Wat gaat de rente in de VS doen?

'De Fed voorziet lage rente tot ver in de toekomst', luidde de openingskop van de ene vermaarde zakenkrant in de VS, The Wall Street Journal, donderdag. 'Yellen zinspeelt op rentestijging', aldus de opening van de andere, de Financial Times.


Omdat buiten de landsgrenzen niemand Alexander Pechtold van D66 kent en de Krimcrisis de markten niet meer doet bewegen, stort iedereen zich daar alweer op de 'fedologie' - het interpreteren van de woorden van de baas van het Amerikaanse stelsel van centrale banken op grond van intonatie, armgebaren, lipbewegingen en het fronsen van de wenkbrauwen.


De eerste vrouwelijke voorzitter van de Fed, Janet Yellen, blijkt een goede pokerface te hebben. Gezien de tegengestelde krantenkoppen kunnen de analisten blijkbaar nog niet veel chocola van haar lichaamstaal maken.


Anderhalve maand nadat ze het stokje van haar voorganger Ben Bernanke heeft overgenomen is de financiële wereld daardoor in complete verwarring over haar toekomstige monetaire beleid.


De Financial Times concludeert dat ze haar veren heeft afgeschud. De duif is een havik geworden die van plan is de teugels strak aan te trekken en een einde te maken aan de lange periode van gratis geld. Ze zet dit jaar, zoals voorzien, de geldpers stil die tot januari nog maandelijks voor 85 miljard dollar (61,6 miljard euro) flappen bijdrukte. En al volgend jaar zou ze de rente in de VS willen laten stijgen van 0 naar 1 procent. Eind 2016 zou de rente al zijn opgelopen naar 1,75 tot 2,25 procent. Wie een hypotheek heeft en toevallig in het vliegtuig een exemplaar van de Financial Times in handen krijgt, zou na landing op Schiphol meteen naar de bank moeten rennen en de rente voor lange tijd laten vastzetten.


Alleen is in de economy class van het vliegtuig een tabloid zoals The Wall Street Journal misschien handiger dan het broadsheet-formaat dat de FT nog hanteert. Die Britse krant schrijft juist dat de Fed na twee dagen vergaderen van het zogenoemde openmarktcomité 'besloten heeft voorlopig ook op langere termijn af te zien van renteverhogingen'. Tot deze week had de Fed steeds gezegd de rente weer te zullen verhogen als de werkloosheid onder de 6,5 procent daalt, maar dit criterium laat de Fed vallen nu dat niveau bijna is bereikt. Ook als de werkloosheid naar 5 of 4,5 procent daalt, zal de rente niet worden verhoogd 'zolang de inflatie maar niet boven de 2,5 procent per jaar uitkomt'. Het beste is dus voorlopig de korting van gemiddeld 1,5 procentpunt op een hypotheek met een variabele rente te houden, want Yellen zal de eerstkomende jaren niet aan de lage rente tornen.


De toekomst is helaas niet te voorspellen. Zelfs het vak van fedoloog verandert daar niets aan. Wat de Fed volgende maand zal doen, weet waarschijnlijk zelfs Yellen niet.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden