NieuwsVerenigde Staten

Washington Redskins na naamcontroverse nu ook geteisterd door beschuldigingen van seksuele intimidatie

De Amerikaanse footballclub Washington Redskins, die al jaren wordt bekritiseerd vanwege de racistische naam, heeft nu ook te maken met beschuldigingen van seksuele intimidatie. 

Emily Applegate is één van de vrouwen die haar verhaal doet over wat haar overkwam bij de Amerikaanse footballclub.Beeld The Washington Post via Getty

Een groep van vijftien vrouwen die bij de club werkte, zegt slachtoffer te zijn geworden van ongepaste opmerkingen en seksuele avances van onder anderen hoge bestuurders. De vrouwen doen hun verhaal in The Washington Post, die sprak met ruim veertig personeelsleden en oud-medewerkers. 

Een van de vrouwen, marketingmedewerker Emily Applegate, kreeg vaak het verzoek strakke kleding te dragen tijdens vergaderingen met klanten ‘zodat de mannen in de kamer iets hadden om naar te kijken’. Ook moesten sommige vrouwen flirten met potentiële klanten zodat er deals konden worden gesloten. De medewerksters kregen ook sms’jes over hun borsten en kregen regelmatig seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd over hun uiterlijk en lichaam.

De beschuldigingen beslaan de periode tussen 2006 en 2019. Eigenaar Daniel Snyder, die al sinds 1999 eigenaar is van de NFL-club, wordt niet beschuldigd door de vrouwen. Tot de groep medewerkers die wel in de fout zouden zijn gegaan, behoren oud-president operaties Dennis Greene, voormalig algemeen directeur Mitch Gershman, ex-spelersdirecteur Alex Santos, zijn plaatsvervanger Richard Mann en clubcommentator Larry Michael.

De onthullingen van de krant over de verziekte clubcultuur hebben al gevolgen. Michael maakte woensdag plotseling bekend dat hij met pensioen ging. Twee andere bestuurders die door de vrouwen worden beschuldigd, Santos en Mann, werden begin deze week ontslagen. De club gaf echter geen reden voor hun vertrek. Eigenaar Snyder heeft een advocaat gevraagd een onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen en de clubcultuur.

‘Ongepaste omhelzing’

Spelersdirecteur Santos wordt, behalve door zes vrouwelijke clubmedewerkers, ook door twee sportjournalisten beschuldigd van seksuele intimidatie. Een van hen zegt dat Santos regelmatig opmerkingen maakte over haar uiterlijk. ‘Je hebt een prachtige kont voor een wit meisje’, zou hij hebben opgemerkt. De andere journalist diende vorig jaar een klacht in bij de club omdat de directeur haar in de heup zou hebben geknepen. Ook viel Santos, die getrouwd is, haar regelmatig lastig met vragen of ze met hem uit wilde.

Zijn plaatsvervanger Mann stuurde een sms’je naar een vrouwelijke medewerker waarin hij meldt dat hij met een collega besprak of ze haar borsten had vergroot. Een andere collega kreeg te horen dat ze een ‘ongepaste omhelzing’ kon verwachten. ‘Je hoeft je niet af te vragen of het een nietmachine is in mijn broekzak’, schrijft Mann in een ander sms’je waarover de krant beschikt. Mann werkte tien jaar voor de club. ‘Jammer genoeg was dit de cultuur’, zegt een personeelslid die ook een seksueel getint sms’je van hem kreeg. ‘Daarom hadden we het gevoel dat we dit moesten accepteren.’

‘We pikten het’

Applegate is de enige van de vijftien vrouwen die openlijk haar verhaal vertelt. De anderen willen anoniem blijven, omdat ze een geheimhoudingsverklaring hebben getekend toen ze de club verlieten. Behalve  het verzoek om strakke kleding, kreeg Applegate ook regelmatig opmerkingen over haar uiterlijk. Zo zei topbestuurder Greene een keer dat ze er goed uitzag omdat de leggings die ze aanhad zo strak zaten. ‘Wij pikten het allemaal omdat we wisten dat als we zouden klagen er duizend anderen waren die onze baan meteen zouden aannemen’, aldus Applegate. ‘En men herinnerde ons daar ook aan.’

De beschuldigingen komen een paar dagen nadat de club eindelijk instemde met een naamswijziging. Na zich jaren te hebben verzet tegen protesten, besloot eigenaar Snyder maandag in te binden. De club gaat zowel de naam als het logo veranderen, omdat ze als denigrerend werden ervaren ten aanzien van de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking. Sinds hij de club meer dan twintig jaar geleden kocht, hield Snyder altijd vol dat de naam nooit gewijzigd zou worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden