Wat bezielt je om bijtend zuur op bureaus te gieten?

Wat bezielde Hans J. (26) uit Gouda om begin mei perazijnzuur uit te gieten over bureaus, computers, scanners en vloer in de magazijnruimte van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel? Perazijnzuur is een giftige, bijtende stof, die onder meer voor het desinfecteren van medische instrumenten wordt gebruikt.

Peter de Graaf
Brandweer en politie rukt uit bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Beeld anp
Brandweer en politie rukt uit bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.Beeld anp

Door die bizarre actie van de uitzendkracht kregen drie personen zulke ernstige luchtwegklachten dat ze op de intensive care belandden en enkele uren tot zelfs dagen kunstmatig in coma werden gehouden. Elf andere mensen hadden ademhalingsklachten en hoofdpijn, maar konden na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

Doelbewust

De verdachte wordt poging tot moord en poging tot zware mishandeling van elf anderen ten laste gelegd door het Openbaar Ministerie. Volgens officier van justitie Annette Boender heeft hij het perazijnzuur, dat in jerrycans van 5 liter met duidelijke waarschuwingssymbolen stond opgeslagen, met opzet uitgegoten in de magazijnruimte die vrij toegankelijk was voor publiek en personeel.

Daarmee heeft hij doelbewust andere mensen in gevaar gebracht. 'Hij wist dat de dampen potentieel levensbedreigend letsel konden veroorzaken', aldus Boender donderdag tijdens een proforma-zitting in de rechtbank van Rotterdam. De politie vond bij het doorzoeken van zijn computer dat Hans J. eerder sites had bezocht over de werking van perazijnzuur. Boender: 'Hij kreeg zelf ook prikkende ogen. Maar hij heeft het ziekenhuis verlaten zonder andere mensen te waarschuwen.'

Hans J. wist volgens zijn advocaat niet dat 'het goedje zoveel gevolgen teweeg zou brengen'. Van Gijssel heeft perazijnzuur op Wikipedia opgezocht. Het is een desinfecteermiddel dat veel in de medische sector wordt gebruikt, aldus de advocaat, maar het is ook een middel om fruit en groenten te behandelen tegen bacteriën en schimmels. Zelfs de brandweer moest het bij aankomst even opzoeken: wat is perazijnzuur, wat doet het?

'Samenspel van omstandigheden'

'Dan denk je niet aan een heel gevaarlijk, laat staan dodelijk middel', beweerde Van Gijssel. 'Het is wel een bijtend middel, maar dat is het gemiddelde schoonmaakmiddel ook.'

Hij vroeg om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis. 'Het gaat om een first offender die veel heeft meegemaakt in zijn leven', aldus de advocaat. 'Het is een samenspel van omstandigheden geweest.' Maar de rechtbank honoreerde dat verzoek niet. De rechters vonden het persoonlijk belang niet opwegen tegen het algemeen belang.

Buiten de rechtszaal wilde de advocaat niet toelichten waarom zijn cliënt een rotzooi wilde maken in de magazijnruimte van het ziekenhuis. Had hij een conflict met het ziekenhuis of iemand anders? Was hij in de war? Van Gijssel: 'Daar ga ik niets over zeggen. Ik wil dat eerst met mijn cliënt bespreken.'

Hans J. werkte nog maar enkele weken als uitzendkracht op de transportafdeling van het ziekenhuis. Hij heeft geweigerd mee te werken aan de persoonlijkheidsonderzoeken door een psychiater en psycholoog. De psychiater heeft geadviseerd hem voor onderzoek te laten opnemen in het Pieter Baan Centrum. Het rapport van de psycholoog is nog niet klaar.

Het OM heeft daarnaast aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) twee onderzoeken gevraagd: eentje naar de precieze werking van perazijnzuur en eentje om de medische dossiers en letsels van de slachtoffers te beoordelen. Een 19-jarige leerling-verpleegkundige uit Spijkenisse liep het zwaarste letsel op: 60 procent van zijn luchtpijp is verbrand. Hij balanceerde op het randje van de dood en werd twee dagen kunstmatig in coma gehouden.

Begin oktober staat een nieuwe proforma-zitting gepland. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden