Wat doe ik met een schoonzoon die niks in het huishouden doet?

Ik zie dat mijn dochter soms over-vermoeid is omdat het huishouden, naast een drukke baan, volledig op haar neerkomt. Haar partner is als nakomertje door zijn moeder verwend en heeft een houding van 'ik wil wel maar ik kan niet en ik weet niet waar te beginnen'. Mijn dochter wil geen zeurpiet worden, maar ik vrees het moment dat er kinderen komen. Ik ben bang dat dit ten koste van haar carrière zal gaan. Het lijkt alsof er in 2017 niets is veranderd, behalve dat de vrouwen van nu dubbel belast zijn. Welk advies kan ik geven, hoe kan ik helpen?

null Beeld
Beeld

Handjes ervan af

Uw opvoeding zit erop. Handjes ervan af dus. Ga liever eens lekker met haar uit eten en vraag hoe het met haar gaat, op haar werk en thuis.

Maartje van der Neut (78), Helmond

Fiftyfifty

Ik vind het ongehoord dat er nog steeds mannen zijn die geen poot uitsteken in het huishouden. Mijn vrouw en ik (69 jaar) hebben allebei 30 en 40 uur in de week gewerkt. We deden samen, fiftyfifty het huishouden. Ons gezin bestond toen uit vier kinderen en buitenschoolse opvang bestond niet.

Hans Kersbergen, Ommen

Waar beginnen

Advies aan uw dochter: ga in staking en steek geen poot meer uit in het huishouden. Laat uw schoonzoon maar voelen wat dat betekent. Maak met uw dochter een lijst van taken die ze kan uitbesteden om tijd voor haarzelf te maken: boodschappen laten bezorgen, eens per week niet koken. Een huishoudster regelen, al is het maar eens per maand. Kreukvrije overhemden kopen. Crèche en opvang regelen voor eventuele kinderen, zodat ze kan blijven werken. Dat kost geld, zeker. Heeft haar partner dat er niet voor over? Dan weet hij waar hij kan beginnen met helpen.

Kim van den Wijngaard (36), Voorburg

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De verkeerde

Als uw dochter er weer over begint, kunt u haar vertellen dat ze het tegen de verkeerde vertelt. Ze moet dat namelijk tegen hém vertellen.

Helga Kok (49) Utrecht

Stukje blijer

Ik heb mijn dochter met een bijna fulltimebaan en twee kinderen geadviseerd om een hulp in de huishouding te nemen. Dat geeft rust en ruimte. Geef er wat geld aan uit en iedereen is een stukje blijer. Zeker met twee inkomens moet dat lukken. Mijn dochter en haar gezin varen er in ieder geval wel bij.

Ans Gasseling (61), Zevenaar

Iets anders aan de hand

Als jouw dochter, met een goede baan met carrièreperspectief anno 2017 niet in staat is haar partner zijn aandeel in het gezamenlijke huishouden te laten nemen - wat niet voor hem pleit, dat ben ik roerend met je eens - dan is er iets anders aan de hand. Of zij dat een probleem vindt, weet ik niet, je helpt haar er in ieder geval niet mee door het jouw probleem te maken. En je gaat echt veel te ver als je generaliserend stelt dat in 2017 vrouwen dubbel belast zijn. Ten eerste doe je daarmee de mannen tekort die wel hun zorgtaken vervullen en ten tweede leg je de oorzaak buiten jezelf en jouw dochter.

Michael Radt (54), Almere

Over twee weken:

Autistische zwager niet meer uitnodigen?

Mijn zwager is schizofreen en autistisch. Ziekte-inzicht ontbreekt en hij weigert hulp. Opleidingen en banen lukken niet, zijn sociale netwerk is gereduceerd tot zijn ouders en ons gezin. Kon hij vroeger nog aardig zijn en een redelijk normaal gesprek voeren, inmiddels becommentarieert hij iedereen zeer negatief. Met Sinterklaas schrijft hij hatelijke gedichten en hij laat zich ook negatief uit over onze zoon (10), waar hij bij zit. Aanspreken op dit gedrag helpt niet. Ik overweeg hem niet meer uit te nodigen, maar dan wordt zijn sociale netwerk nog kleiner. Mijn vrouw wil hem blijven uitnodigen. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 20 maart 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden