Wat een lef om een goddeloos 9/11-monument te eisen

Het was zo maar berichtje dat op de BBC World Service voorbijkwam: Amerikaanse atheïsten hebben bezwaar gemaakt tegen het kruis op Ground Zero. Ze hadden zelfs besloten een rechtszaak aan te spannen.


Daar moest ik meer van weten. De webstek van de BBC gaf het artikel in The Guardian waarop het radiobericht berustte. Er is geen speld te krijgen tussen de redenering van de American Atheists die daar werd weergegeven.


Toen indertijd mensen bezwaar maakten tegen de plaatsing van een kruis op de gedenkplaats van de aanslagen van 11 september 2001, werd hun te verstaan gegeven dat het helemaal niet om het christelijke symbool bij uitstek ging. Het waren gewoon twee aan elkaar vastzittende balken die toevallig zo uit het puin van de Twin Towers tevoorschijn waren gekomen.


Maar deze rechtvaardiging is inmiddels onderuit gehaald, want er komt ook een Davidsster, door mensenhanden te maken uit oud metaal van het World Trade Center.


De Amerikaanse godvrijen wijzen op de mogelijke gevolgen: moeten nu boeddhisten, mormonen, islamieten en andere godgelovigen ook hun eigen symbool uit het puin gaan knutselen? Maar dan mogen ook de godloochenaars iets maken, want in een wereldstad als New York waren zij onder de slachtoffers goed vertegenwoordigd.


Als christenen een T-balk willen vergoddelijken, dan mogen ze van de Amerikaanse atheïsten rustig hun gang gaan, als ze maar niet de gedenkplaats van het WTC monopoliseren. Recht doen aan iedere religie en levensovertuiging zou echter leiden tot een oerwoud van symbolen. Daarom is het natuurlijk het verstandigst om een volkomen neutraal icoon op te stellen.


De Amerikaanse goddelozen voelen de bui al hangen: ze zullen als onvaderlandslievend worden neergezet. Maar, zeggen ze, wij beroepen ons als goede vaderlanders juist op de wetten en statuten van dit land. De New York Civil Rights Act zegt uitdrukkelijk dat alle personen onder de jurisdictie van die staat op gelijke wijze in de openbare voorzieningen mogen delen.


Wat een lef om zo voor je rechten op te komen in the Nation under God. En nog wel op zo'n gevoelig terrein als Ground Zero. Dat is wat anders dan in Nederland opkomen voor de scheiding van kerk en staat. Elke bezoeker van de VS verbaast zich over de grote rol die religie nog in het openbare leven inneemt. Het percentage ongodisten - mooi oud woord voor 'atheïsten' - groeit er wel gestaag, maar is nog niet meer dan 15 procent. Onder intellectuelen is het echter 80 procent. Dat is een reden waarom rechts Amerika zo strijdt voor domheid.


In de VS is het nog volkomen ondenkbaar dat een ongelovige president wordt. Hij moet toch aan het eind van iedere toespraak mompelen: God bless you all. Nederland had echter al in 1948 met Willem Drees de eerste ongelovige premier. In de VS moet iedere presidentskandidaat getuigen dat de religie hem zo geweldig inspireert, anders kan hij zijn verkiezing wel vergeten.


Een jaar geleden brak een enorme rel los omdat er een islamitisch gemeenschapscentrum nabij het WTC zou komen. Ik ben benieuwd wat er gebeurt met de christelijke T-balk op Ground Zero.


Ondertussen heb ik als voorzitter van De Vrije Gedachte mijn sympathie betuigd aan de moedige Amerikaanse atheïsten. Binnen een half uur stuurde de directeur van de Amerikaanse atheïsten in Alabama, Blair Scott, mij een reactie: 'Thank you Anton, we greatly appreciate your support!'


Anton van Hooff, voorzitter atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging Vrije Gedachte

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden