Wat doet een wiskundig genie in de Assemblée?

Wiskundige Cédric Villani is gekozen in het Franse parlement. Doodzonde, natuurlijk.

Martijn van Calmthout
Cédric Villani. Beeld AFP
Cédric Villani.Beeld AFP

Het Amerikaanse weekblad New Yorker noemde de Franse wiskundige Cédric Villani ooit de Lady Gaga van de wiskunde, met zijn eeuwige driedelig kostuum, schouderlange haar, een weelderig geknoopte fladderdas en een reuzenspin als broche.

Een wat gekkig genie, dat in 2010 bijvoorbeeld de Fields Medal won, zeg maar de Nobelprijs voor de wiskunde. Voor volgens kenners briljante dingen met partiële differentiaalvergelijkingen (weet u nog van school?). Afgelopen zondag werd Villani met een tweederde meerderheid gekozen in het Franse parlement, de Assemblée National. Onder de vleugels van de nieuwe Franse president, Emmanuel Macron en zijn En Marche.

Villani (41) heeft nul politieke ervaring. Hij leidt een mathematisch instituut in de academische Parijse voorstad Saclay en reist de wereld rond voor lezingen en werkbezoeken. Wiskunde, is zijn boodschap, is topsport: als het geen pijn doet is het niet goed genoeg. Vorig jaar publiceerde hij zijn autobiografie. Wat eerder ook al een populair stripboek.

Wat, is natuurlijk de vraag, moet zo iemand in een parlement? Is het voor een man als Villani opwindend genoeg om braaf mee te stemmen in een fractie met een absolute meerderheid? Als er iets juist geen pijn doet, is het dat wel.

In een interview met het weekblad Science zei Villani deze week dat hij voor minder bureaucratie op de universiteiten is, en minder politiek bij de geldschieters.

Macron, intussen, wil de Franse wetenschap met meer geld weer op de wereldkaart zetten.

Wetenschappers die in de politiek gaan met het idee de wetenschap te helpen, het is doorgaans vragen om moeilijkheden. In Nederland hadden we Ronald Plasterk, ooit succesvol moleculair bioloog, Spinozaprijswinnaar, directeur van het Hubrecht-lab.

In 2004 werd hij PvdA-minister van Onderwijs en Wetenschappen. Eindelijk een ervaringsdeskundige op het ministerie, dachten de universiteiten even. Tot Plasterk ze 100 miljoen per jaar basissubsidie afpakte en onderzoekers dat geld op leven en dood liet bevechten. Om de kwaliteit te bevorderen.

Veel vrienden heeft hem dat niet opgeleverd. En als er ooit een weg terug was geweest voor de wetenschapper Plasterk, was die daarna wel verkeken. Nu is hij demissionair minister van Binnenlandse Zaken. Nog even.

Villani is slechts parlementariër, geen minister van Wetenschappen. Hij gaat zich gewoon vier jaar kapot vervelen in dat Franse parlement. Doodzonde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden