Wat blijft er over van Tsipras' beloften?

Alexis Tsipras. Beeld ANP

We breken de macht van de trojka

Dat de door Syriza gehate noodlening aan Griekenland met vier maanden wordt verlengd en de inspecteurs van de trojka de EU, de ECB en het IMF in Griekenland blijven, is een van de grootste concessies die premier Tsipras heeft moeten doen. Het woord trojka is in de teksten vervangen door 'instituties' en de verlenging van het noodpakket heet alleen 'verlenging', maar zelfs zijn partijgenoten uiten hun onvrede over het akkoord. 'Ik bied mijn excuses aan voor het bijdragen aan de illusie', schrijft de prominente activist en europarlementariër Manolis Gletzos op internet. Dat de Grieken zelf de hervormingen opsommen is een schrale troost.

We helpen de armste Grieken

De belofte de allerarmste Grieken hulp te bieden, met bijvoorbeeld gratis elektriciteit en voedselbonnen, staat nog steeds op de lijst, maar met een aanvulling: 'dat het gevecht tegen de humanitaire crisis geen negatief fiscaal effect heeft'. Hoeveel dan nog van de plannen overblijft, moet blijken. Ook de belofte onmiddellijk het minimumloon te verhogen naar 751 euro per maand is afgezwakt. De Grieken zullen het plan geleidelijk invoeren en bovendien 'in overleg met sociale partners en de Europese en internationale instituties'. Toch is de sociale nadruk terug te vinden in de hervormingsplannen, bijvoorbeeld bij het voorkomen van huisuitzettingen van armen en de behandeling van schuldenaren.

We stoppen met de privatiseringen

Een van de eerste aankondigingen van de regering-Tsipras was het bevriezen van de privatiseringsprojecten. Zijn partij Syriza was fel tegen de privatisering die de vorige regering de afgelopen jaren onder druk van de trojka in gang zette, zoals van een deel van de haven van Piraeus, de staatsloterij en het terrein van het oude vliegveld van Athene. Tsipras vermoedde schimmige deals en wilde alle projecten terugdraaien. Nu krabbelt hij terug. Afgeronde privatiseringen blijven gehandhaafd. Nieuwe privatiseringen worden allemaal uitvoerig geëvalueerd, staat in het hervormingsplan. Wat dat betekent voor afgesproken maar niet afgeronde projecten zoals inzake Piraeus is ook voor Athene niet helemaal duidelijk. Ministers spreken elkaar hierover tegen.

We pakken de oligarchen aan

Een belofte die het wel heeft gehaald is de strijd tegen de mannen die hun tentakels hebben uitgespreid over staat en media en zo de economie in hun greep houden. De regering wil een nationaal plan tegen corruptie ten uitvoer brengen en heeft voor de coördinatie een ministerspost gecreëerd. Ook zullen de media merendeels in handen van de oligarchen moeten gaan betalen voor het gebruik van televisiefrequenties. Op de hervormingslijst staan maatregelen tegen corruptie, smokkel van brandstof en tabak en belastingontduiking. Volgens de onlangs benoemde aanklager van het hooggerechtshof, Panagiotis Nikoloudis, kan 7 miljard euro worden geïnd met het aanpakken van economische misdrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden