Wat er met de EU gebeurt maakt Trump weinig uit

Dat de aankomende Amerikaanse president er een overzichtelijk wereldbeeld op nahoudt, was bekend. Niettemin blijft het grote Europa-interview met Donald Trump, door Brexit-leider Michael Gove en Bild-kopstuk Kai Diekmann, een onuitputtelijke snoepdoos vol verrassingen.

Donald Trump in de Trump Tower in New York. Beeld epa
Donald Trump in de Trump Tower in New York.Beeld epa

The Times zette het transcript online; het is een fascinerend document dat een inkijkje biedt in het hoofd van een man met de attentiespanne van een goudvis. Verplichte kost voor iedereen die zich interesseert in de diepere drijfveren van de leider van het vrije Westen.

Boeiend bijvoorbeeld zijn de redenen voor Trumps aan afkeer grenzende onverschilligheid jegens de Europese Unie die hij, verspreid door het vraaggesprek, noemt. Als terzijdes. De nieuwe Amerikaanse president blijkt niet alleen te denken dat 'de Europese Unie is gebouwd om Amerika te verslaan op handelsgebied' en om te dienen als verlengstuk van Duitsland, zijn buitenlandbeleid blijkt mede te stoelen op de volgende strikt persoonlijke overweging.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Donald J. Trump bezit vastgoed in Ierland - 'magnificent property called Doonbeg' - waaraan hij naar eigen zeggen enkele aanpassingen en uitbreidingen - 'massive, beautiful expansion' - wilde plegen. Daar was, zegt hij in het interview, Europese toestemming voor nodig. Maar 'ze' (wie 'ze' zijn wordt niet duidelijk uit het vervolg van de tekst), gebruikten 'milieutrucs' om een en ander tegen te houden. Wachten op toestemming 'van Europa' zou 'jaren' duren. 'Dus zei ik: vergeet het, ik ga niks bouwen.'

The Irish Independent zocht een en ander gisteren meteen uit en kwam tot de slotsom dat er nimmer sprake is geweest van een Europese aanvraag voor uitbreiding van Doonbeg, een terrein met een hotel, restaurants en een golfbaan dat in de Ierse duinen ligt. Laat staan van 'een gigantische, schitterende uitbreiding'. Wel zou het management van het golfresort eens aan de lokale overheid toestemming hebben gevraagd voor versterking van een duinwand, om erosie tegen te gaan. Milieubeschermers kwamen daartegen in het geweer: de omringende duinen zijn beschermd gebied, bovendien huist er de nauwe korfslak. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over een nog slepend kwestietje inzake twee holes van de golfbaan die mogelijkerwijs in beschermd natuurgebied liggen. Donald Trump tegen de nauwe korfslak, het moet een formidabel gezicht zijn geweest.

Dat de gang van zaken hem niet helemaal helder meer voor de geest staat: zoiets kan gebeuren. Met zo'n omvangrijke vastgoedportefeuille, verspreid over de hele wereld, is een vergissing licht gemaakt. Problematisch wordt het wanneer de inzet voor een nieuwe wereldorde mede blijkt te zijn gebouwd op oude wrok over een botsing tussen privébelangen en de nauwe korfslak. Al herinnerde hij zich bijtijds dat hij geen projectontwikkelaar meer is en voegde hij er direct aan toe dat de zaak hem nu, in zijn nieuwe hoedanigheid, uiteraard 'niks meer kan schelen'.

Net zoals het hem maar matig kan schelen wat er met de Europese Unie gebeurt: bij elkaar, uit elkaar gevallen, het maakt hem weinig uit. Tegelijk is de nieuwe president dol op Europa: 'Yeah, I feel very strongly toward Europe - very strongly toward Europe, yes.' Thuis bleven we verwonderd achter.

Exegese van Trumps woorden: het wordt een fulltime-activiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden