Wassende water alarmeert Limburg aan de Maas

Het stijgen van het Maaswater heeft verschillende Limburgse gemeenten in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De hoogste waterstand, 44,80 meter boven NAP, werd maandagnacht rond twaalf uur bereikt in Borgharen....

Van onze correspondent

MAASTRICHT

In Zuid-Limburg ontstonden geen problemen voor huizen of inboedels. Wel nam een aantal Maasgemeenten voorzorgsmaatregelen tegen een mogelijk nieuwe overstroming. In Borgharen, Itteren en Stein werden zandzakken uitgedeeld en crisisteams ingesteld.

Bij Roermond, in het dorp Ool, is begonnen met de aanleg van een nooddijk. Het hoogste peil van de Maas wordt daar vanavond verwacht, maar omdat de dijkwerkzaamheden dertig uur vergen, werd maandagmiddag al begonnen.

Bij een boer in Urmond is het vee in veiligheid gebracht. Tijdens de watersnood van eind 1993 verdronken vijftig van zijn koeien, nadat hij waarschuwingen in de wind sloeg.

Volgens een eerdere prognose van Rijkswaterstaat zou de Maas 45,30 meter boven NAP bereiken. Een ernstige situatie ontstaat wanneer in Borgharen een waterstand van 45,85 meter wordt gemeten. Rijkswaterstaat verwacht niet dat het ditmaal zo ver zal komen.

De snelle stijging wordt veroorzaakt door overvloedige regen in de Noordfranse en Belgische Ardennen. Daar overstroomden alle zijrivieren van de Maas.

Vandaag blijft het waarschijnlijk droog in de Ardennen, maar voor de komende dagen is opnieuw regen voorspeld.

De regiobrandweer Nijmegen heeft wegens het hoge water de gemeenten aan de Maasoever in Noord-Limburg en Gelderland geadviseerd over te gaan tot verhoogde waakzaamheid. Het gaat daarbij met name om de gemeenten Mook en Gennep in Noord-Limburg.

Verhoogde waakzaamheid en kleine technische maatregelen zoals het afsluiten van rioolstelsels behoren tot fase 1 van het intergemeentelijk plan bij overstromingen en dijkdoorbraak. De nieuwe maatregelen zijn na de watersnood van eind 1993 van kracht geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden