Was

JEAN-PIERRE GEELEN

e ouders van bekende Nederlanders, dat was óók nog een formule om de eeuwige BN'er van nóg een kant te belichten. De huisdieren van BN'ers zullen vast ooit ook nog volgen.

Omroep MAX zond dinsdag de eerste aflevering uit van De ouders van... 'Wie zijn de ouders, en hoe hebben zij ervoor gezorgd dat de BN'er is wie hij is?', sprak de voice-over in de eerste seconden. Een goede vraag. Vooral omdat het in deze aflevering ging om de ouders van Albert Verlinde, 'showbizzkenner en theaterproducent'.

Het werd geen tribunaal. Integendeel, de verdachten gingen geheel vrijuit in een portretje waarin elke zweem van inhoud of verdieping verboden leek. Producent Simpel Media deed zijn naam eer aan. Dagje meelopen met papa en mama aan de vooravond van de première van Alberts musical Ramses en klaar.

Komende weken: de ouders van onder anderen Natasja Froger, Joop Braakhekke en Tineke Schouten. Ook dat is publieke omroep, in het interbellum tussen wat sportwedstrijden. Waar het schokkende nieuws dat Froukje de Both (googelt u gerust even) een nieuwe liefde heeft (aldus heeft haar verse vlam 'bevestigd') inmiddels doodserieus de website van de NOS haalt.

Wat je dankzij MAX desondanks toch te weten kwam: mama Verlinde wast en strijkt de was van haar zoon en zijn man, Onno Hoes. Sinds hun wasmachine kapot is gegaan, bezorgt ze elke vrijdagmorgen het frisse goed, stijf gestreken. De vuile was neemt ze dan weer mee. Vermoedelijk dezelfde vuile was die Albert eerder die week had buiten gehangen.

Vol trots volgen papa en mama Verlinde hun zoon en houden ze bij 'of zijn carrière geen deukjes oploopt', aldus MAX. Vader Verlinde houdt 'de bladen' bij. Niet om de nieuwste nonsens aan zijn zoon door te bellen, maar om te zien of die er zelf in staat. Elf plakboeken heeft hij al samengesteld. Moeder Verlinde: 'We zijn wat dat betreft erg trots op hem, wat-ie bereikt heeft.'

Elke avond kijken ze naar hun zoon op tv. Van vader Verlinde hoeft zijn zoon niet zo nodig platte toespelingen te maken. Moeder kent niet alle sterren en sterretjes wier relatiebreuken en liefdesbaby's door haar zoon worden behandeld. 'Justin Bieber, is dat een filmster of zo?'

Ze vinden hun zoon verbaal begaafd. Vader: 'Dat praten heeft ie niet van mij, dat hebt u vandaag wel gemerkt.' Dat kon je als kijker moeilijk ontkennen.

Moeder Verlinde: 'Heb ik het weer gedaan!'

Albert bleek al vroeg een bijtertje: hij had bij zijn geboorte een tandje in zijn gehemelte. Het moest getrokken, sindsdien draagt moeder het om haar hals aan een ketting. Als 'gelukstandje'.

Het huwelijk met Hoes, een van de eerste homohuwelijken, was een blijde gebeurtenis. Gelukkig hebben ze de beelden nog. Vader Verlinde: 'Als er visite is en er een stilte valt, vragen we altijd: hebben jullie interesse om de video van de bruiloft te bekijken? En altijd hebben ze daar interesse in.'

Vader Verlinde ligt altijd nachten wakker voor een première van zijn zoon. Hij voelt zich niet helemaal thuis in de glamourwereld, bekende hij. Moeder wel. 'Ik vind het heel leuk om ertussen te zitten. Om erbij te horen.' Inclusief dus die vuile was. Misschien is het zo hoe zij ervoor gezorgd heeft dat deze BN'er is geworden wie hij is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden