Wat betekent 'dieren in hun waarde laten'?

De ingezonden brieven van woensdag 4 november.

Giraf in Artis Beeld anp
Giraf in ArtisBeeld anp

Brief van de dag

'Ongelooflijk dankbaar' zwaait premier Rutte partijgenoot Loek Hermans uit. Uw verslaggevers merken terecht op dat dit voor een deel ook zal zijn omdat hij de reputatie van de VVD geen schade kan berokkenen in de toekomst (Voorpagina, 3 november). Ik begrijp niet dat de VVD na het debacle bij Meavita hem doodleuk zes jaar als Kamerlid en fractievoorzitter in de Eerste Kamer heeft laten zitten. Ik weet wel dat het onderwerp integriteit pas kort op de agenda staat bij de VVD, en of het veel prioriteit heeft, is vraag twee. Ik hoop dat vakbond FNV doorgaat met procederen tegen Loek en de twee bestuurders van het voormalige Meavita in plaats van te schikken. Dan duurt het maar zes jaar, maar dan krijgen de onterecht ontslagen thuiszorgmedewerkers misschien enige genoegdoening. Bovendien is het een goede manier om druk op de ketel te houden voor huidige bestuurders en het signaal af te geven dat je voor het besturen van een thuiszorgorganisatie echt wat moet kunnen, dat toezicht houden niet hetzelfde is als postzegels verzamelen. Als het ook financieel nog iets oplevert ter compensatie van geleden schade voor voormalig personeel en cliënten, is dat ook mooi meegenomen.

Martin van den Berg, Utrecht

null Beeld anp
Beeld anp

Ontberingen

Het vreselijke verhaal van de Syrische fotograaf Mohammad Abdulazez (Ten eerste, 3 oktober) die Turkije, na twee jaar aldaar woonachtig te zijn geweest, moet ontvluchten omdat hij zich verveelt, heeft ook mij, zoals natuurlijk velen, diep geschokt.

De beschreven ontberingen, zoals het liever per taxi, bus of toeristenboot reizen in plaats van met gratis treinen, het moeten slapen in dure logies en goede hostels en het moeten nuttigen van bier, wodka en whisky, wat hem naar eigen zeggen 7.500 euro in een maand tijd gekost heeft, zijn huiveringwekkend.

Eenmaal opgevangen in Nijmegen blijkt er nu ook nog eens geen zakgeld uitgekeerd te worden en zijn zijn sigaretten ook nog eens op. Als fotograaf zijnde heb ik afgelopen september exact dezelfde reis gemaakt, die met goede hotelovernachtingen, voedsel en drank en reiskosten 1. 200 euro heeft gekost. Trouwens, mijn sigaretten en zakgeld zijn ook op.

Hans Brouwer, Schiedam

Vrouw thuis

In christelijke kring wordt de bijbelse zienswijze dat de vrouw de 'hulpe des mans' is nog steeds aanvaard. Daarom willen christelijke partijen als CDA, ChristenUnie en SGP dat alleenverdieners, die nu al bevoordeeld worden door de belasting- en premievrijstelling over de waarde van al het werk thuis dat hun vrouw voor hen en hun eventuele kinderen verricht, nog meer door de gemeenschap worden gesubsidieerd.

Dus eisten de Eerste Kamerleden van deze partijen dat alleenverdieners (met kinderen) meer als tweeverdieners (met kinderen) worden belast (Ten eerste, 3 november). Maar de laatsten, vooral die met kinderen, hebben veel grotere lasten dan de eersten en daardoor bij een gelijk gezinsinkomen een veel geringere draagkracht. Het is niet alleen onrechtvaardig, maar ronduit egoïstisch voor alleenverdieners meer dan de huidige heffingskorting te eisen.

Hieke Snijders-Borst, Den Haag

Nu even niet

Schuif de oplossing van de klimaatcrisis en werken aan duurzaamheid maar vijftig jaar voor je uit, adviseert René Cuperus ('De democratische Bermudadriehoek', O&D, 2 november). Want met problemen als de vluchtelingenstroom, de versobering van de verzorgingsstaat en het verdwijnen van vaste banen staat de democratie op springen, daar moet eerst een oplossing voor komen.

De wereldwijde milieucrisis moet dus worden opgelost, maar nu even niet. Hoe lang maken we deze kortzichtigheid al mee?

Waarom het herstel van de leefomgeving die van de democratie in de weg zou zitten, ontgaat me volkomen.

Frank Wiezer, Utrecht

Wilde dieren

'Met verbazing las ik het artikel 'Artis noemt geen namen meer' (Voorpagina, 2 november). Volgens Artis-directeur Balian is wilde dieren een naam geven uit de tijd. Dieren hebben niet dezelfde gevoelens als mensen en daarom moeten we ze in hun waarde laten, licht hij toe. Kan de directeur dan ook toelichten wat hij precies bedoelt met 'in zijn waarde laten'? Opgesloten worden in het centrum van Amsterdam en de hele dag aangestaard worden door dagjesmensen met camera's lijkt mij helemaal niet zo waardevol als wild dier zijnde. Is Artis niet gewoon zelf uit de tijd?

Marit Blank, Amsterdam

Waarom ik rommel opruim

Wat drijft mensen om zwerfvuil op te ruimen? Wat is mijn eigen motivatie? Sander van Walsum ruimt op (Vonk, 31 oktober). Dat is mooi want zo blijft Haarlem schoon. Dat geeft kennelijk voldoening. Zo ruim ik ook met grote regelmaat mijn directe buurt op. En als het schoon is, voelt dat goed. Simpel omdat ik van een schone leefomgeving houd.

Ik realiseer mij dat dit niet voor iedereen geldt. Ik doe het dus ook niet voor iedereen, maar voor mijzelf. In de wetenschap dat ik de wereld niet kan veranderen door betutteling. Het artikel van Van Walsum is echter doordrenkt van normbesef bijbrengen. Dit gaat altijd gepaard met ergernis. En daar zit juist de crux.

Ik ben gestopt mij te ergeren aan andermans gedrag. Waar ik mij aan erger, is voor een ander normaal. En daarom ruim ik op. In de wetenschap dat er nieuwe rommel komt. Vergelijk het met het maaien van het gazon. Het resultaat, dat is waar ik van geniet, het geeft mij energie. Ergernis kost energie en maakt mij vleugellam. Ik blijf opruimen.

In het gunstigste geval zet het anderen aan tot nadenken.

Jan van der Steeg, Veldhoven

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden