Wat bezielde Dylann Roof?

Er wordt steeds meer bekend over de Charleston-schutter Dylann Roof. Zaterdag werd een website ontdekt met foto's van Roof en een manifest dat hij vermoedelijk op de ochtend van 17 juni afschreef. Hij moest zich haasten, 'vergeef me mijn typfouten, ik heb geen tijd om het na te lezen'. Kort daarna schoot hij negen zwarte Amerikanen dood. Wat leert zijn manifest ons over hem?

Dylann RoofBeeld Lastrhodesian

In een slaapkamer poseert een 21-jarige jongen voor de zelfontspanner van zijn camera. Het bed in de jongenskamer is niet opgemaakt, hij draagt een pyjamabroek. Het bleke lichaam van de twintiger licht op in de flits van de camera. In zijn hand heeft hij een pistool. Er brandt een fel blauw ledlampje op. In een spiegel zien we een beeldje van een giraffe aan de andere kant van de ruimte. Maar het is niet zijn wapen of de giraffe die de aandacht trekt. Het zijn de ogen van Dylann Roof die de kijker bij de strot grijpen.

Dylann Roof richtte afgelopen woensdag een bloedbad aan in een kerk in de stad Charleston, een plaats in het zuiden van de Verenigde Staten. 'Ik moet het doen. Jullie verkrachten onze vrouwen en nemen ons land over. Jullie moeten weg!', riep Roof naar de aanwezigen in het godshuis. Negen zwarte Amerikanen stierven er.

Website Roof

De site van Roof is hier te bezoeken, maar opent met een schokkende afbeelding van een neergeschoten man. Dit is echter acteur Russel Crowe in de film Romper Stomper.

Vandaag doken op het internet foto's en een manifest op die hoogstwaarschijnlijk van Dylann zijn. Op de voorpagina van zijn website met de illustere titel 'Last Rhodesian', refererend naar het apartheidsregime in de oude Britse kolonie Rhodesië, zie je een levensechte foto van een neergeschoten Russel Crowe in de film Romper Stomper. Hij speelt in deze film een neonazi die Aziatische immigranten aanvalt.

In het manifest van bijna 2.500 woorden doet Dylann zijn beweegredenen voor de aanslag uit de doeken. Het voorval waarbij de onschuldige, zwarte Trayvon Martin werd doodgeschoten heeft hem naar eigen zeggen de ogen geopend. Roof begreep niet waarom er zoveel aandacht voor was, na het uitvoerig bestuderen van Wikipedia kwam hij tot de conclusie dat de moordenaar Zimmerman 'overduidelijk' in het gelijk stond.

Hierna is hij het internet gaan afspeuren en raakte er gaandeweg van overtuigd dat er iets 'mis' was: 'Hoe is het mogelijk dat de Treyvon Martin-zaak zoveel aandacht krijgt en alle moorden op blanke Amerikanen niet?' Dit was het begin van een onderzoek dat eindigde in de aanslag van afgelopen woensdag.

Roof op het strand. In het zand staat 1488 geschreven. 14 voor de slogan bestaand uit 14 woorden: We must secure the existence of our people and a future for White Children. 88 staat voor Heil Hitler.Beeld Lastrhodesian

Zijn zoektocht bracht hem op oude plantages waar hij zich vast liet leggen met poppen van zwarte slaven en voor het museum over de geschiedenis van de Geconfedereerde Staten van Amerika, een afscheiding van een aantal zuidelijke staten die vier jaar heeft geduurd.

Roof bepleit een gesegregeerd Amerika, zoals dat van 1861 tot 1865 in de Geconfedereerde Staten was. 'Segregatie beschermde ons van black negroes. En dat bedoel ik op verschillende manieren. Het zorgde er niet alleen voor dat we geen interactie hoefden te hebben en dat ons geen geweld werd aangedaan, maar het zorgde er ook voor dat we niet op hun niveau zouden komen.' Op het niveau van 'brute animals'.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Dylann Roof voor het museum over de geschiedenis van de Geconfedereerde Staten van Amerika.Beeld Lastrhodesian
Beeld Lastrhodesian

Charleston

Bij gebrek aan 'een echte KKK' of skinheads besloot hij uiteindelijk dat er niks anders op zat dan zelf het heft in handen te nemen: 'Ik zie van alles om mij heen gebeuren en niemand die er wat aan doet. And it pisses me off.'

Uiteindelijk heeft Roof ervoor gekozen om zijn gruweldaad in de kerk in Charleston plaats te laten hebben: 'Ik heb Charleston gekozen omdat het de stad is met de meeste geschiedenis in mijn staat, ooit had het het hoogste aantal zwarten ten opzichte van blanken in het land.'

Op 17 juni deed hij de laatste aanpassing aan zijn site. Hij plaatste het manifest en verschuldigde zich voor fouten in het verhaal - typfouten welteverstaan. 'Ik heb geen tijd om het na te lezen.' Woensdagmiddag werd hij opgepakt nadat hij herkend was door zijn zus. Er hangt hem een lange celstraf boven het hoofd. Over de doodstraf wordt gespeculeerd.

Roof met de vlag van de Geconfedereerde Staten.Beeld Lastrhodesian
Het wapen van Roof.Beeld Lastrhodesian
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden