Wat betekent de Brexit voor mij?

De Britten gaan weg uit de Europese Unie. 52 procent van de Britse kiezers koos voor een Brexit. Op de Europese beurzen wordt gesproken van een 'zwarte vrijdag'. Maar wat betekent de Brexit voor de gewone burger? Zit er misschien ook een voordeel aan?

Beeld anp

Kan ik nu goedkoper op vakantie in Groot Brittannië?

Ja, een weekendje Londen is goedkoper geworden. Dat komt omdat het pond sterk in waarde is gedaald, waardoor je bij het boeken van een hotelletje of bij het omwisselen van je euro's voordeel hebt. Maar let op: de koers van het pond kan zich de komende dagen weer herstellen en dan is het effect weer teniet gedaan. Als het pond ook op de lange termijn goedkoop blijft, zullen ook vliegtickets goedkoper worden. Vliegtuigmaatschappijen zullen het voordeel dat ze hebben dan ook gaan doorberekenen aan de consument, zo is de verwachting.

Welke producten uit Groot-Brittannië worden voor mij nu duurder?

Geen. Omdat het pond in waarde is gedaald, worden producten van Britse makelij juist aantrekkelijker voor ons. Koopt u wel eens medicijnen, chemische producten, auto's of elektrische apparaten (de belangrijkste importgoederen vanuit Groot-Brittannië), dan levert de Brexit u wellicht wat op. Importeurs die de wisselkoers niet hebben vastgelegd en vandaag hun bestelling afrekenen, hebben in ieder geval reden tot juichen.

Deze Britse Jaguar is nu relatief een stuk goedkoper dan voor de Brexit Beeld anp

Is een paspoort nog genoeg om naar Groot-Brittannië te gaan?

Jazeker, het is vrij zeker dat het visa-vrije reizen in stand blijft, ook nadat de Brexit over een paar jaar een feit is. Het enige verschil is dat de Britten dan op de luchthaven in de rij 'All other passports' moeten aansluiten. Daardoor hoeven reizigers met een EU-paspoort straks minder lang in de rij te staan.

Wat betekent dit voor de Britten woonachtig in Nederland?

Voorlopig niets. In theorie is het mogelijk dat Britse expats hier illegaal worden als het Verenigd Koninkrijk en de EU geen akkoord weten te sluiten voor de Brexit-deadline (twee jaar na opzeggen lidmaatschap). Maar in de praktijk zal de soep niet zo heet gegeten worden. Wel is het de vraag of alle nu geldende EU-expatrechten (uitkeringen, pensioenen, gezondheidszorg) in het nieuwe akkoord in stand blijven.

De exit factor

Bekijk hier hoe andere landen in de EU tegenover een exit uit de EU staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.