Wat de Volkskrant destijds schreef over Churchills begrafenis

Voor de Volkskrant versloeg toenmalig correspondent Peter Brusse de begrafenis van Churchill. Enkele citaten uit zijn reportage van het kerkhof in Bladon.

Beeld AP

BLADON, 31 jan. - Na het glorieuze afscheid van Londen was de intieme begrafenis van sir Winston Churchill in het vriendelijke dorpje Bladon bij Oxford - 700 inwoners - van een ontroerende simpelheid.

De dorpelingen stonden zwijgend te wachten om voor de laatste maal vaarwel te zeggen. Vrijwel iedereen had Churchill gekend, en men sprak over hem als de kasteelheer die lange tijd was weggeweest, maar tenslotte toch nog was teruggekeerd zoals dat een waar zoon van Bladon paste.

Hij was hier geboren en daarom moest hij ook hier begraven worden. Met die staatsbegrafenis in het verre Londen had men hier niets te maken. Hun heer was gestorven en dat was verdrietig want hij was altijd goed voor hen geweest. Hij had hun doen lachen met zijn avontuurlijke streken en zij hadden geluisterd naar zijn bevelen.

Precies op tijd, om 15.23 uur stopte op het kleine stationnetje van Handdorough het wordt spoedig opgeheven de crème-kleurige Pullman-trein met het stoffelijk overschot van Winston Churchill en de naaste familieleden en vrienden. De zware locomotief die tijdens de slag om Engeland was gebouwd en Winston Churchill heette had zijn droeve, maar trotse plicht voortreffelijk gedaan.

Handdorough - het wordt spoedig opgeheven - de crème-kleurige Pullman-trein met het stoffelijk overschot van Winston Churchill en de naaste familieleden en vrienden. De zware locomotief die tijdens de slag om Engeland was gebouwd en Winston Churchill heette had zijn droeve, maar trotse plicht voortreffelijk gedaan.

De tocht langs de landerijen die voor het merendeel eigendom zijn van Churchills neef, de duke (hertog) of Marlborough, duurde tien minuten. Twee minuten langer duurde de plechtigheid op het kerkhof waar geen enkele buitenstaander werd toegelaten.

De kist van Winston Churchill wordt gedragen in de St Paul's kathedraal.Beeld afp

Een Duitse fotograaf die zich boven in een boom had verstopt op het kerkhof en zijn toestel verpakt had in een papieren zak, was tijdens een laatste inspectie naar beneden gehaald. Zijn filmpje werd in beslag genomen. (...) Een café-houder (...) had voor 500 gulden een buitenlandse fotograaf in zijn zolderkamer gelaten. (Zijn schoonmoeder was hier drie weken geleden overleden.) Maar de politie maakte er een eind aan. Het geld moest de herbergier teruggeven. Vliegtuigen mochten niet laag overvliegen. (...) Men had gehoord dat Paris Match zes helikopters had gehuurd en van plan was geweest om boven het kerkhof te gaan hangen.

Er lagen 29 bloemenkransen op het graf, onder andere van koningin Elizabeth (met een eigenhandig geschreven kaartje, ondertekend: Elizabeth R), president Johnson, Tito, Nasser en vele anderen. Op een krans van rozen, tulpen en anjelieren die afkomstig was van mevrouw Churchill stond: Voor mijn lieveling Winston, Clemmie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden