Wat de koningin bijna niet had gezien

'Ik stond een keer op de tramhalte bij de Dam en keek naar het Paleis en dacht: daar staan één keer per jaar zoveel schilderijen, daar zou je iets mee moeten doen.' Waarom zou je het werk dat in de tweede ronde afvalt voor de Koninklijke Subsidie voor de Vrije...

TRUUS RUITER

Ze voegde de daad bij het woord en organiseerde in de nabij gelegen galerie W 139 in de Warmoesstraat Wat de koningin ook mag zien: een overzicht van 102 schilderijen van 51 kunstenaars, die het Paleis niet haalden.

Nog voordat die 51 wisten dat ze de derde ronde niet hadden overleefd - van de 523 kunstenaars die hadden ingestuurd kregen 104 een uitnodiging op het paleis te verschijnen, waarvan er 79 moesten afvallen - hadden ze al positief gereageerd op het aanbod van Oerlemans. Op de dag dat ze op de Dam hun werk inleverden, kregen ze van haar de uitnodiging aangereikt.

'Ik hang jammer genoeg in het Paleis', grapt Oerlemans, die al een aantal keren werk had ingestuurd en dit jaar tot de 25 gelukkigen behoort wier werk de vorstin onder ogen mag komen.

Hester Oerlemans weet dat de officiële selectiecommissie niet erg gelukkig is met haar initiatief, maar vindt zelf dat ze open kaart heeft gespeeld. 'Ik heb de selectiecommissie de adressen gevraagd. Die wilden ze niet geven, dus heb ik gepost. Ze zijn misschien bang dat hun keuze nu ter discussie wordt gesteld, dat is natuurlijk in zekere zin ook zo, maar daar gaat het mij niet om. Het is niet negatief bedoeld, in de trant van: kijk, dit is afgewezen. Wij willen alleen maar tonen wat níet in het Paleis te zien is. Het is een ander soort tentoonstelling.' W 139 heeft de openingstijden aangepast aan die van het Paleis (tot en met 29 oktober dagelijks van 12 tot 18 uur), zodat belangstellenden in een keer door kunnen naar de alternatieve expositie.

De voorzitter van de commissie, Flip Bool, is verbaasd te horen dat de tentoonstelling in W 139 doorgaat. 'Ik heb geen uitnodiging gekregen, geen persbericht gezien.' Bovendien had hij het afgeraden: waarom niet volgend jaar zoiets organiseren wanneer de koninklijke subsidie 125 jaar bestaat. Maar natuurlijk zijn die 'eigenwijze jonge kunstenaars' hun eigen gang gegaan.

Hij wil graag het beeld corrigeren dat alle 104 kunstenaars uit 'de tweede ronde' waren uitgenodigd op artistieke gronden. Soms waren de dia's niet duidelijk genoeg en wilden de juryleden het werk in het echt zien.

Bool moet toegeven het toch leuk te vinden dat op de tentoonstelling in het Paleis is ingehaakt. 'Het is lang stil geweest rond de koninklijke subsidies. Misschien is dit een mooi begin van een nieuwe samenwerking voor de volgende 125 jaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden