Wat draaikont? Ik zeg weer ‘ja’

Leden Politiek Forum bijten van zich af: het moet anders. ‘Communicatie en beeldvorming zijn cruciaal.’..

DEN BOSCH ‘Misschien moeten we een werkgroep Vernietig de SP hebben’, oppert een van de leden van het Politiek Forum van de PvdA. Het forum kwam zaterdag bijeen voor een diepgaande analyse van de afgelopen campagne. Een hand in het publiek gaat omhoog, die van partijleider Wouter Bos: ‘Daar meld ik me voor aan.’

Het is een bijdrage in de geest van ‘Opdracht 12’ aan de partijtop, naar aanleiding van het deze maand verschenen rapport van de commissie-Vreeman over de mislukte verkiezingscampagne: ‘Meer lol in de partij.’ Er wordt nog wel niet geschaterd, maar tenminste gegrinnikt.

Dat is winst, want het gemoed van het Politiek Forum is zo bedrukt als het weer, op deze grijze zaterdag aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch. Het instituut bestaat uit zo’n negentig partijleden. Het werd opgericht – na een vorig echec en een vorig rapport – in 2001. Het heeft niet veel geholpen. Vreeman noemde het Forum in zijn rapport ‘tandeloos’.

Ze konden de hele dag laten zien dat ze toch bijten kunnen. Over een ding lijken alle leden het eens. De partijleiding heeft hun talent en denkkracht onbenut gelaten.

Verder schiet de analyse alle kanten op. De SP was het grootste probleem. Of de beeldvorming. Of waren die twee wellicht een? De PvdA had meer aan marketing moeten doen, of moet juist authentieker durven zijn.

Als belangrijkste conclusie blijft over, dat communicatie en beeldvorming cruciaal zijn. Als belangrijkste zorg blijft over ‘hoe dit nu verder moet’.

Want twee problemen doemen alweer op: een nieuw verdrag over de netelige, want impopulaire Europese kwestie, en de participatietop waar het ontslagrecht ter discussie staat. Hoogst actuele kwesties. Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans komt na de sluiting van het nieuwe Europese verdrag zó uit het vliegtuig rollen om zich te laten feliciteren.

Bos krijgt er meteen waarschuwingen bij. Als de PvdA de uitleg van dit akkoord vier maanden lang aan de SP en de partij van Geert Wilders overlaat, gaat het weer verkeerd, zegt Max van den Berg, leider van sociaal-democraten in het Europees Parlement. Een Forumlid vraagt zich af of Bos het verdrag wel verdedigen kan, na het vernietigende referendum van twee jaar terug. Die zucht. ‘Zeg ik twee keer ‘ja’, ben ik kennelijk wéér niet consequent.’

Het Forum ziet ook de discussie over ontslagrecht – en vooral de beeldvorming daarover – met angst en beven tegemoet. Dat de PvdA gelijk heeft, willen ze best geloven. Maar gaat de partij ook gelijk krijgen?

‘In de AOW-discussie is Bos als een draaikont neergezet’, zegt Forumlid Peter de Haan. ‘De beeldvorming over de topinkomens komt erop neer, dat hij als minister opeens minder strikt was dan als oppositieleider. Als we niet voorkomen dat het beeld ontstaat dat we ook nog eens gaan toegeven op het ontslagrecht, dan worden we definitief weggezet als draaikonten. Dan hóéft de SP niet eens meer campagne te voeren.’

Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig, lijkt fractieleider Jacques Tichelaar te denken, en hij grijpt in: ‘Er worden hier verkeerde woorden gebruikt. Dit gaat helemaal niet om een verslechtering van het ontslagrecht. Dit gaat er juist om dat 200 duizend mensen aan het werk moeten worden geholpen. Help ons daarbij, in plaats van te roepen dat we aan het draaien zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.