Column

Wat de aanpak van de Vindicat-bangalijst over 'onze' cultuur zegt

Fleur Ponne is secretaris van het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit ('Handhaaft en Beschaaft'). Ik vraag haar hoe Vindicat zich verhoudt tot het tegenwoordige antiseksisme buiten. Fleur zegt: 'Ik voel me feminist.' Het is donderdagmiddag. Die avond zegt ze onze afspraak voor vrijdag af.

Voorblad van de bangalijst voor Vindicat leden. Beeld
Voorblad van de bangalijst voor Vindicat leden.Beeld

De voorzitter van Vindicat heet Stijn Derksen. Krijg ik niet te spreken. Schuift de media een etmaal lang op vrouwelijke bestuursleden af.

Na een publicatie op het Groningse weblog Sikkom wordt Vindicats bangalijst donderdag in hoog tempo bekend: mannelijke Vindicat-leden sturen een online-pdf rond met drieëntwintig mooie meisjes, allemaal eerstejaars leden. De lijst heet 'Oprechte Almanak', verwijzend naar de officiële verenigingsalmanak. De foto's zijn van Facebook geplukt, vaak uit het beschermde deel voor 'vrienden'. Veel bikini's. Daarbij de namen van alle meisjes, hun studentenhuizen, hun 06-nummers. Plus een afvinklijst en een 'bindende rating' tot vijf sterren. Tot slot de suggestie ze eens stevig te neuken. Noot voor de gevoelige lezer: met het oog op het voortdurende debat over 'onze westerse beschaving' vandaag geen verzachtende woordkeus.

Bangalijsten zijn van alle tijden. Net als de suggestie dat een mooi meisje een 'slet' of 'hoer' is: de betekenis van 'banga' in straattaal. Bij Vindicat spreken ze liever van 'gore wijven'.

Bangalijsten zijn wel degelijk ernstiger naarmate ze breder worden verspreid. Bij een digitaal pdf gaat dat sneller, massaler en blijvender dan bij een handgeschreven bangalijstje vroeger op school. Toch probeert Vindicat de zaak aanvankelijk te sussen. Fleur Ponne zegt me donderdag al eerlijk dat de daders 'zeker' leden zijn, maar in officiële reacties doet de vereniging nog tot vrijdag alsof dat wordt onderzocht. De meisjes op de lijst worden later ingelicht, die horen pas via Sikkom dat ze erop staan. Redacteur Willem Groeneveld belt ze een voor een. 'Sommigen huilden, anderen riepen 'freak!', of ze hingen op.'

Sikkom publiceert geen foto's of persoonlijke gegevens uit de 'Oprechte Almanak'. Alleen de inleiding is er te lezen, inclusief een veelzeggende slotzin. Gek genoeg kuisen bijna alle media ná Sikkom juist die slotzin uit hun berichtgeving, of ze moffelen hem weg achter een link. Overal wél het sneue pornoproza ('hete herten'). Maar nergens de uitsmijter van de Vindicat-heren: 'Tot slot: moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken!'

Vindicat-sociëteit in Groningen. Beeld
Vindicat-sociëteit in Groningen.Beeld

Waarom zo voorzichtig? Omdat dit niet strookt met 'onze beschaving', misschien? Omdat het zo wat makkelijker suggereren is dat verontwaardiging over de 'Oprechte Almanak' overdreven zou zijn, zoals GeenStijl (met plaatjes) doet? Zou het ook zo gaan als de lijst door jonge Marokkanen was opgesteld?

Vindicat weigert de deur open te doen. Voorzitter Stijn Derksen belt pas terug als ik weer in de auto op de snelweg zit: 'Hándig dat je geen aantekeningen kunt maken, ha ha.'

Ik rijd dan net naar de vader van een van de meisjes op de lijst: wetenschapsjournalist Jos Wassink (VPRO, TU Delft). We drinken thee. Zijn dochter is in New York: haar nichtje geeft een lezing aan Columbia University. 'Een nuchter typje en dat moedig ik aan', zegt Jos Wassink. Zijn eigen vader stond na de oorlog ook reikhalzend voor de poorten van de kweekschool. 'Net zo benieuwd wat er binnenkwam, en onlangs was hij daar zestig jaar mee getrouwd. Wat dat betreft is dit van alle tijden.' Maar telefoonnummers? 'De echte fout.' En die slotzin? 'Zeer onkies.'

Een dag later krijg ik via familie te horen dat een meisje op de lijst een nacht lang smerige apps en ruim veertig verontrustende telefoontjes ontving.

Vindicat stelt de meisjes aanvankelijk voor dat de mannen hun excuus aanbieden, vertelt Jos Wassink. 'En er is gesproken over een cadeaubon voor een dagje sauna, als goedmakertje.' Waarop zijn vrouw vroeg: Pardon? En waarom maken ze zichzelf niet bekend?

Pas vrijdagavond besluit Vindicat onder druk van alle publiciteit dat dertien leden 'tot nader order' worden geschorst. Ze 'onderzoeken' de zaak.

Willem Groeneveld van het Groningse stadsblog Sikkom. Beeld
Willem Groeneveld van het Groningse stadsblog Sikkom.Beeld

Maandag belt Vindicats Stijn Derksen me alsnog: een en al excuses, nu blijkt dat dit stuk er toch komt. Ik vraag de voorzitter iets voor me te 'duiden':

'Wat bedoelen corpsleden met de woorden 'moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken'? Mís ik soms wat?'

Derksen: 'Een afschuwelijke zin natuurlijk! Daar kan ik me niet in vinden!'

Ik: 'Horen mensen die zich zo uiten dan nog bij Vindicat thuis?'

Stijn Derksen probeert uitvluchten. Zegt dan: 'Ik zeg niet ja en ik zeg niet nee.'

'Onze' normen en waarden: ik geef het u te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden