Washington Post: FBI kreeg toestemming voor afluisteren adviseur Trump

De FBI heeft afgelopen zomer via een geheim gerechtelijk bevel toestemming gekregen een adviseur van presidentskandidaat Donald Trump af te luisteren. Dit is tot nu toe het duidelijkste bewijs dat de FBI redenen had om aan te nemen dat een campagne-adviseur van Trump nauwe banden onderhield met Russische agenten om de verkiezingen te beïnvloeden.

Redactie
Carter Page Beeld epa
Carter PageBeeld epa

Het bevel maakte deel uit van het onderzoek dat in juli begon naar de mogelijke inmenging van Rusland in de campagne. De FBI en het ministerie van Justitie wisten de rechter van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) ervan te overtuigen dat er sterke aanwijzingen waren dat Carter Page optrad als spion voor een buitenlandse grootmacht, in dit geval Rusland, meldt The Washington Post.

Page, een voormalig bankier in Moskou, wordt volgens de krant nog nergens officieel van beschuldigd. Het is onduidelijk of dit in een later stadium wel zal gebeuren. Wat in ieder geval bekend is, is dat Page tijdens de Republikeinse conventie vorige zomer sprak met de Russische diplomaat Sergej Kisljak. Hij wil niet zeggen waarover hij toen met de Rus sprak.

'Iedereen gaat er meteen van uit dat het niet deugt', aldus Page. 'Bedankt, maar ik heb geen commentaar. Dit bevestigt al mijn vermoedens over onterechte, politiek gemotiveerde onderzoeken door de overheid. Ik heb niets te verbergen.'

Volgens Page is de wijze waarop hij in de gaten werd gehouden door de FBI te vergelijken met soortgelijke acties van de opsporingsdienst en het ministerie van Justitie in de jaren zestig tegen de zwarte burgerrechtenleider Martin Luther King. Het Witte Huis, de FBI en Justitie willen niet reageren op het verhaal van The Washington Post.

null Beeld afp
Beeld afp

Dit is hoe Trump de Amerikaanse democratie naar zijn hand zet. Dit is de Trumpocratie.

Bevestiging

FBI-directeur James Comey bevestigde vorige maand voor het eerst dat de dienst Russische inmenging in de verkiezingen, bedoeld om Trump aan de overwinning te helpen, onderzoekt. Als reactie op het onderzoek, probeerde de Trump-campagne zijn rol te bagatelliseren. Volgens de woordvoerder van de Trump-campagne speelde hij slechts een 'informele' rol tijdens de verkiezingen. Trump had hem begin vorig jaar nog een adviseur op het terrein van de buitenlandse politiek genoemd.

Page wordt al sinds vorig jaar genoemd als een van de Trump-mensen die betrokken waren bij de Russische beïnvloeding. Zo'n tien jaar terug werkte hij in Moskou voor de investeringsbank Merrill Lynch. Ook investeerde hij zijn geld in de Russische oliegigant Gazprom. Page zei eind vorig echter, in een brief aan Comey, dat hij al zijn Gazprom-investeringen had verkocht.

Een van de redenen waarom de FBI-onderzoekers denken dat Page betrokken was bij de Russische acties, is zijn contact in 2013 met een Russische spion in New York. Dit contact kwam aan het licht in een spionage-onderzoek van Justitie naar deze spion en twee andere Russische agenten. Ook zou Page contact hebben gehad met andere figuren van de Russische inlichtingendiensten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden