Wat gaat er veranderen op uw loonstrookje dit jaar?

De meeste werknemers zien dit jaar een hoger nettoloon terug op hun salarisstrook. De hogere inkomens gaan er het meest op vooruit. De lagere inkomens, tot 20 duizend euro, leveren per maand een paar euro in. Ze gaan er pas op vooruit als ze volgend jaar belastingaangifte doen over 2015.

De eerste loonstrook van 2015 bij loonstrookverwerker ADP. Beeld anp

Dat de meeste werkenden er dit jaar op vooruit zouden gaan bleek al in het najaar. Werk moet lonen, is de inzet van het tweede kabinet-Rutte, dat in zes jaar de arbeidskorting met bijna duizend euro verhoogt tot 2.655 in 2017. Die trend werd vandaag bevestigd door loonstrookjesverwerker ADP, die traditiegetrouw als eerste de effecten van de wijzigingen in de belastingtarieven, (pensioen-)premies en heffingen heeft doorgerekend.

Vooral de inkomens tussen de tweeduizend en 6.500 euro netto houden meer over omdat ze minder belasting betalen dankzij de hogere heffingskortingen. Wie een modaal loon (2.662 euro bruto) heeft gaat er per maand 12 euro netto op vooruit. Anderhalf keer modaal houdt 45 euro over, bij twee keer modaal gaat het om iets meer dan 60 euro.

Lager vakantiegeld

Er klinkt wel meteen een waarschuwing: in mei wordt de inkomensstijging getemperd door het lagere vakantiegeld dat dan wordt uitbetaald. Door de afbouw van de heffingskortingen worden extraatjes als vakantiegeld, bonussen en dertiende maand zwaarder belast. Hoe hoger het loon, hoe lager de korting en des te meer belasting er dus wordt betaald. Jan Modaal levert daardoor 59 euro netto in op zijn vakantiegeld, twee keer modaal moet het met 204 euro minder doen.

Dat de lagere inkomens er dit jaar in eerste instantie op achteruitgaan komt doordat de arbeidskorting met ingang van dit jaar op een andere manier wordt berekend. Een omvangrijke groep heeft hier last van, zegt Dik van Leeuwerden van ADP. 'Het gaat vooral om parttimers en mensen met een laag inkomen. Velen van hen doen tot nog toe geen belastingaangifte.'

Volgens de belastingdienst gaat het om een technische aanpassing om te voorkomen dat mensen te weinig belasting betalen en achteraf moeten bijbetalen. De woordvoerder denkt dat de meesten al wel aangifte doen. 'Maar wie dat volgend jaar niet doet, krijgt een brief van de Belastingdienst.' Vijf- tot zes miljoen mensen krijgen dit jaar een naheffing over 2014 omdat de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk is geworden en de Belastingdienst dat vorig jaar niet meer kon verwerken.

De belangrijkste veranderingen

De arbeidskorting gaat met 123 euro omhoog tot maximaal 2.220 euro. Wie tot bijna 50 duizend euro bruto verdient, profiteert daarvan het meest. Daar boven wordt de korting afgebouwd, tot 184 euro voor wie 100 duizend euro verdient. De algemene heffingskorting gaat met 100 euro omhoog tot maximaal 2.203 euro. Ook hier geldt: hoe hoger het inkomen, hoe lager de korting.

Vanaf bijna 20 duizend euro wordt de korting afgebouwd, tot 1.342 voor wie bijna 57 duizend euro verdient. De algemene heffingskorting is voor iedereen en is afhankelijk van inkomen uit werk en de eigen woning. De afbouw van de algemene heffingskorting leidt ertoe dat er minder overblijft van extraatjes als vakantiegeld, bonussen en dertiende maand. Dat moet voorkomen dat mensen een naheffing krijgen van de belastingdienst. De inkomstenbelasting gaat omhoog. Over de eerste schijf, tot 19.822 euro wordt 36,50 procent belasting betaald, een verhoging van 0,25 procent. Hier hebben vooral de lagere inkomens last van. De schijf waarover 42 procent moet worden betaald wordt iets opgerekt, tot 57.585 euro (was 56.531 euro). Pas daarboven moet 52 procent belasting worden betaald.

'Deurmatmomentje'

Volgens Van Leeuwerden wordt het 'deurmatmomentje' van de Belastingdienst steeds bepalender voor het uiteindelijke nettoloon. 'Dat leidt tot meer administratieve lasten bij werkgevers en werknemers, en ook de Belastingdienst die meer aanslagen moet verwerken. Voor de werknemer wordt het steeds complexer. Wie zich nu rijk rekent, heeft straks met het vakantiegeld een tegenvaller. Het wordt er niet duidelijker op.'

Van alle gemeten sectoren kent de bouw de grootste stijging van het nettoloon. Iemand die hier anderhalf keer modaal verdient gaat er netto met bijna 3,4 procent op vooruit, aldus ADP. Deze werknemers krijgen een flink hogere arbeidskorting omdat zij bij hun salaris (per vier weken) meteen hun vakantiegeld uitbetaald krijgen. Van alle gemeten sectoren ligt de grootste achteruitgang bij een werknemer in de Metaal & Techniek die netto 1.250 euro verdient. Hij levert 9 euro in, maar heeft volgend jaar wel recht op een belastingteruggave van 220 euro.

Ook de pensioenpremie maakt het verschil, blijkt uit de berekeningen van ADP. Werknemers in de bouw, de zorg en bij de overheid gaan er meer op vooruit omdat ook hun pensioenpremies omlaag gaan. Voor ambtenaren op modaal levert die lagere pensioenpremie een voordeel op van 26 euro per maand, voor een medewerker in de zorg 10 euro. In de transport is het voordeel van de lagere pensioenpremie al minder: 4 euro per maand voor modaal. Er zijn dit jaar ook pensioenfondsen die de premie verhogen of gelijk houden.

Ook gepensioneerden met een aanvullend pensioen gaan er volgens hun uitkeringsstrook in eerste instantie op vooruit. Van een aanvullend pensioen van 500 euro blijft 1,50 euro extra over, een aanvullend pensioen van 1.500 euro 4 euro 50. Maar ook hier volgt de afrekening later: 65-plussers met een inkomen vanaf 20 duizend euro krijgen een naheffing, of krijgen minder belasting terug omdat de algemene heffingskorting wordt afgebouwd. Een alleenstaande 65-plusser met een aanvullend pensioen van 500 euro merkt hiervan de gevolgen.

Beeld anp
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden