Wat betekenen gelekte kabinetsplannen voor mijn uitkering of pensioen?

De plannen van het kabinet hebben gevolgen voor werkenden, maar de koopkracht van werklozen en mensen die hun werkzame leven achter zich hebben gaat er minstens evenveel op achteruit. Hieronder de effecten voor uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden zoals uitgerekend door het CPB.

Redactie
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in de Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in de Tweede Kamer.Beeld anp

Uitkeringsgerechtigden
De koopkracht krimpt met 0,5 procent.

- Het kabinet bouwt de dubbele algemene heffingskorting verder af. Die belastingkorting is gunstig voor koppels bestaande uit een werkende en een werkloze partner. Het kabinet wil echter werk stimuleren en bouwt de korting daarom af.

- Arbeidsongeschikten krijgen 95 euro minder inkomenscompensatie.

- Uitkeringsgerechtigden (en gepensioneerden) krijgen te maken met het afschaffen van verschillende overheidspotjes voor zorgbehoevenden: het kabinet zet een streep door de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, de Compensatie eigen risico (voor mensen met hoge zorgkosten) en de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten. Veel uitkeringsgerechtigden en ouderen maken hier nog aanspraak op omdat zij veel zorg nodig hebben en hiervoor aangewezen zijn op de overheid. Het kabinet schaft de subsidies af omdat een groot deel van de zorg wordt overgeheld naar gemeenten. Voor uitkeringsgerechtigden die veel zorg nodig hebben is het nog afwachten hoe de decentralisatie naar gemeenten in de praktijk uitpakt.

Gepensioneerden
De koopkracht krimpt met 1,5 procent.

- Gepensioneerden gaan er mede op achteruit doordat aanvullende pensioenen door de pensioenfondsen nauwelijks worden gecorrigeerd voor de inflatie (ze worden niet geïndexeerd). In sommige gevallen korten pensioenfondsen zelfs op de pensioenen.

- Gepensioneerden (en uitkeringsgerechtigden) krijgen te maken met het afschaffen van verschillende overheidspotjes voor zorgbehoevenden: het kabinet zet een streep door de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, de Compensatie eigen risico (voor mensen met hoge zorgkosten) en de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten. Veel ouderen en uitkeringsgerechtigden maken hier nog aanspraak op omdat zij veel zorg nodig hebben en hiervoor aangewezen zijn op de overheid. Het kabinet schaft de subsidies af omdat een groot deel van de zorg wordt overgeheld naar gemeenten. Voor ouderen die veel zorg nodig hebben, is het nog afwachten hoe de decentralisatie naar gemeenten in de praktijk uitpakt.

- De toeslag voor jongere partners van gepensioneerden daalt met 20 procent voor AOW'ers met een aanvullend pensioen van ten minste 50.000 euro.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden