Wat de monarchie kost? Weten we niet precies

Het blijft een intrigerende vraag, zeker voor leden van de Tweede Kamer die de monarchie geen warm hart toedragen: hoeveel geld kost het Koninklijk Huis de belastingbetaler?...

Niet het parlement noch de Algemene Rekenkamer (onafhankelijk controleur van overheidsuitgaven) maar RTL Nieuws zorgde er deze week voor dat het kabinet een tipje van de sluier oplichtte. Daags voor een door de nieuwsrubriek aangespannen kort geding tegen het ministerie van Defensie, erkende het kabinet dat de Kamer slecht geïnformeerd is. ‘Het is opmerkelijk dat je met de rechter moet dreigen om informatie te krijgen waarop iedere belastingbetaler recht heeft’, aldus RTL, dat de zaak afblies toen het kabinet woensdag na maandenlang zwijgen van zich liet horen.

Het Koninklijk Huis staat voor een slordige 100 miljoen euro in de boeken van de rijksoverheid. Maar een ‘totaaloverzicht’ van de uitgaven ontbreekt, gaf Balkenende toe. Ambtenaren op een half dozijn ministeries moeten alle hoeken en gaten van hun departement uitkammen om de exacte kosten op een rijtje te zetten. Volgens Balkenende gaat het om ‘een omvangrijke exercitie’. Daarmee ontmoedigde hij op voorhand SP’er Van Raak en diens collega’s, die het liefst de komende weken opheldering zouden krijgen.

Het ministerie van Defensie gaf deze week toe rekenfouten te hebben gemaakt. De onderhoudskosten voor het privéjacht van de koningin, de Groene Draeck, en de kosten voor vliegreizen van leden van het Koninklijk Huis, zijn respectievelijk te hoog en te laag becijferd. Niet voor het eerst ging de overheid in de fout; vorig jaar erkende het ministerie van Verkeer en Waterstaat verkeerde informatie te hebben verstrekt.

Het onjuist informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde. Maar omdat het Koninklijk Huis in het geding is, zijn Kamerleden voorzichtig. Een frontale aanval op de monarchie blijft uit. Staatsrechtelijk is het kabinet verantwoordelijk, en bovendien staat het koningshuis in de publieke opinie niet ter discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden