Washington vreest dodelijke schutter

Een serie schietpartijen heeft angst gezaaid onder de inwoners van buitenwijken van Washington. De afgelopen dagen heeft een onbekende schutter al acht mensen neergeschoten, van wie er zes zijn omgekomen....

De vrees voor de mysterieuze schutter is nog toegenomen nadat eergisteren een 13-jarige scholier werd neergeschoten, even buiten Washington. Hij werd beschoten vlak nadat hij door zijn tante bij school was afgezet. De jongen, die nog steeds in een kritieke toestand verkeert, bleek te zijn neergeschoten met hetzelfde wapen dat ook bij de eerdere schietpartijen is gebruikt. Volgens de politie gaat het om een zwaar kaliber geweer.

De serie moorden begon vorige week woensdag, toen een 55-jarige man werd doodgeschoten op een parkeerplaats in Montgomery County, net buiten Washington. De volgende ochtend werden in dezelfde buurt binnen twee uur vier mensen doodgeschoten. De schutter sloeg dezelfde avond nog een keer toe. Vrijdag schoot hij opnieuw iemand neer, ditmaal in Fredericksburg, een plaats ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

Volgens de politie gaat het om een geoefende schutter: de meeste slachtoffers werden met een enkel schot gedood. Maar verder hebben de autoriteiten nog weinig aanknopingspunten, ook al omdat de schutter zijn slachtoffers kennelijk lukraak uitkiest.

Gespeculeerd wordt dat het om iemand gaat die overdag gewoon naar zijn werk gaat. De schietpartijen vonden ofwel 's morgens tijdens het spitsuur of 's avonds plaats. Opvallend is ook dat het tijdens het weekeinde rustig bleef. Een ex-FBI-expert noemde de sluipschutter een 'interactieve terrorist'. Hij denkt dat de schutter het nieuws nauwgezet volgt en opzettelijk opduikt in steeds nieuwe districten om het effect van zijn terreurcampagne te versterken.

Hoewel de schutter nog steeds op vrije voeten is, blijven de scholen in het gebied gewoon open. 'We kunnen ons leven niet laten dicteren door iemand die terreur probeert te zaaien', zei gouverneur Parris Glendening van Maryland. Wel gelden speciale veiligheidsregels. Zo mag tijdens schooltijd niemand in en uit de gebouwen en is er bij de meeste scholen politiebewaking.

De schrik zit er zo diep in dat veel ouders hun kinderen niet met de schoolbus naar school laten gaan, maar hen zelf met de auto naar school brengen. Sommige restaurants en cafés in de omgeving hebben hun terrasjes voorlopig gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden