'Wat denken ze wel, die oude communistische mannetjes'

China heeft gisternacht opnieuw een raket zonder lading afgeschoten in het oefengebied in de nabijheid van Taiwan. Eerder op de dag begon het Chinese leger ondanks internationale protesten met een reeks manoeuvres waarbij met scherp wordt geschoten....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

TAIPEI

'Ik had nooit gedacht dat ik nog eens voor de regering zou stemmen, maar Lee is dapper en China verdient een lesje', zegt Connie Fong. Zij is juwelier in Taipei en stemt al jaren op de DPP (Democratische Progressieve Partij), die de onafhankelijkheid van Taiwan voorstaat. Nu is ze gemotiveerder dan ooit. Peking is te ver gegaan: 'Wat denken ze wel, die oude communistische mannetjes'.

Alles wijst erop dat de intimidatie van China averechts werkt. Taiwan heeft genoeg van het spervuur van beledigingen en dreigementen uit Peking. China hoopt met hoog spel de kiezers van president Lee Teng-hui weg te jagen en zijn overwinning op 23 maart te verkleinen.

Natuurlijk zijn er ook mensen die wel gevoelig zijn voor het Chinese optreden. Taxichauffeur Chen Fu-hsiao klaagt over het gebrek aan democratie op Taiwan. Op zijn okergele Nissan wapperen drie paars-groene vlaggetjes aan lange staven. Ze zijn van de New Party, Taiwans derde partij, die nauwere banden met China voorstaat.

'Een paar weken geleden kon je nog normaal met mensen discussiëren, maar nu zijn ze agressief', klaagt Chen. 'Ze zeggen: ''Als je zo van China houdt dan moet je er gaan wonen''.' Een boze boer probeerde vorige week de vaantjes van zijn auto af te slopen. Chen schudt schudt zijn smalle hoofd: 'Democratie is toch dat je voor je mening kunt uitkomen?'

President Lee heeft de gram van Peking gewekt door zich internationaal zelfbewuster op te stellen. China beschouwt het rijke Taiwan als een afvallige provincie, die koste wat kost moet terugkeren in de moederschoot.

De stortvloed van opiniepeilingen laat zien dat de aanhang van Lee groeit. De regerende Kuo Min Tang durft al voorzichtig te dromen van 50 procent. Lee zelf vindt 40 procent van de stemmen al heel mooi. Ook het aantal voorstanders van onafhankelijkheid - de ultieme zonde in Chinese ogen - groeit. De groep voorstanders van een dialoog met China slinkt.

Terwijl het Volksbevrijdingsleger zijn raketten en bommen in de wateren rond het eiland laat vallen, wordt op praatshows gegiecheld over de hamsterwoede. 'Mijn buurman heeft duizend kilo rijst ingeslagen', schatert een jonge vrouw. De presentator riposteert: 'Hij wil ze vast gebruiken als zandzakken bij raketaanvallen'.

De programma's van Hsu Rong-chi, de ongelikte presentator van de piratenzender De Stem van Taiwan, dreigen saai te worden. Er bellen geen geshockeerde luisteraars meer, die vallen over zijn humor ten koste van de hereniging. 'China begrijpt niet hoe je mensen moeten paaien, ze pakken het helemaal verkeerd aan.'

De Taiwanezen zijn wel bang dat er iets misgaat met de Chinese proeven. 'Mijn nachtmerrie is dat er een raket op Keelung valt', zegt de bejaarde huisvrouw Bi Kim. Haar zoon woont in de noordelijke havenstad, die vlakbij het doel van de testraketten ligt. De Taiwanese regering heeft gedreigd terug te slaan als China haar grondgebied schendt.

DPP-leider Shih Ming-teh leverde gisterochtend een huzarenstukje door met drie vissersboten naar het doelgebied van de raketten buiten Keelung te varen. In de ruwe zee verbrandde hij een Chinese vlag.

De drie Taiwanese vissersboten hesen een spandoek met de tekst: 'Taiwan is geen deel van China'. De Taiwanese marine durfde niet in te grijpen.

Shih is een eerbiedwaardige politicus, die onder de KMT-dictatuur vijftien jaar gevangen zat. Hij voert campagne voor zijn partijgenoot Peng Ming-min, de kansloze onafhankelijkheidskandidaat.

De angst voor een gewapend conflict is groot. Reisbureaus constateren een verdubbeling van het aantal passagiers naar het buitenland. 'Ja, er gaan wel mensen voor lange tijd weg, maar er zijn er ook die de gebeurtenissen bij familie in het buitenland even aan willen afwachten', zegt een medewerkster van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines.

De regering roept de bevolking op haar kalmte te bewaren. Ter geruststelling meldt het ministerie van Defensie dat het een scenario klaar heeft liggen voor achttien verschillende mogelijke acties van het Volksbevrijdingsleger. In het hele land zijn noodvoorraden aangelegd, zodat de belangrijkste industrieën bij een blokkade door kunnen draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden