Wassenaar: van seksrel tot doodsbedreiging

Intriges in een chic stadhuis. Vorige maand werd de Wassenaarse politiek opgeschrikt door een uit de hand gelopen nachtelijke nazit, nu zou er zelfs met een pistool zijn gedreigd.

John Schoorl
Een wandelaar op het strand bij Wassenaar. Beeld ANP
Een wandelaar op het strand bij Wassenaar.Beeld ANP

'Nou, hier zou het allemaal gebeurd zijn', zegt wethouder Fred Sanders (D66), en hij duwt de deur van kamer 0.05 open - het bestuurlijke onderkomen van zijn collega-wethouder Dienke Dekker (CDA), en de plek van de oerknal van de Wassenaarse seksrel.

Het is zondagochtend in Wassenaar en Sanders heeft net 'de artiesteningang' van het raadhuis geopend. Nu staat hij hier zijn hoofd te schudden. 'Er is natuurlijk helemaal niks gebeurd. Dat weet ik zeker, want ik was erbij.'

Nachtelijke nazit
Een bureau, een tafel en zes stoelen waren de getuigen van een bijeenkomst van twaalf mensen, tijdens een liederlijke nachtelijke nazit, in de nacht van 13 op 14 februari. Daar zou veel zijn gezopen en zou weer een andere wethouder, de VVD'er Henk de Greef (inmiddels HDG genoemd, naar DSK, zijn Franse collega) tegen gemeenteraadslid Mary-Jo van de Velde (WatWassenaarWil, WWW) hebben gezegd dat hij haar, met de gordijnen dicht, wel een lesje wilde leren, op zijn kamer, met een lichaamsdeel van 'een bepaalde lengte'.

Net als elke onderwerp in de lokale politiek van Wassenaar leidde deze nazit tot nog meer gedonder, onrust, gesar en een grimmige sfeer. Aan deze reeks is nu een nieuw element toegevoegd: bedreiging. Eerst in woord en via via en nu in daad en direct: met een pistool, op de man gericht.

Ook aan het woord op deze zondagochtend, op een steenworp afstand van het raadhuis, is Ben Paulides, fractievoorzitter van de Democratische Liberalen Wassenaar (DLW). De bedreigingen waren aan hem en aan zijn burgerraadslid Ruud Ruigrok van de Werve gericht. Er belde een kennis op, die van 'een ander' moest overbrengen dat 'er geschoten zou kunnen worden' op hem. Vorige week maandag reed Ruigrok van de Werve op de fiets naar het raadhuis, toen er een auto naast hem kwam rijden. Opeens keek hij in de loop van een pistool. 'Paulides poef, you poef.'

Thuis blijven
De onbekende automobilist reed door en Ruigrok van de Werve fietste zo hard hij kon naar Paulides, hem onderweg bellend: 'Thuis blijven! Niet door het bos naar het raadhuis lopen!' Paulides deed alle lichten uit en ging op een strategische plek in zijn huiskamer staan, zodat hij alle ingangen in de gaten kon houden.

Ruud Ruigrok van de Werve was helemaal van de kaart. Hij was rechercheur bij de politie geweest, maar dit had hij niet eerder meegemaakt. 'Het is nu allemaal wel erg uit de hand gelopen', zegt Paulides, die vertelt dat zijn burgerraadslid aangifte heeft gedaan bij de politie. 'Wie deze bedreiging op zijn geweten heeft, ik weet het niet. Wat ik wel weet, is waar het mee te maken heeft. Met mijn kritische raadsvragen over de bestuurscultuur natuurlijk.'

Wethouder Sanders laat de statige kamer van de burgemeester zien en loopt zijn eigen kamer in. Burgemeester Jan Hoekema (D66) wil niks zeggen, daarom is nestor Sanders naar voren geschoven. De oud-journalist en communicatiestrateeg heeft de rustige toon van een man die overal al een keer geweest is, de piloot die niet schrikt van een beetje turbulentie.

Restjes
Die nacht in 0.05 werden inderdaad 'restjes rode wijn' opgemaakt, en verlieten de laatste gasten om 5 uur het pand. Er waren pittige discussies en Paulides en Van de Velde werden mondeling te grazen genomen, omdat ze allebei uit hun oorspronkelijke fractie waren gestapt.

'De opmerking van De Greef heeft echt niemand gehoord', zegt Sanders. 'Die Paulides zeg maar wat, hij is een intrigant van het zuiverste water, een onruststoker die dol is op aandacht. Dat 'lichaamsdeel van een bepaalde lengte' heeft-ie gehaald uit een liedje over 'seven inches or more'. Hij verwijst hiermee naar Vanity 6's hit Nasty Girl uit 1982.

Ook de bedreigingen kan Sanders niet erg serieus nemen. 'Ik kijk ernaar, met in mijn achterhoofd de reputatie van Paulides. Natuurlijk lopen er veel gekken rond, zelfs in Wassenaar. Maar misschien stak iemand een vinger uit het raam en dacht men dat het om een pistool ging. Hij weet er handig gebruik van te maken, van die bedreigingen.'

Paulidus, geconfronteerd met het verhaal van de wethouder, zegt geshockeerd te zijn. 'Ik herken mij hier niet in. Sanders was erbij en wil alles in de doofpot stoppen. Dit is nou exact het probleem in Wassenaar: regentesk gedrag en een verziekte bestuurscultuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden