Wasknijper en sleutelbos zijn écht iets van 2012

ARNHEM - Marion Wijngaarden droeg zaterdag haar sleutelbos over aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Renske Halfmouw schonk drie wasknijpers - 'houten natuurlijk, die van plastic knappen altijd' - en Ronald Dekker bracht zijn spellinggids in, symbool, vindt hij, voor correcte Nederlandse schrijftaal.


De drie reageerden dit voorjaar op een oproep van het 100-jarige museum alledaagse voorwerpen van nu te nomineren voor het museum van de toekomst. De objecten waarop het meest is gestemd, gaan als De Tien van 2012 deel uitmaken van de museumcollectie. Vanaf 25 juni krijgen ze een eigen expositietje.


'Al een eeuw lang beslissen onze conservatoren welke objecten in de collectie worden opgenomen. Zij documenteren, maar geven natuurlijk ook richting', vertelt museummedewerkster Caroline Berkhof. 'Voor een keer hebben we de rollen omgedraaid. Vertel ons, vroegen we, welke voorwerpen later kenmerkend worden gevonden voor het alledaagse leven van nu.' Uit een lijst van ruim tweehonderd voorgedragen voorwerpen stelde een jury een shortlist samen met vijftig objecten. 'Facebook of fotobewerking vielen af', aldus Berkhof. 'Die zijn voor ons niet tastbaar genoeg om te verzamelen.'


Het is ook maar de vraag of die bij de verkiezing, waarvoor ruim vierduizend keer werd gestemd, een rol van betekenis hadden gespeeld. Weliswaar eindigde het waveboard op 2 en de cd 21 van Adele op 9, maar veel stemmers kozen voor nostalgie.


De wietpas - 'symbool van de betutteling in 2012', aldus de indiener - of de iPad kwamen er niet aan te pas, plaats 23 en 24. Ook de melkopschuimer (30) redde het niet, net zo min overigens als heimweekeuzes als het pakje zware shag (27), de asbak (21) en de papieren krant (18). Wel gekozen werden het gourmetstel (3), de wasknijper (5), de spellinggids (6) en, op 10, de wegenkaart.


Winnaar van de Tien van 2012 is de bos huissleutels. Marion Wijngaarden heeft haar bos gekopieerd, zodat het museum vandaag bij de officiële overdracht het origineel kan krijgen. 'Eigenlijk hoop ik dat de huissleutel er over honderd jaar niet meer is, vervangen misschien door de irisscan. Dan kun je tenminste nooit meer je sleutel vergeten en sta je niet meer met volle handen naar de goede te zoeken.'


'Het is meer afscheid nemen dan welkom heten', zegt Berkhof over de top-tien. 'Dit is de keuze van ons publiek, geen wetenschappelijke lijst waar je als betweterige museummens een oordeel over hebt. Deze verkiezing is ook typerend voor deze tijd. Over dertig, veertig jaar zeggen we tegen elkaar: ach ja, dat is ook zo, toen kon je op je Idol stemmen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden