Wat Eindhoven doet is erger dan dom

FRANK KALSHOVEN

Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek. Reageren? frank@argumentenfabriek.nl

'Dit is een zakelijke transactie.' Wethouder Staf Depla van Eindhoven deed deze week zijn uiterste best de steun van de gemeente Eindhoven voor de lokale voetbalclub te karakteriseren als zakelijk, eenmalig en budgetneutraal. 'Dit plan legt geen beslag op onze begroting.' In werkelijkheid is de steun voor de topclub in moeilijkheden PSV niet-zakelijk en niet-budgetneutraal. Staf Depla houdt zichzelf en Eindhoven voor de gek.

PSV is op dit moment eigenaar van de grond rond het voetbalstadion in Eindhoven. Volgens een onafhankelijke taxateur is deze 48,4 miljoen euro waard. De grond wordt voor dit bedrag verkocht aan de gemeente, die de grond weer in erfpacht uitgeeft aan de voetbalclub. In die erfpacht zit de rente op het aankoopbedrag versleuteld. En om de inkomsten uit de erfpacht zeker te stellen verpandt PSV de opbrengst van seizoenskaarten aan de gemeente.

Wat heeft PSV eraan? Cash! Het is net zoiets als je huis verkopen en terughuren. Door de verkoop komt een plens euro's binnen, maar de woonlasten in de toekomst vallen hoger uit. De transactie verschaft PSV dus financiële speelruimte op de korte termijn, en die is blijkbaar hard nodig. Zo'n geintje kun je maar een keer doen.

Wat deugt er niet?

Natuurlijk, u heeft volkomen gelijk. Als het een zakelijke deal is, waarom doet de gemeente die dan? Als het echt een zakelijke deal was, zou die ook kunnen worden gedaan door een bank, een vastgoedontwikkelaar, of door u en mij. Er is dan geen reden voor de gemeente om in te stappen. Staf Depla kan zijn gelijk en mijn ongelijk eenvoudig bewijzen: door het 'zakelijke' contract met PSV voor de volle mep te verkopen aan een marktpartij.

Dat gaat niet lukken. Vanwege de prijs. Ofschoon het persbericht van de gemeente nogal een punt maakt van 'financiële transparantie en bestuurlijke integriteit' bij PSV is dat cruciale element in de overeenkomst tussen club en gemeente niet bekendgemaakt. De gevolgde redenering staat er wel in, en die is het beste te typeren als kinderachtig. 'De rente op de financiering van het aankoopbedrag wordt volledig gedekt door de erfpachtvergoeding van PSV aan de gemeente. Hierdoor raakt dit bedrag de gemeentelijke begroting niet.'

Wat hier staat, is dat Eindhoven zijn kredietwaardigheid cadeau doet aan de wankelende voetbalclub. Eindhoven kan als Nederlandse gemeente tegen zeer gunstige voorwaarden lenen, en geeft dit rentevoordeel domweg door aan PSV. Het is identiek aan de manier waarop Europa en het IMF Griekenland overeind houden.

Echt zakelijk zou zijn: goedkoop lenen conform de kredietwaardigheid van de gemeente, en duur uitlenen conform de kredietwaardigheid van PSV. Maar ja, dan zouden u en ik de transactie ook wel kunnen doen. Of de bank.

Om dezelfde reden is de transactie allesbehalve 'budgetneutraal' voor de gemeente Eindhoven. Wat waar is: er gaan jaarlijks rentekosten uit en er komen jaarlijks rente-inkomsten binnen, en die bedragen zijn identiek. Maar dat is kleuterneutraliteit. Want Eindhoven moet ook rekening houden met alle risico's die kleven aan het uitlenen van geld aan een financieel wankele voetbalclub. Hoe groot die risico's zijn? Nou, exact zo groot als het verschil tussen de rente die PSV aan de gemeente betaalt en de rente die zou moeten worden betaald bij een zakelijke transactie.

Reken maar mee. In de krant wordt een rentepercentage genoemd van 5. Op die 48 miljoen gaat het dan om 2,4 miljoen rente per jaar. Laat de marktconforme risico-opslag voor PSV 3 procent zijn. Dat is dus ruim 1,4 miljoen per jaar. Wil Depla dus echt een budgetneutrale oplossing, dan dient hij 1,4 miljoen structureel te bezuinigen op de begroting van de gemeente.

Gemeenten moeten profvoetbalclubs niet subsidiëren - om allerlei redenen. Wie dat wel doet, is alleen maar dom. Wat Eindhoven nu voorstelt vind ik veel erger. Van de daken schreeuwen dat je helemaal geen subsidie geeft aan de lokale voetbalclub terwijl je dat aantoonbaar wel aan het doen bent, is simpelweg bedrog.

Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek. Reageren? frank@argumentenfabriek.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden