Washington Post: Trump dicteerde valse verklaring ontmoeting Trump jr. en Russische advocaat

Na een tumultueuze week en een reeks ontslagen in het Witte Huis is president Trump opnieuw in opspraak geraakt door een bericht in de Washington Post dat hij zijn medewerkers vorige maand persoonlijk opdracht heeft gegeven een valse voorstelling van zaken te geven over het omstreden onderhoud van zijn zoon Donald jr. met een Russische advocaat.

Redactie
President Trump (rechts, hier met zijn zoon) dicteerde persoonlijk een valse verklaring uit naam van zijn zoon voor de ontmoeting met advocat Natalia Veselnitskaja Beeld reuters
President Trump (rechts, hier met zijn zoon) dicteerde persoonlijk een valse verklaring uit naam van zijn zoon voor de ontmoeting met advocat Natalia VeselnitskajaBeeld reuters

Terwijl Trump de G20 in Hamburg bijwoonde, overlegden zijn adviseurs wat ze aan moesten met de ontdekking dat Trump jr. vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne een ontmoeting had gehad met de Russische advocaat Natalia Veselnitskaja.

Het advocatenteam van Trumps schoonzoon Jared Kushner was de bijeenkomst op het spoor gekomen toen onderzoekers van het Congres hadden geïnformeerd naar Kushners contacten met vertegenwoordigers van Rusland en Russische zakenlieden.

Daarbij stuitten ze op een aantal e-mails waaruit bleek dat Kushner en Trump jr. in de Trump Tower een ontmoeting hadden gehad met Veselnitskaja, nadat zij hun belastende informatie over Hillary Clinton had beloofd. In de e-mailwisseling reageerde Trump jr. enthousiast op de aankondiging van Veselnitskaja.

Terwijl hun baas bezig was met bondskanselier Merkel, de Russische president Poetin en andere regeringsleiders, kwamen Trumps adviseurs tot de conclusie dat de beste strategie zou zijn volledige openheid te geven over de bijeenkomst. Op die manier wilden ze voorkomen dat ze later alsnog met de billen bloot zouden moeten, als naar buiten zou komen hoe alles echt was verlopen.

Terwijl Trump met Poetin en andere regeringsleiders samenkwam bij de G20, overlegden Trumps adviseurs over de beste strategie en verklaring voor de bijeenkomst Beeld epa
Terwijl Trump met Poetin en andere regeringsleiders samenkwam bij de G20, overlegden Trumps adviseurs over de beste strategie en verklaring voor de bijeenkomstBeeld epa

Maar president Trump greep in en dicteerde persoonlijk een verklaring uit naam van zijn zoon waarin deze zei dat hij met Veselnitskaja voornamelijk gesproken had over de adoptie van Russische kinderen, die door het Kremlin was stilgelegd als reactie op Amerikaanse sancties. Over de verkiezingscampagne was volgens de door Trump opgestelde verklaring niet gesproken.

Een paar dagen later bleek dat gelogen, toen de mails uitlekten waarin Trump jr. aan Veselnitskaja schreef dat hij 'dolblij' zou zijn als ze informatie had die schadelijk was voor de campagne van Clinton.

De onthulling van de Washington Post dat Trump zelf heeft ingegrepen om de inhoud van de gesprekken te verdoezelen zal ongetwijfeld de vraag oproepen wat hij van de ontmoeting wist. Trump heeft steeds volgehouden dat hij er voor het eerst over hoorde toen de pers over de ontmoeting berichtte. In ieder geval toont het aan dat Trump heeft geprobeerd de buitenwereld te misleiden.

Jay Sekulow, een van Trumps advocaten, deed het bericht in de Washington Post af als 'onjuist' en 'van geen enkel belang'. Maar het staat vast dat speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de banden tussen het Trump-team en de Russen, belangstelling voor de gang van zaken zal hebben. Daarbij speelt mee dat Sekulow zelf vorige maand uitdrukkelijk heeft gezegd dat president Trump niet betrokken was bij het opstellen van de verklaring van zijn zoon Donald.

Trump zelf heeft nog niet op het verhaal in de Washington Post gereageerd. Hij liet het gisteravond bij de mededeling: 'Een geweldige dag in het Witte Huis!'. Daarmee wilde hij kennelijk opnieuw de indruk wegnemen dat er chaos heerst in het Witte Huis. Binnen enkele dagen ontsloeg Trump zijn stafchef Reince Priebus en de kersverse perschef Anthony Scaramucci, die hij nog maar tien dagen eerder het Witte Huis had binnengehaald.

De Republikeinse senator Lindsey Graham zei verontrust te zijn over het bericht dat Trump geprobeerd heeft de buitenwereld te misleiden. Als het klopt dat Trump de ware aard van de bijeenkomst heeft geprobeerd te verbergen dan is dat volgens hem een 'slechte beslissing' van de president, die voor het Congres aanleiding zal zijn om nog meer vragen te stellen. 'Als je op een leugen wordt betrapt, wordt het voor de anderen moeilijk te zeggen: laat de rest maar zitten', zei hij tegenover NBC-televisie.

Lees ook:

Trump ontslaat stafchef Priebus
Reince Priebus, de stafchef van Donald Trump, is afgelopen vrijdag ontslagen. Zijn vervanger is John Kelly, tot nu toe minister van Binnenlandse Veiligheid, maakte president Trump vrijdagmiddag per tweet bekend.

Scaramucci na tien dagen ontslagen als hoofd communicatie Witte Huis
Anthony Scaramucci is alweer ontslagen als communicatiedirecteur van de Amerikaanse president Donald Trump, nadat hij tien dagen geleden werd aangesteld. Dit is gebeurd op aandringen van generaal John Kelly, die maandag is begonnen als de nieuwe chef-staf van het Witte Huis.

Trumpfilter
Nieuws over Donald Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in verschillende categorieën. Wat is echt belangrijk, wat is eigenlijk gewoon business as usual en wat is vooral afleiding?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden