Wat een opmonterende foto van Jet Bussemaker

De ingezonden lezersbrieven van maandag 26 februari.

Jet BussemakerBeeld Erik Smits

Brief van de dag: een opmonterende foto

Jet Bussemaker houdt veel van kunst en is weer 'helemaal opgeladen' wanneer ze een uurtje met een kunstenaar heeft kunnen spreken. Ik herken dit, maar juist ook het zien van een kunstwerk heeft op mij een opmonterende werking. Dat overkwam mij ook bij het zien van de begeleidende foto gemaakt door Erik Smits.

Het brugwachtershuisje verwijst fraai naar de door haar gememoreerde kunstscene uit haar krakersperiode. Maar er is meer, de compositie, de vlakverdeling, de stok van de voorbij lopende slechtziende mevrouw die lijkt te verwijzen naar de slagboom. Haar rode jas en het rode stukje shirt dat boven het jasje van de ex-minister piept. Het kruis op het trottoir en het kruis op het achterliggende brugwachtershuisje.

Een heerlijke foto, chapeau Erik Smits.

Tom van den Broeke, Haarlem

Tijd

Op het allerdiepste niveau bestaat tijd niet zegt auteur en natuurkundige Carlo Rovelli. Het mijmeren over tijd lijkt een filosofische studie, maar een andere benadering, namelijk de poëtische geeft een ander inzicht.

De grootste Nederlandse dichteres Vasalis, besluit haar gedicht Eb met de volgende prachtige regels: 'er is geen tijd / of is er niets dan tijd'

Arjen Boswijk, Groningen

Caspar moet aan tafel

Eindelijk lijkt het zover: kabinet Rutte 3 gaat de uitstoot van kooldioxide 'aanpakken'. Zes overlegtafels rondom diverse thema's zijn er bedacht. Maar waar blijft de sector tafel Natuur? Extra aanplant van bomen, struiken en kruiden in en om de stad èn de buitengebieden kunnen veel CO2 afvangen en de kwaliteit van leven op zoveel punten in ons overbevolkte landje verbeteren. Zou Pieter van Geel met zijn 'agrarische' tafel dit allemaal wel goed op zijn netvlies hebben? Ik stel voor dat we journalist Caspar Janssen mee laten praten en hem van zijn bevindingen laten rapporteren in de nieuwe Volkskrant-column 'Caspar Hoopt'...

Gerard Reitsma, Lansingerland

Zwarte Piet en de indianen

Binnenkort organiseer ik het kinderfeest Zwarte Piet en de Indianen.

Omdat er geen historisch conflict aan ten grondslag ligt, verwacht ik dat actiegroep de Grauwe Eeuw er geen bezwaar tegen zal hebben. Als het succesvol verloopt, komt volgend jaar Sinterklaas en de Cowboys.

René Dijkgraaf, Harderwijk

Geintje

In hun pleidooi voor eerherstel voor de hbs schrijven Bouwman en Steenhuis: 'Van bekende schrijvers als Albert Sartre en Jean-Paul Camus hebben ze nog nooit iets gelezen'.

Ik stel mij zo voor dat ze met duivels genoegen de voornamen hebben verwisseld en zich nu al bij voorbaat verkneukelen op corrigerende reacties.

Jaap Blaakmeer, Heerenveen

Kaag met hoofddoek

De opmerking van Maria van Duren over de foto van minister Kaag met hoofddoek (dat een Nederlandse bewindsvrouw gedwongen wordt dit perverse symbool van vrouwenonderdrukking te dragen) getuigt van een dermate gebrek aan inleving in en begrip van andere culturen dat het stuitend is.

Minister Kaag heeft jarenlang in Arabische landen gewoond en gewerkt, spreekt de taal vloeiend. Als er iemand is die een brug kan slaan tussen Arabische landen en het Westen is zij het wel. Zij is een als een Godsgeschenk en laten wij, arrogante Nederlanders, eens een keer onze zelfingenomenheid de rug toe keren! Het wordt hoog tijd.

Wendy Koolhoven, verpleegkundige, (tien jaar gewerkt in Ghana en Nicaragua) Utrecht

Minister Sigrid Kaag op bezoek bij de Iraanse president Hassan Rohani in zijn paleis in Teheran.Beeld afp

Olifant in de school

In een hoekje van Aleid Truijens dappere column over ongelijkheid in het onderwijs staat stilletjes een grote olifant.

Want wat betoogt Truijens? Laat leerlingen tot een jaar of 16 naar dezelfde school gaan. 'Een flexibele school waar je wiskunde en timmerles krijgt, scheikunde en literatuur, en veel keuzevakken kunt volgen.'

Nou, zo'n school bestond er al, bijvoorbeeld in de stad Groningen. Ooit was het de bedoeling dat dit model over het hele land zou worden uitgerold, maar door politiek gekrakeel stierf het idee een voortijdige dood. Het schooltype zou de naam Middenschool moeten krijgen. Die naam werd een rode lap voor woedende burgers die hun positie bedreigd zagen.

'Gymnasiumkinderen en die ambachtsschooljongens samen, dat kan toch helemaal niet!' Er kwam dus niets van terecht, behalve een paar experimenten en later een tijdlang het verwaterde systeem dat basisvorming heette.

Ach ja, die Middenschool...

Coen de Jonge, Peize

Klimaathysterie

Uw tip in de krant van zaterdag voor mondiaal verantwoord koopgedrag bracht mij op een idee. In plaats van het laten staan van speciaal-bier stop ik met de koop van úw weekend-editie. Ik heb namelijk berekend dat uw dubbeldikke editie met bijlagen veel meer energie, water en grondstoffen kost dan mijn twee speciaal-biertjes!

Zonder uw krant kan ik misschien nog een derde biertje nemen.

Rob Hamers, Landgraaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden