Wat er tot nu toe bekend is over de Air Algérie-crash

Voor de derde keer in een week tijd is er een vliegtuig neergestort. Ditmaal gaat het om een toestel van Air Algérie. Het wrak is teruggevonden in Mali. Alle 116 inzittenden zijn om het leven gekomen. Wat weten we tot nu toe over deze crash?

Het MD-83-toestel dat in de nacht van 25 op 25 juli is verongelukt in Mali. Alle 116 passagiers zijn om het leven gekomen. Beeld belga

'Geen terreuraanval'
Franse onderzoekers hebben vandaag gemeld dat het toestel van Air Algérie, een MD-83, naar alle waarschijnlijkheid niet is getroffen door een terreuraanval. 'Het vliegtuig was vernield op het moment dat het de grond raakte', zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve tegen RTL Radio. Aan boord zaten 51 Fransen. 'We denken dat het toestel is neergestort als gevolg van de weersomstandigheden, alhoewel geen enkele theorie op dit moment uitgesloten kan worden', vervolgde de minister.

Frederic Cuvillier, de Franse minister van Transport, zei vandaag dat de sterke geur van vliegtuigbrandstof op de plek van de ramp en het feit dat de brokstukken over een relatief klein gebied verspreid lagen ook wijzen dat de ramp is veroorzaakt door slecht weer, een technisch probleem of een combinatie van dergelijke factoren.

Eerder was al bekend dat luchtverkeersleiders het contact met het vliegtuig woensdag rond middernacht hadden verloren nadat de piloten melding hadden gemaakt van zware (zand)stormen.

Een foto gemaakt op 17 februari 2013 van Gao, in Noord-Mali, de regio waar het vliegtuig van Air Algérie is neergestort. Beeld afp

Middenin de woestijn
Het vliegtuig vertrok woensdagnacht 2.17 uur (Nederlandse tijd) vanuit Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, richting Algiers, waar het volgens plan om 4.10 uur zou landen. Vijftig minuten na vertrek verdween het toestel echter van de radar.

De plek van de ramp werd gisteren geïdentificeerd door het leger van Burkina Faso, nabij Boulikessi. Dit dorp bevindt zich in het noorden van Mali, op vijftig kilometer van de grens met Burkina Faso. Het gebied bestaat voornamelijk uit struikgewas en zandduinen en wordt beheerd door Toeareg-rebellen. Deze islamitische rebellen begonnen in 2012 een revolte tegen de Malinese regering. Laatste is als gevolg daarvan slecht vertegenwoordigd in het noorden van het land. Voor logistieke support is het afhankelijk van Franse militairen en VN-vredestroepen, die in de regio strijd leveren tegen de jihadisten. Ook Nederland is voornemens om dit jaar een troepenmacht naar Mali te sturen.

Het vliegtuig werd compleet verwoest aangetroffen. Menselijke resten lagen tussen de zwartgeblakerde brokstukken. Frankrijk stuurde gevechtsvliegtuigen naar de regio om het vliegtuig te detecteren. Ook werd een drone ingezet. Volgens de Milanese staatsradio hebben herders het vliegtuigwrak als eerste getraceerd.

Een terroristische aanslag wordt door de politieke situatie niet uitgesloten, maar is niet erg waarschijnlijk. Volgens een Franse regeringsfunctionaris beschikken de rebellen (anders dan de separatisten in Oekraïne) niet over wapens waarmee een vliegtuig op grote hoogte kan worden neergehaald.

Identiteit slachtoffers
De autoriteiten van Burkina Faso hebben informatie over de passagiers vrijgegeven. Aan boord zaten onder andere 51 mensen uit Frankrijk, 27 uit Burkina Faso, 8 uit Libanon, 6 uit Algerije, 5 uit Canada, 4 uit Duitsland en 2 uit Luxemburg. Uit de landen Mali, Kameroen, België, Oekraïne, Roemenië, Zwitserland, Nigeria en Egypte kwam elk 1 passagier. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders aan boord.

Een van de slachtoffers: de 8-jarige Shaima Daher die met haar moeder en twee broers aan boord zat van het verongelukte toestel. Beeld afp
Een Libanees familielid laat foto's zien van Manji Hasan en zijn kinderen, die naar verluidt allemaal zijn omgekomen bij het ongeluk. Beeld reuters
Een Libanese nabestaande toont een foto van Randa Daher en haar dochter Shaima. Beiden zaten aan boord van de MD-83. Beeld reuters

Spaanse vluchtmaatschappij
Het verongelukte toestel was in handen van het Spaanse Swiftair, maar werd gehuurd door Air Algérie. Alle zes bemanningsleden waren van Spaanse afkomst. In een Spaanstalige verklaring op zijn website bevestigt Swiftair donderdag dat het contact met het toestel verbroken is.

Swiftair beschikt in totaal over vijf MD-83 toestellen. Het gecrashte toestel was 18 jaar oud.

De betreffende vlucht AH 5017 vliegt vier keer per week de route Ouagadougou-Algiers, aldus AFP.

Journalisten verzamelen zich voor het hoofdkwartier van Swiftair in Madrid. Beeld getty

Franse troepenmacht onderweg
'Een Franse militaire eenheid is naar de regio gestuurd om de plek (van de ramp, red.) te beveiligen en bewijs te verzamelen', staat in een verklaring op de website van Francois Hollande. De Franse president heeft zijn medeleven geuit aan vrienden en familieleden van slachtoffers aan boord.

In de verklaring staat dat het vliegtuig 'uiteengevallen' is. Er worden geen verdere details gegeven.

Een toestel van Air Algérie. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.