TIJDLIJN

Wat gebeurde er gisteren precies in Ottawa?

De Canadese hoofdstad Ottawa werd gisteren opgeschrikt door aanslagen bij een oorlogsmonument en in het parlementsgebouw. Daarbij kwam de 24-jarige reservist Nathan Cirillo om het leven. De schutter, die het parlementsgebouw wist binnen te dringen, werd doodgeschoten. Wat gebeurde er precies in Ottawa? Een overzicht.

Een politieagent rent over straat bij het parlementsgebouw in Ottawa. Beeld ap

9:52 uur (Canadese tijd)

Bij het Nationale Oorlogsmonument in Ottawa worden schoten gehoord. Het slachtoffer is een soldaat, die wacht hield bij het monument. Omstanders proberen de soldaat te reanimeren, maar de man lijkt niet te reageren. Volgens ooggetuigen rent de gemaskerde schutter richting het parlement met een groot geweer.

9:56 uur

Leden van het parlement worden door de politie gewaarschuwd in hun kantoren te blijven. De schutter weet het parlementsgebouw binnen te treden, waarop een schotenwisseling met de Canadese politie volgt. Parlementariër Tony Clement laat via Twitter weten dat er zeker dertig schoten zijn gelost. Een Canadese journalist weet het vuurgevecht in het parlement vast te leggen op camera.

Op het moment van het vuurgevecht zijn veel meer parlementariërs dan normaal in het gebouw aanwezig, vanwege een vergadering, meldt Ted Hsu op Twitter. Het parlementsgebouw is afgezet en wordt bewaakt door zwaarbewapende politieagenten.

10:20 uur

De ambulance arriveert om de neergeschoten soldaat naar het Ottawa Hospital te brengen. Ondertussen wordt bekendgemaakt dat premier Stephen Harper veilig het gebouw heeft kunnen verlaten.

Zwaarbewapende politieagenten gisteren in Ottawa. Beeld afp

10:21 uur

Parlementariër Bob Zimmer laat via Twitter weten dat de schutter is omgekomen.

10:25 uur

De Canadese politie (The Royal Canadian Mounted Police) komt met een eerste verklaring en laat weten dat er een voortgaande politie-actie bezig is.

Leden van de Royal Canadian Mounted Police bij het parlementsgebouw. Beeld ap

10:30 uur

De auto van de verdachte is gevonden. Het gaat om een bruine Toyota Corolla zonder nummerborden.

10:37 uur

Overheidsmedewerkers rennen van het parlementsgebouw naar het Château Laurier Hotel. Meerdere omstanders melden op Twitter dat er meerdere schutters zouden zijn, dit wordt later ontkracht. De politie spreekt van 'één actieve schutter'. Het hotel wordt beveiligd door de politie.

De vergaderzaal in het parlementsgebouw, vlak nadat de schietpartij begon. Beeld reuters

10:49 uur

Meerdere gebouwen worden uit voorzorg afgesloten, waaronder winkelcentrum Rideau Centre en even later de Universiteit van Ottawa. De studenten worden gewaarschuwd met: 'Stop met al je werkzaamheden, sluit deuren en doe de lichten uit. Zet je telefoon op stil en blijf uit de buurt van ramen en deuren.'

Later laat het parlement weten: 'Alle gebouwen zijn momenteel afgesloten. Volg de instructies van de veiligheidsdiensten. Blijf in je kantoor, sluit deuren en ramen. Als je deur niet op slot kan, bouw een barricade. Open onder geen beding de deur.'

Wellington Street, vlakbij het parlementsgebouw in Ottawa. Beeld getty

11:25 uur

De politie van Ottawa bevestigt twee aparte incidenten: een bij het Nationale Oorlogsmonument en een in het parlementsgebouw.

Beeld ap

12:43 uur

Het ziekenhuis in Ottawa zegt drie patiënten te hebben ontvangen. De slachtoffers verkeren in stabiele toestand, een van de slachtoffers is een beveiliger van het parlement, die werd geraakt door een kogel.

13:03 uur

De Canadese regering bevestigt de dood van de neergeschoten soldaat. Het gaat om de 24-jarige reservist Nathan Cirillo. Later bevestigt de politie tijdens een persconferentie dat ook de schutter is omgekomen.

Nathan Cirillo. Beeld .

13:15 uur

De Amerikaanse president Barack Obama noemt de aanslagen in Ottawa 'tragisch' en biedt zijn hulp aan. Volgens Obama wordt de noodzaak tot waakzaamheid door het geweld in de Canadese hoofdstad alleen maar groter. Obama laat weten nog geen informatie te hebben over de motivatie van de schutter en over de vraag of hij onderdeel was van een groter netwerk.

16:40 uur

De schutter is door de Canadese politie geïdentificeerd als Michael Zehaf-Bibeau, een 32-jarige Canadees. De man stond bekend als een 'high-risk-traveller', had een strafblad en was recentelijk bekeerd tot de islam.

17:10 uur

De politie heeft een veiligheidszone ingesteld (zie onderstaande infographic). Degenen die zich in dit gebied bevinden, moeten binnen blijven.

Beeld de Volkskrant

20:11 uur

De Canadese premier Stephen Harper laat tijdens een persconferentie weten dat Canada zich niet laat intimideren. Eerder zullen de aanslagen Canada's vastbeslotenheid versterken om met zijn bondgenoten in de hele wereld de strijd aan te gaan met terroristische organisaties, aldus Harper.

De Canadese premier Stephen Harper gisteravond tijdens de persconferentie. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden