Wat de kiezers vandaag gaan doen

Brexit of Bremain? Donderdag stemmen de Britten over hun Europese lidmaatschap. Voor sommigen is hun keuze duidelijk, anderen twijfelen tot het laatste moment. Allemaal hebben zij hier hun redenen voor.

Pro-Europese 'remain'-actievoerders kussen elkaar in het centrum van Londen. Zij laten hiermee zien dat Europa en Groot-Brittannië goed samen gaan. Beeld afp

'Compromissen en verlies van soevereiniteit'

Tepo Din

Leeftijd: 43

Beroep: Advocaat

Woonplaats: St Albans

Stemt: In

Alle koele economische argumenten zijn tegen een Brexit. Daarom richter de Brexiteers zich op immigratie, maar ook dat dreigt de economie te schaden. Wat zal het gevolg zijn van het tegenhouden van EU-migranten? Veroorzaakt het personeelstekorten in bepaalde gebieden? Wat betreft soevereiniteit is het lastig accepteren dat er elders beslissingen worden genomen die tegen de Britse belangen ingaan. Ik accepteer dit niettemin omdat ik al met al geloof dat ons land een bereidwillig deel moet zijn van een wijder Europa. Dat betekent compromissen en verlies van soevereiniteit, maar daar staat een grote winst tegenover.

Beeld Tepo Din

Liveblog

Blijf op de hoogte van alle laatste feiten, meningen en wetenswaardigheden over het referendum in dit liveblog.

'Ik onteer de herinnering door in te stemmen'

Ian Fairhurst

Leeftijd: 74

Beroep: Gepensioneerde sales & marketingmanager

Woonplaats: Ponteland (Northumberland)

Stemt: Uit

De generatie van mijn ouders heeft haar leven gegeven om te verzekeren dat Groot-Brittannië een vrij en onafhankelijk land is. Ik zou die herinnering onteren door onze lotsbestemming uit handen te geven. Bovendien zou ik de intelligentie van eenieder die in een organisatie wil blijven waarvan de jaarrekeningen nooit zijn goedgekeurd, in twijfel willen trekken. In 1975 hebben de Britten gestemd voor een Gemeenschappelijke Markt, maar die is veranderd in een politieke unie met ongekozen, aan hun bureau-gekleefde en rijkelijk beloonde bureaucraten. Ze bedenken regels die amper relevantie hebben voor het welzijn van burgers.

Beeld Ian Fairhurst

'Laat ons de afzonderlijke natie zijn'

Sarah Verney

Leeftijd: 63

Beroep: Opvoedingsadviseur

Woonplaats: Winchester

Stemt: Uit

We worden onderdanen van een staat die wetten en belastingen kan invoeren waarover niet is gedebatteerd en die we niet langs democratische weg ongedaan kunnen maken. In de afgelopen twee jaar heeft ons land 72 keer tegen een EU-voorstel gestemd en 72 keer verloren. Het gebrek aan democratie kan leiden tot de opkomst van extreem-linkse of -rechtse groepen. De uniformiteit van Europese richtlijnen smoort innovatie, terwijl rivaliteit juist de levensader is. Groot-Brittannië heeft het lichtpeertje uitgevonden, de telefoon, de chocoladereep, het world wide web - laat ons de afzonderlijke en inventieve natie zijn die we altijd zijn geweest.

Beeld Sarah Verney

'Een stap naar meer democratie'

Matthew Garside

Leeftijd: 19

Beroep: student Geschiedenis

Woonplaats: Durham

Stemt: Uit

De keuze is een soevereine, democratische natie te zijn of vast te zitten in een vrijhandelszone die wordt geregeerd door een ongekozen commissie, bestuurd door de elites van Big Business. Voor mij, als aanhanger van Labour, ligt het antwoord voor de hand. Ik geloof in vrijhandel en samenwerking, maar politieke integratie via een fundamenteel ondemocratisch systeem is niet in het belang van de Britse bevolking, of van de Europese. Ik denk dat een Brexit een stap zal zijn naar meer democratie in Europa, naar meer macht voor nationale parlementen en naar een immigratiesysteem dat niet langer discrimineert tegen migranten van buiten de EU.

Beeld Matthew Garside

'Op naar een wereld zonder grenzen'

Joyce Nicholls


Leeftijd: 25


Beroep: fotografe


Woonplaats: Londen


Stemt: In


Onlangs heb ik als fotograaf in de jungle nabij Calais gewerkt, waar de migranten wonen. Daar viel mijn oog op een sticker op het raam van een caravan: thuis is waar je het parkeert. Als jongevrouw heb ik het geluk gehad te hebben gewoond in Turkije, Oman, Nederland, Oeganda en nu Groot-Brittannië. Al als kind geloofde ik dat het controleren van de bewegingsvrijheid van mensen gek en onrechtvaardig is. Daarom vind ik de Europese Unie een van de mooiste, pragmatische en ook symbolische stappen naar een wereld zonder grenzen. Om die reden geef ik het project alle steun.

Beeld Joyce Nicholls

'We zijn sterk als we samen zijn'

Caroline Staunton


Leeftijd: 56


Beroep: Theaterproducent


Woonplaats: Londen


Stemt: In


We zijn allemaal Europeanen en we zijn sterk als we samen zijn. Het is niet de juiste boodschap om isolationistisch en nationalistisch te worden. We moeten niet alleen een economische visie voor de Unie ontwikkelen, maar ook een culturele. Een Brexit zal veel artistieke vormen van samenwerking onmogelijk maken. Er zijn grote problemen voor de EU. De manier waarop men omgaat met Griekenland en de migrantencrisis is verschrikkelijk geweest, maar we moeten blijven en de Unie van binnenuit veranderen. De eenheid tussen de landen is belangrijk voor de mensenrechten, de sociale zekerheid, het milieu en de culturele uitwisseling.

Beeld Caroline Staunton

'Het idee van een 'unie' wordt te fanatiek nagestreefd'

Katherine Warren


Leeftijd: 42


Beroep: arts


Woonplaats: Londen


Stemt: Onzeker


Deze zomer gaan we op vakantie naar Oostenrijk en Zwitserland. We hebben geen visum nodig en we verwachten geen paspoortcontroles. Dat is de erfenis van de EU waar we, waar mijn kinderen, voordeel van hebben. Mijn generatie heeft enorm geprofiteerd van vrede en vrijhandel. Maar, zoals Bob Geldof eens heeft gezegd: de parlementsgebouwen zijn geluidsdicht - er komt geen geluid in, en komt geen geluid uit. Het idee van een 'unie' wordt te fanatiek nagestreefd, met alle desastreuze gevolgen van dien. Het onvermogen van de EU om te hervormen, verantwoording af te leggen en naar de mensen te luisteren, is deprimerend.

Beeld Katherine Warren

Beide kampen halen feit en fictie door elkaar

Mark Foster

Leeftijd: 50

Beroep:

Bezorger

Woonplaats: Rookley (Isle of Wight)

Stemt: Onzeker

Het is lastig om mijn stem te bepalen. Beide kampen halen feit en fictie door elkaar. Ik vind het moeilijk te vatten dat er in onze gezondheidszorg en andere diensten wordt gesneden terwijl we miljoenen overmaken aan Brussel en daar niets voor terug lijken te krijgen. De regering probeert mensen bang te maken, maar we zijn geen kinderen. We willen harde feiten en dan zelf beslissen. De Fransen en de Duitsers zijn bang dat we vertrekken, dus als we blijven, verwacht ik daar wel wat voor terug in de vorm van een veel betere deal. Wanneer we wel vertrekken, dan zie ik niet hoe dat negatieve gevolgen voor ons kan hebben.

Beeld Mark Foster
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden