Wat de Volkskrant een jaar geleden voorspelde

Van de voorspellingen die de Volkskrant een jaar geleden deed, zijn er maar heel weinig uitgekomen. In 2014 lag de score veel hoger.

Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in het Groningse Bedum. Beeld null
Handen zijn zichtbaar door een scheur in de muur van een woning in het Groningse Bedum.

Dat jaar was zeer voorspelbaar met als toppunt de Duitse zege op het WK voetbal. In 2015 liet de werkelijkheid zich weer eens van haar grilligste kant zien. Soms gedroeg ze zich lulliger dan verwacht. Fred Teeven zou struikelen over de bed-bad-en-brooddiscussie , was de verwachting, en het hele kabinet meeslepen in zijn val. Teeven vertrok inderdaad, maar hij struikelde over een zoek geraakt bonnetje uit een zaak van 15 jaar oud.

Soms ging zij wat trager dan verwacht. Asscher zou Samsom opvolgen als PvdA-leider, voorspelden we en Samsom zou milieuminister worden in het eerste kabinet Pechtold. De opvolging van Samsom hangt nog steeds in de lucht.

En soms maakte ze ineens een onverwachte grap. Cameron zou de verkiezingen verliezen en plaats moeten maken voor Boris Johnson. Ed Miliband zou de Britse premier worden. Dat was allemaal te lineair gedacht. Cameron won, en Labour kreeg een neo-marxist aan het hoofd.

Wat doet 2016?

De Volkskrant kijkt in de toekomst. Lees hier de voorspellingen voor 2016 (+).

Instabiele lagedrukgebieden

Was de Volkskrant niet in vorm of laat het ene jaar zich nu eenmaal lastiger voorspellen dan het andere? De werkelijkheid is als het weer. Als er een stabiel hogedrukgebied boven Europa hangt, laat ze zich goed voorspellen. Op andere momenten, als er een instabiel lagedrukgebied heerst, is voorspellen zinloos.

2015 was een jaar van instabiele lagedrukgebieden. De aanslagen in Parijs en de enorme vluchtelingenstroom, die we beide niet zagen aankomen, maakten angstig en angst maakt onvoorspelbaar. Het is het lagedrukgebied in de menselijke geest.

De belangrijkste barometer van de angst, de PVV-score in de peilingen, vertoonde in 2015 woeste uitslagen. Eind 2014 kampte Geert Wilders met de naweeën van zijn Minder-minder-minder-feestje. Nederland leek genoeg van hem te hebben. Het fatsoen was groter dan de angst. De PVV verloor bij de provincialestatenverkiezingen in maart. Pas toen de vluchtelingen in groten getale de grens overkwamen, kreeg hij de wind weer in de zeilen. Onze voorspellingen over de PVV zaten er honderd procent naast. De PVV zou de provincialestatenverkiezingen glorieus winnen, voorspelden we, maar later zou de partij juist halveren.

Sommige personen hebben we duidelijk overschat. Sifan Hassan zou de ster worden van het WK atletiek 'Meer nog dan de door Nederland al aan de borst gedrukte sprintster Dafne Schippers kan de 21-jarige wedijveren met de wereldtop.' Camiel Eurlings zou de nieuwe burgemeester van Maastricht worden. Het werd de partijloze Annemarie Penn. Van Eurlings hebben we al enige tijd niets meer gehoord.

Tegenovergesteld

Soms waren we te alarmistisch. Er zou een eerste dode vallen bij een aardbeving in Groningen. Het tegenovergestelde was het geval. De gaskraan gaat langzaam dicht en het aantal bevingen lijkt juist af te nemen. Op andere momenten vielen we ten prooi aan wishful thinking. De IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zou een shoarmazaak beginnen in Den Haag. In werkelijkheid liet hij aanslagen plegen in Parijs.

Sommige voorspellingen kwamen half uit. Jeroen Brouwers won niet de PC Hooftprijs maar wel de ECI Literatuurprijs. Johan Derksen vertrok niet letterlijk met de noorderzon, maar wel figuurlijk. Hij sneed na jaren de banden door met Voetbal International en presenteerde een nieuw voetbalblad.

Het was niet overal zo turbulent. Sommige ontwikkelingen waren nog wel degelijk lineair. Patricia Arquette won inderdaad een Oscar voor haar rol in Boyhood. En er kwam zoals voorspeld geen nieuw belastingstelsel, maar wel een Klimaatakkoord.

We klampen ons maar vast aan de woorden van toekomstverkenner Freija van Duijne onlangs in Sir Edmund. 'Een goede voorspelling is er niet meteen een die uitkomt, maar een die iets doet. Wat maakt het los?'

Met bijdragen van Maartje Bakker, Mark van Driel, Yvonne Hofs, Pieter Klok, Mark Moorman, Michael Persson, Jarl van der Ploeg, Natalie Righton , Raoul du Pré, Marije Randewijk, Wil Thijssen, Iwan Tol, Xander van Uffelen, Willem Vissers, Rob Vreeken, Carlijne Vos, Peter de Waard en Patrick van IJzendoorn.

Patricia Arquette met haar Oscar voor haar rol in Boyhood. Beeld null
Patricia Arquette met haar Oscar voor haar rol in Boyhood.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden