Update

Washington Post: veroordeling Rezaian 'schandalig onrechtvaardig'

De veroordeling van Iran-correspondent Jason Rezaian (39) is een 'schandalige onrechtvaardigheid'. Dit schrijft hoofdredacteur Martin Baron van de Amerikaanse krant The Washington Post, werkgever van Rezaian. Hij is in Iran veroordeeld voor spionage, meldde de Iraanse staatstelevisie maandagochtend. Rezaian zou twintig jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangen.

Journalist Jason Rezaian. Beeld reuters
Journalist Jason Rezaian.Beeld reuters

De krant kondigde maandag in hoger beroep te gaan tegen de veroordeling.''Hij is veroordeeld, maar ik heb geen verdere details uit de rechtbank', aldus Gholam Hossein Mohseni Ejehi, de justitiële woordvoerder over de veroordeling van de journalist.

Volgens Ejehi hebben Rezaian en zijn advocaat twintig dagen om tegen het vonnis in beroep te gaan. The Washington Post zegt samen met Rezaians familie het hoger beroep voor te bereiden. Ook proberen ze hem op borgtocht vrij te krijgen tot de definitieve uitspraak volgt. Volgens de krant is het aan de 'hoge leiders' van Iran om de fouten uit dit 'juridische proces' recht te zetten.

Iran-correspondent Thomas Erdbrink zegt dat Iran naar een situatie toe lijkt te willen waar Rezaian onderdeel wordt van een gevangenenruil met Iraanse gevangenen in de Verenigde Staten. Onder meer president Hassan Rouhani zou dat wel zien zitten.

Rezaian, bureauchef van The Washington Post in Teheran, werd in de zomer van 2014 samen met zijn vrouw, die werkt voor een krant uit de Verenigde Arabische Emiraten, en twee fotografen opgepakt. De drie anderen zijn inmiddels allemaal vrijgelaten.

Lees ook

Iran-correspondent Thomas Erdbrink over zijn opgepakte collega: 'Jason Rezaian is een rasoptimist' (+)

Jason Rezaian met zijn Iraanse vrouw Yeganeh Salehi. Beeld EPA
Jason Rezaian met zijn Iraanse vrouw Yeganeh Salehi.Beeld EPA

Berecht achter gesloten deuren

Rezaien bleef achter de tralies op verdenking van spionage bij het Iraanse nucleaire programma. Rezaian heeft zowel de Iraanse als de Amerikaanse nationaliteit. Iran erkent voor zijn staatsburgers echter geen andere dan de Iraanse nationaliteit.

Rezaian werd achter gesloten deuren berecht door het Revolutionair Hof, dat doorgaans zaken aangaande de nationale veiligheid behandelt. Hij wordt al bijna 15 maanden gevangen gehouden in de beruchte Evin gevangenis, waar veel politieke gevangenen van voor de Islamitische Revolutie in 1979 zijn opgesloten. Rezaian zou daar volgens The Washington Post zijn 'mishandeld', zowel lichamelijk als geestelijk.

Gezien de precaire verhouding van Iran en de Verenigde Staten is de detentie van de correspondent een lastige aangelegenheid voor beide landen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zei zondag dat de VS de zaak nauwlettend bestuderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden