreden burgemeester van Keulen, Henriette Rekers, presenteerde dinsdag met politiechef Alberts een actieplan om te voorkomen dat dit drama zich tijdens het fameuze Keulse carnaval in februari herhaalt.

Tijdens het carnaval en volgende massa-evenementen zullen meer agenten dan voorheen op de been zijn en mogen ze ook sneller ingrijpen. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om bepaalde groepen notoire onruststokers de toegang tot bepaalde delen van de stad tijdelijk te ontzeggen.

Rekers deed daarnaast een hoogst omstreden voorstel: ze opperde een handleiding die vrouwen uitlegt hoe ze zich tijdens dit soort evenementen kunnen wapenen tegen hitsige of criminele mannen. De reacties op de sociale media waren vernietigend: moesten vrouwen hun gedrag aanpassen aan misdadige mannen?

Onbeantwoorde vragen

Vijf dagen na de gebeurtenissen zijn nog veel vragen over het verloop van de oudejaarsnacht rond het Centraal Station van Keulen onbeantwoord.

Vaststaat dat de situatie tussen het stationsplein en de Dom van Keulen vorige week donderdag vanaf een uur of negen 's avonds steeds gespannener werd. Volgens de politie was er op dat tijdstip een groep van vier- tot vijfhonderd mannen op de been, dronken en gooiend met vuurwerk. Naar elkaar, dacht de aanwezige politie op dat moment naar eigen zeggen. Ze zouden nauwelijks Duits hebben verstaan.

Mensen gilden -probeerden weg te rennen, werden tegengehouden, met vuurwerk beschoten. Illegaal vuurwerk, zegt de politie. Dat alles is te zien en te horen op schokkerige filmpjes van aanwezigen. Slachtoffers vertellen in de Duitse media dat ze door mannen 'in al hun lichaamsgaten' werden betast en dat er 'Schlampe' en 'fickie fickie' naar hen werd gesist, Duitse slang voor hoer en neuken.

Met mobiele telefoons gemaakte amateurbeelden op YouTube van de jaarwisseling op het stationsplein van Keulen. Mensen zouden ook met volgens de politie illegaal vuurwerk zijn beschoten.

Huilende vrouwen

Rond middernacht was het aantal 'feestvierders', zoals de politie de massa voor het station in persberichten blijft noemen, gegroeid tot duizend. In de Süddeutsche Zeitung vertelt een vrouw met de gefingeerde naam Steffi hoe ze om een uur of een op het station aankwam en meerdere huilende vrouwen aantrof met gescheurde bloezen en panty's.

Uiteindelijk veegde de politie de mannen in groepen voor het station en van de trappen van de Dom weg. Niemand werd opgepakt.

Als 'ontspannen' beschreef de politie de situatie rond het Keulse station in een persbericht op nieuwjaarsochtend. De onrust en ontruiming van het plein werden wel genoemd, maar op een vrij nonchalante manier.
(Tekst gaat door onder de foto)

Dat was een fout, gaf politiechef Albers dinsdag toe. 'We hebben de situatie verkeerd ingeschat,' zei hij, en 'de volle omvang van het drama werd ons pas op 1 januari duidelijk toen de eerste aangiften binnenkwamen.'

Het belangrijkste vraagteken in deze zaak is wie de daders waren - en of het vluchtelingen zijn. Over dat laatste wordt veel gespeculeerd naar aanleiding van de uiterlijke omschrijving door de politie. Bewijs ervoor is er niet. Een ander vermoeden, gemeld door het weekblad Der Spiegel, is dat de mannen lid zijn van georganiseerde zakkenrollersbendes die al eerder in Keulen actief waren.

Angela Merkel zei in een telefoongesprek met Reker dat ze 'een harde reactie van de rechtsstaat' verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden