Wat Aalsmeer is voor bloemen, is Milaan voor de kastanje

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: kastanjes.

Prijs: 100 gr voor €0,99


Verkrijgbaar: De betere biosupermarkt


Oordeel: *****


De kastanjemaanden zijn weer aangebroken: in de herfst en vroege winter is de kastanje in het seizoen. Gepoft, gepureerd, gekonfijt, met chocola, in siroop, door de soep, de quiche, of de pasta vinden ze hun weg naar de menukaarten.


Dat ze een typisch seizoensproduct is, pleit voor de kastanje, zegt Hans van Dijk van Milieu Centraal, 'want als iets van het seizoen is, is dat gunstig voor het klimaat. Het kost weinig energie ze te kweken. Als ze elders in Europa worden geteeld, worden ze per vrachtwagen naar Nederland vervoerd, wat niet al te veel energie hoeft te kosten. Wat ook prettig is: de kastanje is een notensoort die kan dienen als vleesvervanger. Ook dat is gunstig voor het klimaat.'


De meeste kastanjes die in Nederland in de winkel liggen komen uit Italië of Frankrijk. De Natuurwinkels halen hun onbespoten kastanjes uit het oosten van Frankrijk. Versleverancier Vroegop-Windig koopt zijn kastanjes dan weer op de markt in Milaan. Wat Aalsmeer is voor de bloemen, zijn Milaan, Verona en Bologna voor de kastanjes, zegt Davide Pettenella, hoogleraar boseconomie van de Universiteit van Padua.


Uit heel Italië worden de kastanjes naar de steden gebracht. Pettenella: 'Er zijn vele Italiaanse kastanjestreken - in Toscane, Emilia-Romagna, Campania. Maar de beroemdste kastanjes komen uit de streek Mugello in Toscane.' De kastanjes uit Mugello genieten de zogenoemde 'beschermde oorsprongsbenaming' van de Europese Unie, net als gorgonzola, parmezaan en champagne.


Pettenella: 'Kastanjeboomgaarden zijn een goed voorbeeld van duurzaamheid. De bomen worden aan het eind van hun leven geveld om hun hout. Bij de kweek van de vruchten worden geen chemicaliën gebruikt. En de productie is nog traditioneel. Er is nauwelijks mechanisatie, wat de kweek arbeidsintensief maakt. Na de pluk - met de hand - worden de kastanjes schoongemaakt met water om ze te reinigen van insecten en parasieten, waarna ze langdurig moeten drogen.'


Het plukken is hard werken. Wel mensvriendelijk, zegt Pettenella. 'De meeste boomgaarden zijn in het bezit van kleine boeren. Ze huren misschien wat lokale plukkers in, maar het is geen grootschalige, gemechaniseerde productie met veel Poolse seizoenswerkers, zoals in de Italiaanse appelteelt.'


Helemaal duurzaam is het om nu het park of bos in te rennen en zelf kastanjes te gaan rapen. Maar wees er snel bij. De kastanjeboom houdt maar eens per jaar uitverkoop.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden