Wat doet het Hooggerechtshof? Drie geruchtmakende beslissingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof is een belangrijke producent van jurisprudentie en speelt een zwaarwegender rol dan de hoogste rechterlijke organen in veel andere westerse landen. Drie geruchtmakende beslissingen.

Antonin Scalia in 2004. De opperrechter overleed vorig jaar in februari.Beeld ap

Roe vs. Wade
Deze uitspraak over het recht van een vrouw op abortus bepaalt al 43 jaar de abortuspraktijk in de VS. Een alleenstaande moeder (alias Jane Roe) wilde geen derde kind, maar de staat Texas verbood abortus. Met 7 tegen 2 stemmen besloot het hof op 22 januari 1973 dat het recht op privacy het recht op abortus impliceert. Alle 50 staten moesten daarna abortus liberaliseren.

Brown vs. Board of Education
Het hof verklaarde op 17 mei 1954 unaniem dat aparte scholen voor blanke en zwarte kinderen ongrondwettig waren. De Nationale Garde moest in het daarop volgend decennium diverse malen ingrijpen om uitvoering van het besluit af te dwingen. Zo werd gouverneur George Wallace met harde hand verwijderd van de entree van de Universiteit van Alabama, waar hij hoogstpersoonlijk twee zwarte studenten de toegang belette.

Bush vs. Gore
Bij de presidentsverkiezingen van 2000 lagen George W. Bush en Al Gore nek aan nek. In Florida lag Bush 537 stemmen voor. Het hof besloot op 12 december met 5 tegen 4 stemmen dat het handmatig hertellen van de stembiljetten in Florida moest worden gestaakt en dat de oorspronkelijke uitslag geldig bleef. Bush werd daardoor president.

Al Gore en George W. Bush.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden