Wat als u nog wel wilt worden aangeraakt, maar niet meer door uw partner?

De Seksrabbijn des Vaderlands

Deze week: oplossingen voor wie geen seks met zijn of haar partner wil.

Beeld Thinkstock / Design Pics

'Maar wat te denken van de partner die al tien jaar lang niet aangeraakt wil worden? Of de levensgezel die feitelijk getrouwd is met zijn werk?', vraagt relatie- therapeut Esther Perel zich af in een interview van Margreet Vermeulen, zaterdag in de Volkskrant.

Het is hier eerder opgemerkt: seks kan een verplichting worden, seks is geen vanzelfsprekendheid. Menig stelletje zal de tijd die vroeger werd besteed aan seks tegenwoordig doorbrengen in een museum of aan de kant van een voetbalveldje, waar andermans kinderen worden uitgescholden en de eigen kinderen worden toegejuicht. Of omgekeerd. En er is ook niets op tegen om te zeggen: mijn seksueel actieve leven eindigde op 21 november 2014.

Wat als u nog wel wilt worden aangeraakt, maar niet meer door uw partner? Reden om te scheiden? Welnee, misschien is uw partner een voortreffelijke ouder, iemand met uitstekende gespreksstof. Als je niet meer wilt dat je partner het gras maait maar dat een tuinman dat doet, hoef je toch ook niet te scheiden?

Aangezien de Seksrabbijn ook relatietherapeut is, zegt hij: bespreek dit wel met je partner. Zeg: 'Lieverd, ik wil niet meer door je worden aangeraakt. Kunnen we dit uitbesteden aan andere mensen?'

Dan vraagt uw partner: 'Professionals?'

En dan zegt u: 'Nou, ik dacht aan de buurman of aan de nieuwe bondscoach, Ronald K.' Ga dan samen naar de buurman of Ronald K. om het arrangement te bespreken.

Maak twee lijstjes

Het is ook behoorlijk ouderwets om seks te hebben met je eigen partner. Vroeger namen mensen een partner omdat ze te beroerd waren hun eigen huis schoon te maken of omdat ze niet meer naar de kroeg wilden in de hoop daar iemand te vinden met wie ze seks konden hebben. Ze wilden zo iemand in hun eigen woonkamer aantreffen. Zo praktisch hoeven we in tijden van welvaart niet meer te zijn.

Huiswerk voor volgende week: maak met uw partner twee lijstjes. Eén met mensen door wie u wilt worden aangeraakt. Een ander met mensen door wie u nooit wilt worden aangeraakt.

Ga naar de mensen toe door wie u wilt worden aangeraakt en zeg: 'Ik houd zielsveel van mijn partner, maar door hem/haar aangeraakt worden vind ik jakkie. Jij mag mij wel aanraken. Lijkt je dit wat? Indien ja, wat dacht je van maandagavond?'

Wees eerlijk en beleefd. Romantisch? Alleen op verzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.